Leo, a legmenőbb vesztes.

Szerző: Narin

2016. február 28-án jön a 88. Oscar-gála, melynek házigazdája Chris Rock lesz. És ki az, aki biztosan nagyon várja már február végét? Hát Leonardo DiCaprio. Mert az ugye megvan több forrásból, több meme-ből, hogy bár számos alkalommal jelölték, még egyszer sem vehette kézbe a kis aranyszobrot, hogy aztán hazavigye, és büszkén feltegye a polcra. Emlékezz csak vissza!

Először 1994-ben merült fel, hogy ESETLEG megkapja a díjat, de nem így lett. Pedig egy elég menő páros fiatalkori munkája volt a film. Pontosítva a dolgot: Depp és DiCaprio Gilbert Grape („What’s Eating Gilbert Grape„) című alkotásáról van szó. A díjátadóra Leo egy furcsán kontrasztos külsőt választott. A haja kissé hanyagul állt, ami abszolút illett akkori „helyes kölyök” imázsához, nem úgy csokornyakkendőjéhez és szmokingjához. Igen, valóban drukkolunk neki, de azért az időzítés is számít. Mármint nézd meg ezt a képet, komolyan őszinte lett volna a tapsod, ha egy ilyen suhanc megy fel a színpadra köszönetet mondani? Ugyan már, még érni kell!

article-2571949-1BFDA9F500000578-246_306x423

1994. Oscar. Öcsisajt.

 

És ért is egy darabig, ugyanis a következő jelölésig lement egy bő évtized. Egy egész évtized! De sebaj, ami késik nem múlik, 2005-ben jött a második jelölés, hála az Aviátor („The Aviator„) című remekműnek. És itt már megvolt a tökéletes külső is.

aviator

Leonardo di Caprio stilizált öltönye az Aviátorból. Grafika: Wei Than

Leo 2005-re ugyanis komoly férfivá érett, a stylistek remekül eltalálták a maszkulinabb profilhoz illő viseletet, normális nyakkendőt kötött, és egy pokolian menő szmokingot öltött. Ez a külcsín már alkalmas lett volna arra, hogy kiálljon vele a publikum elé.

article-2571949-1BFDF61700000578-443_306x423

A 2005-ös Oscar-gála vörös szőnyegén.

Csak sajnos nem őt hívták, hanem Jamie Foxx-ot. Félreértés ne essék, Foxx megérdemelte az elismerést, sőt, később kiderült, hogy ők ketten (a Django-nál majd beszélünk róla) közösen is fenomenális alakításra képesek.

 

Ám előbb: 2007. Véres gyémánt („Blood Diamond„). Már bőven járna az a díj, de lehet, hogy jobban jártunk azzal, hogy mégsem ő kapta. Miért? DiCaprio nyilván baromira vágyik arra az Oscarra, úgyhogy a következő években még keményebben odatette magát. A Véres Gyémánt után jött a Viharsziget, amit az Eredet és a Django elszabadul követett.

Leo outfit a Viharszigetben...

Leo outfit a Viharszigetben…

...és a Djangoban.

…és a Djangoban.

Ezek a filmek akkorát ütöttek, hogy az embernek nehezére esett a stáblista közben/után kimásznia a moziszékből.

leo

A 2007-es díjátadó. Leo azt keresi, hová tették a szobrocskáját. Nem lett meg.

 

És ha már Django, jöjjön az a bizonyos jelenet. Tudod jól, melyikre gondolunk. Csak azért szúrjuk be ide, hogy felfrissítsük az emlékeket.

A filmtörténeti pillanat, amikor Leo annyira belefeledkezik a szerepébe, hogy véletlenül rácsap egy üvegpohárra. Tarantinonak ezúttal nem volt szüksége művérre, a kamera ugyanis forgott tovább, a színészek tökéletesen vitték tovább a karaktereket, megalkotva ezzel ezt a gyöngyszemet. DiCaprio legnagyobb bánatunkra még csak jelölést sem kapott a filmben hozott munkájáért, noha itt lényegesen többet tett le az asztalra – egy kalapácson túl -, mint Foxx. Pedig ha jelölik, már eleve meg is lett volna a tökéletes öltözék a díjátadóra. Figyu:

tumblr_mr867gZx6v1rvyxo7o1_1280

„Szeretném megköszönni a szüleimnek, a barátaimnak…”

 

Lassan a történet végére érünk, ugyanis érkezett a következő jelölés A Wall Street farkasáért („The Wolf of Wall Street„) 2014-ben. Hogy jogos volt-e? Maximálisan! Ez a film az üzleti élet mocskos ügyleteit olyan bámulatos őszinteséggel mutatja be… hogy csak na. Végignézhetjük, hogy lesz egy marék lúzerből pénzes bróker, hogyan hatnak a különböző régi és új drogok az emberi szervezetre, valamint azt is, hogyan kell eladni egy egyszerű tollat. Úgyhogy lehet jegyzetelni. Ja, hogy nincs mivel írnod? Nálam van egy toll, ötszázért a tiéd.

A Wallstreet farkasa, csíkokban.

A Wallstreet farkasa, csíkokban.

Ez volt az a film, aminek világából kilépve a jelmezben már mehetett volna rögtön a díjátadóra, annyira pazarul nézett ki.

rs_634x1024-140302171804-634.leonardo-dicaprio-oscars-030214

Mert bár így nézett ki Leo a vörös szőnyegen 2014-ben…

…de ilyen volt a filmben a Wall Street farkasaként. Wow!

 

Ezzel el is jutottunk napjainkig, 2016-ig, amikor is A visszatérőért („The Revenant„) kapott jelölést Leonardo DiCaprio. Hogy összejön-e végre, vagy ezúttal a medve viszi el a díjat, azt majd csak másfél hónap múlva tudjuk meg. Segáz, addig itt a film trailere, és ha nem láttad még, akkor irány a mozi! Hajrá, Leo, mi neked drukkolunk!

 

 

Itt van még jó kis kontent