Színészek, akik elképesztő változáson mentek át egy szerepért

Szerző: ZEN

A céljaink eléréséhez sok mindenre képesek vagyunk. Feszegetjük a saját határainkat, fájdalmas kísérletekben keressük a választ arra, hogy a kívánt eredményért vajon mennyi áldozatot vagyunk képesek elviselni. A hivatásos sportolók például szinte felfoghatatlanul sokat edzenek, és fizikailag sanyargatják magukat az álmaik eléréséért. 

A filmszínészet világában sincs ez másképp. Egy-egy szerepre nem csak lelki értelemben lehet felkészülni. Mert egy dolog képletesen belebújni egy másik ember bőrébe, felvenni a gesztusait, a szokásait, a tartását,  elsajátítani a beszédstílusát, és még sorolhatnám, mi mindennel lehet tökélyre fejleszteni az alakítást. Vannak azonban olyan elszánt művészek, akik nem állnak meg a belső transzformációnál, hanem külsőleg is meg- illetve elváltoztatják magukat. Ebbe beletartozik enyhébb esetben a kopaszra borotválás, vagy egy-egy piercing berakatása, ahogy például Rooney Mara tette a Tetovált lányban.

211211_rooney_mara_SWIFF

Ezek azonban korántsem olyan drasztikusak és drámaiak, mint mikor valaki a súlyával, és ezzel együtt az egészségével játszik. Hoztam néhány példát arra, hogy kik azok (a teljesség igénye nélkül), akik ezt is bevállalták a siker érdekében.

#1 Christian Bale

Legnagyobb súlykülönbség: +30 kg

Christian-Bale-Weight-Loss-1

Az abszolút sorelső Christian Bale, aki szinte minden filmjében más és más súlycsoportban indul. Kezdve a 2004-es Gépésszel. A forgatáskor mindössze 55 kiló volt a 183 centis magasságához. Közel 30 kilót dobott le magáról. (Szeretett volna többet is, de az őt figyelő orvosok ekkor már közbeléptek, mondván, hogy mostantól már az életével játszik.) Naponta egy doboz tonhal konzervet és egy almát evett mindössze, étvágycsökkentő gyanánt pedig cigizni kezdett. Nem mondom, egészséges kis kombináció. Az anyagcseréje szinte teljesen leállt. Sőt! Állítólag amikor elérte a kívánt testalkatot, döbbenten vette észre, hogy a fenekét teljesen elvesztette.

christian_bale

Egy részletes lista Bale legnagyobb súlyingadozásairól, a számok tükrében.

 

A forgatás után mindössze pár hónapja volt arra, hogy zombi énjét maga mögött hagyja: Batman bőrébe már kigyúrt szuperhősként kellett bújnia. Igaz, hogy a jelmeztervezők tudtak kicsit csalni a kosztümökkel, de a szerephez körülbelül 30 kilót kellett híznia, aminek jelentős részét izomban szedte magára. Kezdődhettek tehát a véget nem érő lakomák. Ez nagyon csábítóan hangozhat sokunk számára, de azért nem volt ennyire egyszerű a helyzet. Jött emellé rengeteg edzés, súlyzózás, futás, harcművészeti oktatás, hogy felkészülten kezdhesse meg a forgatást. Szóval ő nem az a figura, aki nagyon aggódna a testéért. A 2013-as Amerikai botrány című film kedvééert 20 kilót szedett magára, most pedig Dick Cheney figuráját játssza majd el, elég brutális külsővel:

 

2. Charlize Theron

Legnagyobb súlykülönbség: +15 kg

Aztán itt van a világ egyik legszebb, legelegánsabb színésznője, Charlize Theron. Hogy képet kapjatok arról, hogy még mindig milyen észbontóan jól néz ki, íme egy fotó az egy héttel ezelőtti Oscar-gáláról:

Charlize-Theron-Oscars-2016-Red-Carpet-Fashion-Christian-Dior-Tom-Lorenzo-Site-2

Fotó: Tom+Lorenzo

És ha már Oscar! Sokan mondják, hogy ahhoz, hogy a díjat megkapja az ember (főleg nők esetében) csúnyává, taszítóvá kell válnia. Nos, ez Charlize-nak sikerült. A 2003-as Rémbéli alakításáért el is nyerte a szobrocskát.

charlize_gain

Charlize, az egyik képen kövérebb.

Közel 15 kilót szedett magára fánkok és chips segítségével. A forgatásra leborotválták a szemöldökét, teljesen szétroncsolták a haját, hogy még jobban hasonlítson az általa megformált sorozatgyilkosra. Nem mellesleg baromi jól el is játszotta a szerepet.

3. Matthew McConaughey

Legnagyobb súlykülönbség: -21 kg

Még mindig Oscar. Jöjjön egy 2013-as film, a Mielőtt meghaltam, aminek legjobb férfi fő- és mellékszereplőjét is díjazták. Nem mellesleg mindketten rengeteget fogytak és változtak a szerepük kedvéért. A jóképű szívtipró karakterből drámai színésszé avanzsált Matthew McConaughey 21 kilót dobott le magáról, hogy hitelesebben játszhassa az illegális-gyógyszer dílerré vált AIDS beteget.

MatthewMcConaugheythinmovie

Azt nyilatkozta, hogy számára a súlyvesztés egészen érdekes mellékhatással járt. A fizikai gyengeség ugyanis szellemileg felpezsdítette: sokkal kevesebb alvásra volt szüksége, mégis rengeteget gondolkodott, írt és olvasott.

 

4. Jared Leto

Legnagyobb súlykülönbség: +30 kg

Leto ( aki egyébként is nagy átváltozóművész) szintén közel 20 kilót fogyott a forgatásra. Hogy hogy csinálta? „Egyszerűen nem ettem”− nyilatkozta a transzvesztita beteget alakító színész . „Megváltozott a mozgásom is. Máshogy jártam, máshogy ültem, sőt, egészen másképp gondolkodtam.” Ő 2007-ben már hízott egyszer 30 kilót ahhoz, hogy eljátssza John Lennon gyilkosát a Chapter 27-ben, tehát nem kispályás.

jared-leto-610x0-c-default

Igen, a képeken ugyanaz a személy látható. Balra a Mielőtt meghaltam, jobbra a Chapter 27 forgatásán.

 

5. Renée Zellweger

Legnagyobb súlykülönbség: +15 kg

bridget_gif

Végül pedig egy személyes kedvenc, Bridget Jones, alias Renée Zellweger. Ő xxxxs-es méretekkel mondott kétszer is igent a szerepre. Mikor kiderült, hogy ő lesz a befutó a filmes adaptációban, rengetegen hőbörögtek. Szerintük sokkal kézenfekvőbb lett volna az angol, sokkal nőiesebb formákkal megáldott Kate Winslet. De a stúdió döntött, Renée mehetett mekizni. 2001-ben és 2004-ben is majnem 15 kilót pakolt magára. Valóban sokkal hitelesebb volt így, mintha egy úgynevezett „kövér kosztümot” kapott volna. Ahogy azt Gwyneth Paltrow tette a Nagyon nagy Ő című filmben.

Gwyneth Paltrow Wearing A Fat Suit

Most viszont olyan híresztelések láttak napvilágot, amelyek szerint a harmadik részre Bridget elérte a célját, és vékonyabb, mint valaha. Renéenek tehát már nem kell az újabb hízó tortúrán keresztülmennie.

További befutók

Russel Crow

Legnagyobb súlykülönbség: +28 kg

'Crowe a Hazugságok hálójában c. filmért rendesen meghízott, bár sokat nem kellett szenvednie érte.

‘Crowe a Hazugságok hálójában c. filmért rendesen meghízott, bár sokat nem kellett szenvednie érte.

 

50 Cent

Legnagyobb súlykülönbség: -20 kg

50-cent-20

A rapper a Things Fall Apartban.

 

Matt Damon

Legnagyobb súlykülönbség: – 19 kg

matt_18kg

A bátrak igazságában, magához képest irreálisan vékonyan.

 

Matthew Fox

Legnagyobb súlykülönbség: – 20 kg

matthew_fox

Fox normál testsúlya és jobbra az Alex Cross sorozatgyilkosaként.

 

Robert DeNiro

Legnagyobb súlykülönbség: +27 kg

De Niro a Jake La Motta életéről szóló Dühöngő bikában.

De Niro a Jake La Motta életéről szóló Dühöngő bikában.

 

Tom Hanks

Legnagyobb súlykülönbség: – 22 kg

Hajótöröttként, magvakon és bogarakon.

Hajótöröttként, magvakon és bogarakon.

Tom Hardy

Legnagyobb súlykülönbség: +19 kg

Balra vékonyka szépfiú, jobbra nagy darab gengszter a Bronsonban.

Balra vékonyka szépfiú, jobbra nagydarab gengszter a Bronsonban.

 

Natalie Portman

Legnagyobb súlykülönbség: -10 kg

Portman -10 kilója azért különösen érdekes, mert ő eleve soványabb alkat. A szerepért heti 7-szer 3-5 órát gyakorolt balettórákon.

Portman -10 kilója azért különösen érdekes, mert ő eleve soványabb alkat. A szerepért heti 7-szer 3-5 órát gyakorolt balettórákon.

 

Mindenki döntsön belátása szerint arról, hogy megéri-e szembemenni a természettel, harcolni az adottságainkkal egy nemes cél elérése érdekében. Szerintem mindenképpen, de csak ésszerű kereteken belül. Az Oscart pedig köszönöm a szüleimnek!

Itt van még jó kis kontent