Pszichés jelekre utalhat a tetkó a nőknél

Szerző: Narin

Jerome Koch, a Texasi Egyetem szociológia professzora hosszú évek óta tanulmányozta a testdekorációk (piercing, tetoválás) és az alany pszichés állapota közötti összefüggéseket. Most igen érdekes eredményekre jutott. Újdonsült tanulmánya szerint elég durva mértékben korrelál a testdekorációk száma és az érzelmi helyzet a vizsgált fiataloknál.

A kutatása szerint a négy vagy több tetkóval rendelkező csajoknak jóval nagyobb önbecsülésük volt, mint bárki másnak a vizsgálódás alanyai között.

Sőt, Koch azt is megállapította, hogy a tetoválások, testékszerek számának növelése nincs összefüggésben a növekvő depresszióval és az öngyilkos gondolatokkal. Viszont. A vizsgált csoportban a kivarrt nők a múltban gyakrabban (ráadásul jelentősen több esetben) kíséreltek meg öngyilkosságot. Hoppá.

 

tattooedcouple

Akkor most mi van?!

Koch ezt a testi önképpel magyarázza. Azt nem kell hosszan ecsetelni, hogy a nők nagy általánosságban több figyelmet fordítanak a külsejükre: smink, ruhák, esetleg átalakító műtétek, stb. Tehát többnyire azért fontosabb számukra a saját megjelenésük, a testük külleme, mint a férfiak többségének. Koch szerint nem kizárható, hogy a sok tetkó valamilyen veszteség, érzelmi defekt önként vállalt bélyege, tulajdonképpen egy hasznos eszköz az öntudat visszanyerésére. Példaként hozza fel azokat az eseteket, amikor nők egy mell műtéti úton történő, kényszerű eltávolítása után valamilyen tetoválást készíttetnek a heg helyére.

Összegezve

A négy vagy több tetoválással rendelkező nőknél tehát Koch arra a megállapításra jutott, hogy ennél a csoportnál jóval gyakrabban fordultak elő korábban öngyilkos gondolatok (akár tettleges kísérletek is!), mégis náluk a legnagyobb az önbecsülés jelenlegi mértéke a vizsgált csoportokban. Végül arra jutott, hogy bár további vizsgálatokra lesz szükség a tisztább kép érdekében, mégis

elképzelhető, hogy a komoly lelki próbatételek hatására a nők megedződnek, és ennek jeleként tetkókat, piercingeket nyomatnak magukra,

aztán idővel megpróbálják eltüntetni ezeket a nyomokat. Utóbbi elméletét egy korábbi, 2008-as tanulmányában részletesebben is elemezte. Akkor arra a megállapításra jutott, hogy a nők, a férfiaknál több mint kétszer nagyobb arányban akarnak utólag megszabadulni tetoválásaiktól, elszakadva egyúttal a maguk mögött hagyott múltjuktól is.

És egy utolsó érdekesség: 2016-ra tervezett munkájában Koch a testékszerek, tetoválások lelki kiegyensúlyozottságra gyakorolt hatását kívánja górcső alá venni, annak ellenére, hogy korábban egy írásában arról értekezett: a négy (vagy több) tetkós, illetve a hét (vagy több) piercinges hallgatók körében jóval többen toltak már füvet vagy keményebb drogokat, valamint az ő esetükben többeknek is akadt már problémájuk a törvénnyel.

tumblr_npbdbiU3IN1tt6zfgo1_500

 

Az érdekességre a today.ttu.edu-n bukkantunk.

Itt van még jó kis kontent