Megható videós projekt a megbánásról

Szerző: Sue

Aki az utóbbi pár évben járt a Sziget fesztiválon, előbb-utóbb alighanem elvetődött a legendás BeforeIDie falhoz, amelyen bárki egy darab krétával közkinccsé tehette mindazt, amit halála előtt még szeretne megtenni. Készült egy másik verzió.

 

Sokan fun-ra vették a dolgot, de nemegyszer előfordult, hogy valami igazán megkapó, elgondolkodtató életcélra bukkanhattunk rá a sorok között. A kezdeményezés a maga egyszerű valójában is nagyszerű, hiszen egy alapvetően kötetlen és laza közegben (értsd: zenei fesztivál) sarkall magvas gondolatok megfogalmazására és megosztására, ami az arra nyitottak számára inspirációt jelenthet. Hasonló indíttatású kezdeményezésre került sor New Yorkban, csak éppenséggel némi fonákkal. Felállítottak ugyanis egy a BeforeIDie falhoz hasonló, közönséges fekete táblát, amire bárki felírhatta azt a dolgot, amit az életében leginkább megbánt.

 

Gyónás 2.0

A mai, következményektől mentes világban szerintem ez egy egészen üdítő jelenség, hiszen önkéntes alapon szembesülhetünk saját gyarlóságunkkal, és kellő bátorság esetén a világ elé is tárhatjuk azt. A dologról készített kisfilmben az utca embere, random pípöl vet a táblára mindenféle dolgokat, a leginkább szembetűnő mégis az, hogy a legtöbb megállapítás az angol „not” szócskával kezdődik, és bizonyos tettek elmulasztását rója fel, mint a „sosem mondtam ki, hogy szeretem”, „nem iratkoztam be az orvosi egyetemre” vagy éppen „nem lettek gyermekeim mielőtt édesapám meghalt”. Mivel az ember ezeket látva önkéntelenül is a saját maga által elszalasztott lehetőségekre asszociál, ezért már önmagában ez is szerfelett megható és elgondolkodtató, ám a projekt legszebb része csak ezután jön: az ötletgazdák ugyanis adtak az emberek kezébe a kréta után egy szivacsot is. Hogy miért? Annak szimbolizálására, hogy minden nap lehet egy új, tiszta lap. Lehetőség arra, hogy az elmulasztott lehetőségek ideje után a megragadott alkalmak ideje következhessen! Hogy másnap már egy elvesztegetett percet se kelljen megbánnunk.

Érdekesség egyébként, hogy a videót Ashton Kutcher médiavállalata, az APlus készítette.

Itt van még jó kis kontent