Testszag over – így légy illatos hamar!

Szerző: Narin

A sziszegős szappant sokan gondolják hatékony B tervnek, amikor nincs idő tusolni, átöltözni. A dezodorokkal azonban az a baj, hogy nem elrejtik a testszagot, hanem összefonódnak vele.
Ezzel nem is lenne gond, hiszen az izzadtság feromonokat tartalmaz, amelyekről köztudott, hogy pozitív hatással vannak az ellenkező nemre. A probléma viszont ennél jóval összetettebb, jöjjön hát egy kis összefoglaló.

 

Mi a testszag?

tumblr_mltiiiGyGX1rvtlumo5_250

A parfüm kedvezőtlen mellékhatása.

Kezdjük nulláról: az izzadtságnak önmagában nincs szaga. Viszont amikor ez a nedvesség baktériumokkal kerül kapcsolatba, rögtön kellemetlenné válik. A baktériumoknak pedig elég, ha nem törölközöl meg rendesen fürdés után, és máris kezdetét veszi a party.

tumblr_m63hc7N3EF1qf9mevo1_500
Emellett bűzt okozhat a nem megfelelő higiéniai szint, genetikai tényezők, valamint bizonyos ételek (fokhagyma, hal, kömény, curry) elfogyasztása is, továbbá különféle gyógyszerek, anyagcsere zavarok, egyéb egészségügyi problémák (magas vérnyomás, szorongás – erről később).

 

MIRE ÜGYELJ?

1. Napi zuhany. Kell!

psycho-duck
2. Mindig törölközz meg rendesen!

Törcsi
3. Évszaknak megfelelően, légáteresztő anyagú cuccba öltözz, és ha teheted, naponta cserélj ruhát, fehérneműt (utóbbit mindenképp)!

4. Ha szükséges, hintőporozz!

Amennyiben mindezekre odafigyelsz, de a kedvezőtlen körülmény nem tágul, akkor sem kell elkeseredni – lehet, hogy épp nem a legorrbarátabb hormonális szakaszban van a szervezeted. Hölgyeknél ugyanis a szokottnál kellemetlenebb testszaggal járhat a menstruáció, a terhesség, sőt, akár a menopauza is okozhat efféle problémákat, ám az így kialakult, kínos miliő elillan magától.

 

Azért annyira nem kell elkeseredniük a csajoknak, tudniillik az is kiderült, hogy a nők peteéréskor a férfiak számára kifejezetten vonzó illatot árasztanak. Másik ok lehet a szüntelen stressz. Ha ez a gáz, csupán meg kell szabadulni az ezt kiváltó tényezőtől.

Edward Norton

Az effajta stresszes helyzet például kerülendő.

Ha a fentiek nem válnak be, akkor jöhet a méregtelenítő kúra, illetve a táplálkozási szokások átértékelése, megváltoztatása. Például fogyassz minél több zöldségfélét (petrezselyem, spenót, kelkáposzta, stb.). Ha esetleg még ez sem segít, akkor irány a doki, mert könnyen lehet, hogy valamilyen betegség a kiváltó ok. Akkor pedig már javallott komolyan venni a dolgot!
Hogy ne sötétben tapogatózz: a szúrós testszag pajzsmirigy túlműködésre, az acetonos cukorbetegségre, az édeskés májbetegségre, a savanykás reflux vagy más emésztőszervi működési hibára utalhat.

 

RANDI

Mert hát miért zavar leginkább a testszag, ha nem az ellenkező nem megítélése miatt… Csajozás/pasizás előtt maximálisan kritikusak vagyunk magunkkal szemben, de vigyázat, te nem a partnered vagy! Amelyik szag neked kellemetlen, lehet, hogy a másik nemnek vonzó.

Ha testileg és lelkileg egyaránt rendben vagy, odafigyelsz magadra, igényes vagy, nem kell túlpörögnöd ezt a témát.

De jó, ha tudod, hogy amíg nem teszed rendbe magad, nincs az a dezodor vagy parfüm, ami segítene.

Végezetül egy kis tudomány: a Monell Kémiai Érzékelés Központ magatartáskutatója, Charles J. Wysocki arra jutott némi kísérletezés után, hogy a nők jóval érzékenyebbek a testszagokra, mint a férfiak. Uraknak tehát nehezebb dolguk van e téren. A kísérlet, amely bizonyította, hogy mi, pasik sajnos bénábbak (vagy legalábbis kevésbé válogatósak) vagyunk szag alapú párválasztás terén, valóban érdekes arányszámokat dobott ki. Ha kíváncsi vagy, itt megtalálod az eredményeket.

Ha ránk hallgatsz, mielőtt komolyabb összegeket fektetnél parfümvásárlásba, előbb meggyőződsz arról, hogy testileg és pszichésen megfelelő állapotban vagy, máskülönben lehet, hogy csak pénzkidobás.

 

Az összeállításban felhasználtunk infókat a Vitalitás Magazin, a Házipatika, a Napidoktor, a Vital és a Ma anyagaiból!

Itt van még jó kis kontent