Amit tudnod kell a vitaminokról!

Szerző: Narin

A tél közeledtével – mintegy trendként – az emberek egyre gyakrabban kezdenek vitaminokat szedni étrendkiegészítés céljából, nem gondolva azok esetleges hátrányaira. Az emberi szervezet számára mindenfajta vitamin bevitele fontos lehet, az emberi test felhasználhatja azokat valahogyan. De fontos ügyelnünk arra, hogy hosszútávon se többet, se kevesebbet ne fogyasszunk belőlük a javasoltnál.

VITAMINOK ÉS SZEREPÜK

A-vitamin: Mihez szükséges? – látás, bőr épsége, növekedés, csontok egészséges fejlődése. Miben van? – máj, vese, szív, tojássárgája, tejtermékek, tengeri halak stb.

D-vitamin: Mihez szükséges? – kalcium és foszfor felszívása, beépülése, csontok fejlődése, képződése, gyógyulása, csontritkulás megelőzése. Miben van? – halmájolaj, máj, tojás, tejtermékek, margarinok, illetve a bőrünk is képződik, ha azt napfény éri stb.

E-vitamin: Mihez szükséges? – antioxidatív folyamatok, öregedéskésleltető. Miben van? – növényi olajok, zöld növények, illetve általánosságban a hús, máj és a tojás is tartalmaz E-vitamint.

K-vitamin: Mihez szükséges? – véralvadás. Miben van? – zöldleveles zöldségek, tejtermékek, máj stb.

B1-vitamin: Mihez szükséges? – szénhidrát-anyagcsere, főbb energiaszolgáltató folyamatok, idegek működése, az idegrendszer energiaellátása, szívműködés. Miben van? – gabonafélék héja, dió- és mogyorófélék, húsok, máj stb.

B2-vitamin: Mihez szükséges? – zsírsavak lebontása, szénhidrátok anyagcseréje, szöveti légzés, méregtelenítés, nyálkahártyák épsége. Miben van? – tejtermékek, zöldségfélék, húsok, máj, vese, tojás, gabonafélék stb.

B6-vitamin: Mihez szükséges? – aminosavak és fehérjék anyagcseréje, aminosavak átalakulásai, esszenciális zsírsavak anyagcseréje, az idegrendszer működése, bőrfelület épsége. Miben van? – máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, kukorica, zöldségfélék stb.

B12-vitamin: Mihez szükséges? – fehérje-anyagcsere, szénhidrát-anyagcsere, nitrogéntartalmú anyagok anyagcseréje, vörösvértestek képzése, hemoglobin-szintézis. Miben van? – máj, hús stb.

Biotin: Mihez szükséges? – fehérje-anyagcsere, szénhidrát-anyagcsere, aminosav-anyagcsere, koleszterin-anyagcsere. Miben van? – máj, vese, tojássárgája, élesztő, karfiol, dió- és mogyorófélék, búza stb.

C-vitamin: Mihez szükséges? – oxido-reduktív folyamatok, kollagénfehérjék szintézise hormonok szintézise, immunrendszer működése, vas- és rézfelszívódás. Miben van? – zöldpaprika, citrusfélék, friss zöldségek stb.

Folsav: Mihez szükséges? – a fehérvérsejtek képzéséhez, a vörösvértestek képzéséhez, a vérlemezkék képzéséhez, az aminosavak anyagcseréjéhez, a nukleinsavak anyagcseréjéhez, a gyomor-bélrendszer épségéhez, a szájnyálkahártya épségéhez. Miben van? – máj, paraj, gyümölcsök, élesztő stb.

Inozit: Mihez szükséges? – az agy működéséhez, a vese működéséhez, a pajzsmirigy működéséhez, a köztiagy működéséhez, a vérlemezkék képzéséhez. Miben van? – húsfélék, tejtermékek, olajos magvak, főzelékek, továbbá kismértékben képződik az agyban, májban.

Niacin: Mihez szükséges? – kémiai reakciók, szénhidrát-anyagcsere, fehérje-anyagcsere, zsíranyagcsere. Miben van? – hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék stb.

PABA: Mihez szükséges? – antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként, az emésztőrendszer mikroorganizmusainak tökéletes működéséhez, közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét. Miben van? – gabonafélék stb.

Pantotensav: Mihez szükséges? – koleszterinszintézis, ingerületátvivő anyagok képzése, hemoglobin szintézise, gyógyszerek kiürülése. Miben van? – máj, élesztő, gabonafélék stb.

P-vitamin: Mihez szükséges? – antioxidatív folyamatokhoz, védőfaktorként, öregedési folyamatok gátlásához, csökkenti a hajszálerek törékenységét. Miben van? – citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom stb.

 

MIRE ÜGYELJ?

Mint az már fentebb kiderült, a vitaminok túlzott fogyasztása hátrányokkal is járhat, mi több, egyenesen károsak is lehetnek.

A legjobb megoldás mindig az egészséges és változatos étrend. És persze, mint mindenkor, ügyelj az apróságokra: ébredés után igyál egy pohár vizet, hogy segítsd a belső szervek munkáját, tudniillik az éhgyomorral fogyasztott víz jobban ki tudja pumpálni a szervezetedből az este felgyülemlett salakanyagot. Ezt követően megfelelően reggelizz, hogy a szükséges tápanyagok bejussanak a szervezetedbe, és csak azután kávézz, hogy az ételt valamelyest feldolgozta a gyomrod. Igyál sok folyadékot, illetve lefekvés előtt is vágj be egy pohár vizet, mert az csökkenti az agyvérzés és az alvás közben gyakrabban előforduló szívroham kockázatát. Ha mindez megvan, elkezdhetsz azon kattogni, milyen vitaminokra is van szükséged. Mindenekelőtt azt gondold át, miből mennyit eszel, mert ha az étrended már eleve biztosítja egy vitamin megfelelő mértékű bevitelét, szükségtelen további pirulákat szedned. Csak pár példa:

– Az emberek Linus Pauling elmélete után szentül hitték, hogy a C-vitamin túlzott fogyasztása megelőzi a náthát. A kutatások viszont cáfolták ezt a tényt. A tudósok némi vizsgálódás után arra jutottak, hogy a C-vitamint szedő emberek ugyanúgy meghűlhetnek, azonban a lebetegedett emberek esetében a C-vitamin fogyasztása durván 20%-kal felgyorsítja a gyógyulást.

DE: a C-vitamin antioxidáns is, ami miatt napi fogyasztása elengedhetetlen. Szervezetünkben lézengnek szabad gyökök. Ezek az instabil molekulák más molekuláktól elektront és atomot próbálnak csenni, és ha sikerrel járnak, láncreakciót indítanak, kezdetét veszi az atom- és elektron-lopásszezon. Az antioxidánsok ezeket az instabil molekulákat szívják fel, elejét véve a megbetegedéseknek.

– E-vitamin: pár kört lefutottak a tudósok az E-vitamin vizsgálata kapcsán, és arra jutottak, hogy a vitamint tartalmazó bogyókban elegendő zsír van ahhoz, hogy ez a vitamin felszívódjon, zsír nélkül ugyanis az E-vitamin csak átszalad a szervezeten. A szakértők azonban továbbra is azon az állásponton vannak, hogy jobb étkezés után bevenni a vitamint, hogy biztosabb legyen annak felszívódása.

– A-vitamin: a legnagyobb meglepetést talán éppen ez a vitamin okozhatja, hiszen nagyon fontos az emberi szervezet számára, ám tartós túlzott fogyasztása csontritkulást okozhat. És ha ez nem lenne elég: tudósok kísérleteztek dohányosokkal, hogy nagyobb A-vitamin dózist fogyasztó emberek esetében ritkább-e a tüdőrák kialakulása. A válasz: nem. A béta-karotinnal (A-vitaminná bomlik a szervezetben) kapcsolatos kísérleteket végül le kellett állítani, mert a tablettát szedő alanyoknál a tüdőrák 18%-os növekedését mutatták ki.

 

TANULSÁG

Az életmódod, a munkahelyi stressz, a táplálkozás mind befolyásolják egészségi állapotodat. Attól, hogy pirulákat szedsz, nem feltétlenül leszel jobban, sőt, akár még kárt is tehetsz magadban. Mindig gondold át először, hogy az adott vitaminra szükséged van-e, különben pénzkidobás vagy önkárosítás lehet a végeredmény. Először tedd rendbe magad fejben, aztán vegyél magadnak normális ételeket, és kezdj el rendesen sportolni. Ha még mindig sok időd maradna, nézd át, miből mennyit eszel, és ha úgy látod szükségét, mehetsz a patikába egy kis munícióért.

Forrásként használtuk a Házipatikát, köszönjük! További néznivaló itt.

Itt van még jó kis kontent