Szexizmus ALERT: a bajszos orvosok lenyomják a doktornőket.

Szerző: beautyFY

Arcpirítóan félrevezető a cím, ez kétségtelen (az ezzel kapcsolatos panaszokat az info@akosalegnagyobbkiraly.hu-ra tudjátok küldeni), de tulajdonképpen igaz.

A világ legfontosabb statisztikája jelent meg ugyanis a Washington Postban a minap. A British Medical Journalra hivatkozva tették közzé egy kutatás eredményét, amely teljesen világosan  kimutatja: bármilyen kevés bajszos ember is van az USA-ban, még így is több van belőlük vezető pozícióban az egészségügyben, mint nőből. Tehát újra: nemhogy férfi, de BAJSZOS férfi is nagyobb számban tölt be vezető tisztséget az USA egészségügyében.

A lap egyébként igen körültekintően fogalmaz, leírják például, miként definiálták a tudósok a „bajusz” szót a projektben:

„A bajuszt úgy határoztuk meg, mint a szőr látható jelenléte a felső ajak fölött, és az értelmezés tartalmazza az önálló bajuszt (például Standard Zsarubajusz, Ceruza, Dali, Supermario, Biciklikormány) csakúgy, mint kombinálva más arcszőrzettel (például Van Dyke, Balbo, Zappa).”

Páratlan.

Az eredeti tanulmányt egyébként a Berkeley és a San Francisco egyetemek munkatársai készítették. Leszögezik, hogy míg régen az orvosi egyetemek híján voltak a női hallgatóknak, addig ma már az ott tanulók hozzávetőleg fele leányzó, ennélfogva indokolt lenne a feltételezés, hogy az egészségügyi intézmények vezető beosztásaiban is egyenlőbb arányban osztozzanak a nemek. Ezzel szemben a magasabb pozícióknak mindössze 38 százaléka nő, a legmagasabbakban pedig már csak 16.

A legfontosabb csoporttal, a bajszosokkal való összevetésben pedig: 190 bajszos dokira jut 130 nő. Hiánypótló infó még, hogy a legtöbb bajszos a pszichiátrián (31%), a patológián (30%) és az aneszteziológián (26%) dolgozik. 

Bizonyítékául annak, hogy nem áll szándékunkban gúnyt űzni ebből az egyébként tényleg nagyon komoly témából, teszünk is egy megoldási javaslatot a problémára:

Egy megoldás

Egy megoldás

A bővebb Washington Post cikket itt olvashatjátok.

Itt van még jó kis kontent