Így szokj le erről a két egészségtelen szokásról

Szerző: Brooke

Ha nincs olyan ismerősöd a környezetedben, aki rágja a körmét, vagy piszkálja a haját, akkor te vagy az, aki ezek közül valamelyiket csinálja. Az egészségtelen szokásoknak számos olyan következménye lehet, amiről eddig talán nem is tudtál. Megszabadulni ezektől kicsit sem egyszerű, de mivel iszonyú király gyerek vagy, neked tuti menni fog.

Nem szexi, ha az ember szájából kilóg a keze. A tövig lerágott körmök pedig nem csak igénytelenek, de ha valaki éveken keresztül érzi a késztetést, hogy valamit rágjon, akkor ott valami gond lehet. Túl stresszes, nem jól vezeti le a feszültséget, ésatöbbi. És hogy mi van a hajpiszkálással? A testünkkel való kommunikációt azóta űzzük, mióta világ a világ. A legtöbb esetben ártalmatlan, de van, hogy komoly lelki problémákra utalhat. A hajcsavargatás például pont egy ilyen (eleinte) rossz szokás, amiről sürgősen le kell szokni.

A körömrágás, amitől fertőzéseket kaphatsz el
Az egész talán onnan indul, hogy miután a szüleink úgy döntenek, nekünk már nincsen szükségünk cumira, elkezd hiányozni valami a szánkból. Ahhoz pedig, hogy helyettesíteni tudjuk a cumizást, elkezdjük az ujjunkat nyalogatni, aztán egyik percről a másikra a szánk kiegészítőjévé válik. Az ujjunk meg ott marad, nullhuszonnégy lóg a szánkból. Ebből alakul ki négyéves korunk körül a körömrágás, aminek hátterében amúgy rengeteg tényező állhat. Leggyakoribb oka a stressz, valamint ennek levezetése.

Mivel a köröm alatt sokkal több kórokozó található, mint az ujjainkon bárhol, ezért sokkal nagyobb eséllyel elkapunk fertőzéseket is ezzel. Sok esetben ez már több, mint egy rossz szokás, abbahagyni pedig nem mindig lehetséges apró praktikákkal. Orvosi nevén amúgy onychophagiának nevezik, és olyan kényszerbetegség, ami vírusok és baktériumok továbbadásáért felelős. A fogaknak sem tesz jót, és a körömágy-gyulladás is velejárója lehet.

Nézd Britney-t, ahogy épp kicsit sem szexin rágja a szaruját:

biting-nails-britney-spears

Nem túl szép látvány, ugye? Ha szeretnél leszokni róla, és még nem gondolod magad teljesen reménytelen esetnek, akkor mindenképp próbáld ki az alábbi három körömrágás elleni praktika valamelyikét. Vagy mindegyiket.

1. Egy szép manikűr
Most komolyan, több ezer forintot kifizetsz a körmösnek, iszonyú jól néz ki a körmöd, szíved szerint elsírnád magad a gyönyörtől. Ugye nem rágnád le? Ugye nem szednéd le a drága körmeid? Ugye nem akarnád, hogy fájjon az ujjad napokig? Ugye nem?

2. Rossz ízű körömlakk
Gyógyszertárban lehet kapni, bármikor eléd csapják a pulton, és már viheted is haza, hogy bekend vele a körmeid. Hidd el, olyan förtelmes íze van, hogy egy életre megundorodsz a körömrágástól. Ha igazi ínyenc vagy, és szereted kipróbálni az új ízeket, mindenképp ezzel a termékkel kezdd.

3. Figyelemelterelés
Mondjuk rágózz. Elsősorban azért, hogy ne akarj a nyelveden, a fogaidon és a rágón kívül még valamit a szádba. Aztán ott van még az is, hogy az ujjadra ragadt rágó elég undi tud lenni. A körömrágás elleni egyik legjobb módszer, ha eltereled a figyelmed. Mondjuk olvass BeautyFY-t, Beyoncé örömére.

giphy

A hajpiszkálásról
Ahogy azt feljebb is olvastad, a nonverbális kommunikáció szerves részét képezi a játszadozás a hajjal, amit nagyjából minden nő csinál. A kommunikációt sokszor olyan testi mozdulatok kísérik, amik nagyon is árulkodóak. A hajcsavargatás a legtöbb esetben idegességre, míg a haj fül mögé rakása szexuális felhívásra utalhat. Ha pedig ismét a szexisségnél tartunk, a haj rágcsálása nem tartozik közéjük. De nagyon nem. Arról meg már nem is beszélve, hogy akármilyen ártatlan szokásnak tűnik, sokkal nagyobb bajt tud okozni, mint sejtenéd. Ilyen például a hajhullás, ami az állandó, már kényszeres hajhúzogatás és csavargatás következtében alakul ki. A fejbőrön egy idő után apró sérülések keletkeznek, amik miatt a hajszálak folyamatosan veszítenek erősségükből, a hajhagymák is feladhatják a szolgálatot, és szép lassan elkezdesz kopaszodni. Akarsz kopasz lenni? Mert ez egy jó módszer hozzá. Inkább leszoknál róla? Görgess lejjebb. (A legkirályabb a kettő kombinációja, a haj rágás – a szerk.)

tumblr_mgxs4z6wWj1rtp09wo1_500
1. Figyelemelterelés
Csakúgy, mint a körömrágásnál, itt is meg kell emberelned magad. Amikor késztetést érzel arra, hogy a hajadhoz nyúlj, inkább fogj egy fésűt, és fésülgesd pár órán keresztül. A hajápolás öt aranyszabálya között ugyanis ez is ott van.

2. Kérj segítséget!
A trichotillománia olyan kényszeres zavar, amikor a betegek a saját hajukat tépkedik. Nyilván senki nem szebb foltokban hiányzó hajjal. Szóval, ha már komolyan aggasztó a helyzeted, mondjuk újonnan több haj marad a kezedben, mint a fejeden, látogass meg egy orvost, aki segít neked. Tudom, benned is ott van az „áh, ez velem nem történhet meg.” Őőő… de igen.

Pull-Hair-Out

Légy türelmes saját magaddal, és hagyj időt, hogy az évek óta tartó rossz szokásaidtól meg tudj szabadulni. Ne várj csodát! Ez nem egy egynapos művelet lesz. Hajrá!

Itt van még jó kis kontent