Higiénikusabb a szakáll a borotválkozásnál :-(

Szerző: beautyFY

A beszédes nevű Journal of Hospital Infection tudományos magazin hozta le egy hiánypótló kutatás eredményét arról, hogy a szakállas férfiak kevésbé vannak kitéve bizonyos fertőzéseknek az arcbőrön, mint a rendszeresen borotválkozó társaik. 

A borotvált arc vs. borosta vs. szakáll összevetésben nem tisztünk hierarchiát felállítani, már csak azért sem, mert arcberendezéstől, fejformától, zenei ízléstől és évszázadtól függően mindhárom lehet optimális megoldás. Sőt, a filozófiánk szerint, amíg nem próbáltad ki mindet saját magadon, addig mindenféle ítélet elhamarkodottnak tekinthető.

Kijött viszont pár napja egy anyag, ami empirikus alapon, higiéniai szempontból a szakáll mellett foglal állást, azzal az indokkal, hogy (tessék figyelni!) a borotvált férfiak a coagulase-negatív staphylococcus egy methicillin-rezisztens fajtáját háromszor nagyobb eséllyel hordozzák az állukon. Tudod, vannak azok a dolgok, amiket nem nagyon tudsz hova tenni, de elég undorítóan hangoznak. Na, ez is egy olyan dolog. De, hogy konkrétabbak legyünk: ennek a baktériumnak a jelenléte tulajdonképpen növeli a légzőszervi és bőrfertőzések esélyét.

Íme egy kiemelkedően higiénikus megoldás.

Íme egy kiemelkedően higiénikus védelmi stratégia.

 

Mi az oka?

Tök jogos kérdés, hogy ennek mi lehet az oka vajh’. Mert az ember joggal feltételezi, hogy a kórokozók ott szeretnek lenni, ahol sok a szőr, ahol meg nincs, ott nem annyira. Ez viszont csak addig tűnik logikusnak, amíg a kórokozókat úgy képzeled el, mint a fűszálak között hangyákon lovagoló Rick Moranis-t a Drágám a kölykök összementekben. Ám a baktérium nyilván van annyira apró, hogy borotválkozás során óhatatlanul felsértett bőrfelület mikroszkopikus sebeiben is megtelepedjen, nem kell neki ehhez szőrszál. Ezt meg még leírni is rossz.

Az arcszesz meg, úgy látszik, az ellen nem véd.

 

Itt van még jó kis kontent