A fiatal generáció boldogabb, mint valaha

Szerző: beautyFY

Nem tudjuk pontosan, hogy az emo bandák lecsengésével indokolható-e, esetleg a Marvel szuperhősfilmek térnyerése vagy Farrell közismert muzsikája okozza, de a fiatalok (az USA-ban legalábbis bizonyítottan) egyre boldogabbak.

Míg korábban egyes kutatások azt támasztották alá, hogy a fiatalok kevésbé mondják maguknak boldognak az idős korosztályhoz képest, nemrég egy amerikai vizsgálat azt mutatta ki, hogy a fiatal felnőttek (ez a 19-30 év közöttieket jelenti) alapvetően jobban érzik magukat a bőrükben ma, mint néhány évtizeddel korábban. A statisztikák alapjául egy elég átfogó, nagy minta szolgált (kb. 1,3 millió, 13 és 69 év közötti ember), a tárgy pedig a boldogság mértéke a „nagyon boldog”, „közepesen boldog” és a „nem túl boldog” skálán. Ezek alapján, 1970-hez képest általánosságban mind a tinédzserek, mind pedig a 30 év alatti felnőttek boldogabbnak mondhatók manapság (előbbi csoportban 4, utóbbiban 2 százalék volt a pozitív eltérés). Beszédes viszont, hogy a 30 évesnél idősebb korosztályban a „nagyon boldog” kategóriát magukénak vallók aránya 6%-ot csökkent, 38-ról 32-re.

Két dolgot persze azért érdemes megjegyezni. Egyrészt ez az átfogó minta amerikai lakosságot jelent, ahol más faktorok határozzák meg az emberek kedélyállapotát – például New Jersey kivételével nagyjából mindenhol lehet shoppingolni vasárnap is. Másrészt ezek a néhány százalékos differenciák nem alkalmasak arra, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le belőlük, pláne nem 45 év távlatából. Itthon vajon mi lenne az eredmény, mondjuk ’89-hez képest?

 

Itt van még jó kis kontent