Ezt műveli a zene az agyaddal

Szerző: Narin

Az érzelmek komoly kihatással bírnak az pszichológiai állapotodra. És mi az, ami könnyen befolyásolja az érzelmeidet? A zene.

Bezony, a zeneterapeuták az üléseken azért használnak olyan zenét, amilyet, hogy hassanak a páciens érzelmi állapotára, gatyába rázzák annak megroggyant lelkiállapotát. A zenehallgatás mára mindennapi rutinná nőtte ki magát, az érzelmekre gyakorolt hatásáról azonban csak keveset tudunk.

Zene_1

Finnországban és Dániában kutatások indultak a zenehallgatási szokásokra, valamint azok pszichológiai állapotra gyakorolt hatásainak vizsgálatára. Ha folyamatosan negatív dolgokon kattogunk, saját magunknak ártunk, hiszen azzal csak kikövezzük a rossz lelkiállapothoz vezető utat. Ezen elmerengve tudósok azt kezdték el vizsgálni, hogy bizonyos zenetípusok kiválthatják-e ugyanezt a negatív állapotot. Első körben kiértékelték a kutatás alanyainak lelkiállapotát, majd zenehallgatási szokásaikról faggatták őket. A kutatók ezt követően arra jutottak, hogy az inkább szomorú vagy agresszív nótákat hallgató egyének sokkal feszültebbek, ingerlékenyebbek – főleg a férfiak. Ezután a tudósok azt figyelték meg, hogy milyen reakciókat vált ki a tudatalattinkban egy-egy dal, zene, hang (vegyesen mindenféle: boldog, szomorú, para), majd az adatokat rögzítették, elemezték.

Zenehallgatás

Az eredmények a várakozásokat igazolták: a hölgyek esetében mindenfajta negativitást igyekeztek mellőzni, míg a férfiaknál épp a szomorú zenék bejátszása, és a válaszreakciók vizsgálata volt a cél. A zenékre a csajok esetében bugizni kezdett az agy érzelmekért felelős része (prefrontális kéreg), míg az uraknál ugyanez a terület jóval kevesebb aktivitást mutatott. Mindez pedig azért fontos, mert hosszabb távon a folyamatos zúzós vagy épp depis, lagymatag zenék kicsinálhatják az idegeidet. Jó tanács: meló után mindig nyomj be otthon néhány vidám számot, és let’s dance!

Gandalf

Itt van még jó kis kontent