8 hajgyilkos hiba, amit elkövetsz hajvasalásnál

Szerző: Brooke

Akinek egyenes haja van, az göndör loknikról álmodik. Akinek hullámos haja van, az szögegyenes tincseket szeretne. Sehogy sem jó, mindig más kell, mint ami van. Ez egy alapvető emberi tulajdonságunk, amihez muszáj hozzászoknunk. A hajvasalással alapjáraton nincs baj: ha nem visszük túlzásba, nem lesz gond. 

A környezetemben gyakran hallom a vitát, hogy a férfiak a hullámos vagy a göndör hajat szeretik-e jobban. Véleményem szerint ez pont azért van, mert a természetesség nem a szögegyenes hajnál kezdődik. Hét éve szenvedek a hajvasalással, néha vannak hullámos korszakaim, de végül mindig az egyenes frizuránál kötök ki. A hajvasalás hibáit persze sokáig magam is egymás után halmoztam, nem is csodálom, hogy alig maradt hajam. Ha nem akarod elveszíteni a hajad mennyiségének a háromnegyedét, fogadj meg pár jó tanácsot. Íme a hibák, amiket mind elkövetünk hajvasalás előtt, alatt, után, meg úgy akármikor.

merida-frustrated1

1. A zuhany alatt kéne kezdened
Nem, nem arra gondolok, hogy fürdés közben vasald a hajad, mert az egészségügyi értelemben sem lenne túl szerencsés, azt hiszem. Tudom, hatalmas választék van samponokból és balzsamokból az üzletekben, szinte lehetetlen eldönteni, melyik lenne a legjobb. Viszont ha nem csak lekapsz egyet a polcról, hanem el is olvasod, mi van ráírva, sokat segíthetsz a helyzeteden. Azok a termékek, amik direkt a haj kisimításához járulnak hozzá, jelentősen megkönnyítik majd a hajegyenesítést.

2. A hajszárítást vagy jól csináld, vagy ne csináld!
Állítólag a hajszárítás igazi hajgyilkos. Szóval nyáron, ha teheted, inkább várd meg, amíg magától megszárad a hajad. Télen viszont tudom, hogy lefagyna a fejed a vizes hajtól, ahogy az enyém is mindig teszi. A hajszárítás viszont ne legyen egy le-akarom-tudni-minél-előbb folyamat. Ha több részre választod szét a hajad, és alaposan, körkefe segítségével fésülöd, és közben a hajszárítót lefelé tartva szárítod a hajad, sokkal tartósabb lesz a frizurád. Már alapból egyenesebb lesz, így a hajvasalással csak még inkább „irányba” fognak állni a szálak. Ja, és ne közvetlen hajszárítás után vasald a hajad, mert biztos, hogy szétégeted az egészet.

3. Kerüld a sercegő hangokat!
NEM, ismétlem NEM vasalunk hajat úgy, hogy valahol még vizes! Soha, soha, soha nem csináljuk. Ha látod, hogy gőzölög a hajad, vagy sercegő hangot hallasz, hagyd abba a hajvasalást, és inkább szárítsd még egy kicsit, hogy 110%-osan száraz legyen.

4. Néha azért mégis sercegjen…
A hővédő spray-k egész tömkelege található meg az üzletekben. Egy-kétezer forintért lehet venni, és hajvasalás előtt kell a hajra permetezni. Oké, sercegő hangja lesz a hajnak vasalás közben, viszont ezek a termékek akár 300 fokos hőtől is megvédik a hajszálakat.

kendall-jenner-long-straight-hair-celebrating-gif

5. Hőmérséklet
Nem hiába, amikor bekapcsolod a hajvasalód, 180 fokot ír ki, amit ide-oda léptethetsz. Növelheted, vagy csökkentheted, viszont köztudott, hogy attól, hogy 260 fokon vasalod a hajad, még nem lesz egyenesebb és tartósabb. A fodrászok is a 180 fokos hőmérsékletet ajánlják, ami még ideális. Ja, és nem kell fél óráig a tükör előtt állnod, hogy kínozd magad a vassal. Nem lesz egyenesebb, csak mondom.

6. Válaszd szét több tincsre a hajad
Semmi értelme, ha egy marék hajat akarsz egyszerre vasalgatni. Nem fogod azt a hatást elérni, amit szeretnél. Válaszd szét a hajad több részbe, és alaposan, kisebb tincsenként vasald ki. Így biztos egyenes lesz, és sokáig az is marad. Személy szerint én minimum négy, de ha tudom, hogy hosszú napom lesz és sokáig ki kell bírnia a hajamnak, akár hat-hét részbe is szétszedem. Egyrészt a vasalás is könnyebben és gyorsabban megy, másrészt tényleg tartós.

7. Nem használsz hajvégápolót, meg más cuccot se nagyon
Pedig kéne, nagyon is. A töredezett hajvégekre mindenképp használj hajvégápoló olajat, ami egy új réteget képez a hajon, így a hajvégek szétválása és sérülése elkerülhető. A különböző hajvégápoló szérumok pedig a már töredezett haj szerkezetét kezelik, újjáépíti és regenerálja a haj szerkezetét.

8. Az 1990-es évekből itt maradt hajvasalóval gyilkolod a hajad
Nem kell otthagynod egy kisebb vagyont az üzletben csak azért, mert a legújabb hajvasaló reklámja meggyőzött valamiről. Hál’ istennek szinte már nem is lehet kapni fémlappal ellátott vasalókat. Egyre több a kerámialapos és az ionizált hajvasaló. A kettő közötti különbség csupán annyi, hogy a kerámialapostól kevésbé száll a haj, a másik pedig minimálisan ugyan, de táplálja a hajszálakat.

Fact: soha nem fogsz úgy kinézni, mint Rihanna, ha nem fogadod meg a szép haj öt aranyszabályát.

giphy

Itt van még jó kis kontent