Áttörés készül az öregedés megfékezésében!

Szerző: beautyFY

Teljesen mentálnak tűnik, de igaz: amerikai kutatók egy olyan gyógyszeren dolgoznak, ami nem csak bizonyos szervek vagy az arcbőr korosodását gátolják, hanem kompletten az emberi test öregedését lassítanák le, ezzel együtt pedig olyan betegségeket tüntetnének el, mint az Alzheimer vagy a Parkinson kór. 120 évig élhetünk.

Mi az a metformin?

A sztori a következő: van egy diabétesz elleni, metformin nevű anyag, aminek a célja alapvetően a vércukor szint mérséklése. Az már egy ideje ismert, hogy a szer az állatok élethosszát megnöveli, de a megfelelő amerikai hivatalok most engedélyt adtak arra, hogy erre a hatóanyagra építve, szabályozott körülmények között, embereken teszteljenek olyan szert, ami szignifikáns hatást ér el az öregedés fékezésében. Ez bizonyára elég rosszul érintené a nyugdíjkorhatárt, de túlparázni még azért nem kell, mert a történetben van néhány bizonytalan faktor. A metformin nem egy új cucc, az Egyesült Királyságban már 1958 óta ismert, bár az USA-ban csak 1995-ben kezdték használni.

Pedagógus várakozik a nyugdíjkorhatárra.

A képen: közalkalmazott pedagógus várakozik a nyugdíjkorhatárra.

Gordon Lithgow professzor, kaliforniai kutató úgy fogalmaz, hogy amennyiben sikerül az öregedés folyamatát lassítani az emberi szervezetben, akkor az egyben az öregedéssel összefüggő betegségek kifejlődésének lassulását is jelenti. Hozzátette egyébként azt a – számunkra még most is teljesen nonszensznek tűnő – állítást, hogy az emberi DNS-ben a szervezet működéséhez szükséges információk olyan jól el vannak mentve, hogy ezzel tulajdonképpen akár a végtelenségig is funkcionálhatnánk. A gond azzal van, hogy az ennek a bonyolult mechanizmusnak az üzemeltetéséhez szükséges sejtosztódás során idővel egyre több hiba lép fel, így az idővel fellépő sérüléseket egyre nehezebb kijavítani.

Ez most komoly?

Ez most komoly?

Az ígéretes projekt klinikai tesztelését jövő télen kezdik el az Egyesült Államokban, amihez több ezer, 70 és 80 év közötti jelentkezőt várnak. Hogy ez végre tényleg áttörést jelent-e, az nyilván kérdéses, de az biztos: a gyakorlatban egy ilyen hatóanyag kifejlesztése már középtávon is azt eredményezheti, hogy a 70 éves ember egy 50 éves ember fizikai állapotával élhet, sőt, egyes vélemények szerint az állatkísérletek alapján a jelenlegi 80 év körüli várható élettartam a másfélszeresére nőhet meg.

A cikket a NZHeraldon találtuk, de a hírt korábban a Telegraph hozta le.

 

Itt van még jó kis kontent