A legnyerőbb outfitek, amikkel nem lősz mellé az interjún

Szerző: Brooke

A külső nem minden, de mégiscsak ezt látjuk meg először, ha valaki szembe jön velünk az utcán. Az első, amit látunk valakin. Így hát nem feltétlen rossz gondolat, ha állásinterjúra például előtúrjuk valamelyik zakónkat, és szoknyát veszünk fel. Ami nem túl rövid, mert ugye az ellenérzést válthat ki a munkáltatóból, legyen akár nő vagy férfi. A megjelenés, az igényesség és ápoltság rendkívül fontos, ha szeretnénk megkapni egy munkalehetőséget. Az még oké, hogy ne a külső alapján ítéljenek meg minket, de ugye nem kell megmagyaráznom, mennyit számít az, ahogyan betopogunk a leendő főnök irodájába?

 

ricky_interview

Ahány munka, annyiféle elvárás. Minden cég arculata más, ezért fontos, hogy tudj alkalmazkodni. Olyan tippeket hoztam, amik az állás milyenségétől nem függnek. Átlagos outfit-ek, amik egyrészt nagyon csinosak, másrészt bárki számára elérhetők. Próbálj a józan ítélőképességedre támaszkodni, és nem átesni a ló túloldalára. A cikk végén pedig tiltólistás cuccokat találsz.

A megjelenés egy dolog, a többi már rajtad múlik!

1

1. Nem túl kivágott, de nem is túl zárt, meg a cipő.
Nem kell végletekbe esned. A nagyon kivágott felsőd inkább hagyd meg a bulikra, amikor flörtölni és hódítani indulsz. Tudom, hogy szeretnél szexi lenni egy bizonyos szinten (mert ugye az magabiztosságot is sugározhat), de ezzel nagy eséllyel az ellenkezőjét éred el annak, amit akarsz. Túl kihívónak tűnsz majd, ami egy női interjúztató esetében nem túl nyerő, de egy férfi vezető számára is könnyen azt a benyomást kelti, hogy a szakmai hiányosságokat akarod a hivalkodó külsővel kompenzálni. A szoknyád se legyen a legminibb, és a magassarkúd sarkának sem kell akkorának lennie, hogy állásinterjúra menet kitörd benne a bokád. A visszafogottság amúgy is sokkal szexibb! A másik véglet pedig az, ha szó szerint eldugod magad a ruháid alá. Persze itt nem arról van szó, hogy télen is lengén öltözz, és a legvékonyabb anyagból készült fehér inged kell felvenned. Mindössze arról, hogy ne akard teljesen elrejteni mindened. Ha szoknyát veszel fel, és mutatod a lábad, felülre vehetsz zárt felsőt. Ha felül kivágott ing vagy blúz van rajtad, alulra bátran vehetsz nadrágot is. Nyilván nem szakadt farmert, mert ugye meg kell adni a módját a dolgoknak. A magassarkú pedig alap, bármennyire is utálod őket. Ahogy az előbb írtam, nem kell 14 centis sarkakon tipegned, viszont illik megtisztelni a másikat azzal, hogy elegáns cipőben jelensz meg. A magassarkúnál elegánsabb cipő pedig nem létezik.

3

2. Nem kell félned a színektől!
Mert nem harapnak. Rég elmúlt az az idő, hogy fekete szoknyában és fehér felsőben kelljen állásinterjúra érkezned. Mégis mindenki fejében ez jelenik meg legelőször, ami valahol érthető. Hiszen ha az eleganciára gondolunk, valahogy a maradi és visszafogott, sulis ünneplőcucc az első, ami beugrik. Én is sokáig hasonlóan éreztem. Aztán a sokadik alkalommal rájöttem, hogy elegem van a kötelező fekete-fehér szettekből. Meg egyébként is: miért akarnék olyan lenni, mint „mindenki más”? Kell egy kis extra a megjelenésedbe, ha azt akarod, hogy megjegyezzenek. Legyen az egy karkötő, vagy egy színes táska. Remélem mondanom sem kell, előbb emlékeznek mondjuk a piros cipős lányra, mint a tizenkettedik akárkire, aki előszedte a gimis ünneplőszettjét a szekrény aljáról. Szóval viselj bátran színeket, amik tükrözik az egyéniségedet. Itt is próbálj a józan ész keretein belül maradni. Ne jelenj meg papagájként. Az alábbi képen látható hölgyike például elég jól eltalálta a szettet – szerintem. A kék nadrág csinos, a kabát elegáns, a táskában van valami extra, a magassarkú pedig gyönyörű. Első ránézésre nektek mi jut eszetekbe róla? Mert nekem az igényesség. És ha valaki odafigyel magára, az általában a környezetére is oda szokott, ami a hozzáállásával kapcsolatban is jót sejtet.

4

3. A kiegészítők barátok, nem ellenségek! Kivéve akkor, ha…
Nem kell túlzásba vinned a karkötők halmozását mindkét karodon. Viszont egy-egy szép darabot magadra akaszthatsz, hiszen ezzel is tükrözheted a saját egyéniséged. A megjelenésed szempontjából mindenképp fontos, hogy ne szürke kisegérként lépj be az irodába. A körmeid is legyenek szépen manikűrözöttek. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy kicsit megpróbálod feldobni az outfited. Ahogy a hétköznapokon, most is figyelned kell arra, hogy passzoljanak az ékszereid. Nem szerencsés méregdrága órát felvenned, hiszen azzal is elérhetsz ellenkező hatást, mint amit valójában szeretnél. És ahogy a közhely mondja, a stílus nem a pénztől függ. Az alábbi képen látható karkötők személy szerint nekem nagyon tetszenek, de sok ennyi minden egy kézen. Ízlések és pofonok, nálam pont határeset. A tetoválásokkal kicsit más a helyzet. Az a gond, hogy ha szét van varrva a karod, az a betöltendő munkakörök egy része esetén lehet hátrány, ilyenkor pedig meg van kötve a kezed: muszáj valamiképpen eltakarnod. Mivel nem tudhatod, milyen főnökjelölttel állsz szemben, ezért első körben, a negatív előítéletek megelőzéseképpen érdemes elrejteni a tetkóidat.  

job4

4. Smink és haj, amivel nem égeted le magad
Az interjún jó esetben a fejedet fogják nézni a leginkább, szóval érdemes átgondolnod, mit kensz magadra aznap. A füstös szemeket felejtsd el, a műszempillákat kivételesen ne ragaszd fel, a túl erős rúzs pedig nem a legjobb ötlet. Ha az előbb leírtakat viszont mind imádod, próbáld meg arra az egy órára nélkülözni őket. Egyrészt nem fogsz belehalni, másrészt ezek nélkül is gyönyörű vagy. (Mondom ezt én, aki imád sminkelni, és nullhuszonnégy sminkben úszik.) Még ha nem is vagy túl visszafogott, akkor is maradj naturális, amennyire csak lehet. Ugyanez igaz a hajadra. A lófarokba rakott haj szerintem komolyságot sugall és még elegáns is, szóval bátran lóbáld a loboncod interjúra menet. Persze ha egy hatalmas pattanás nőtt az arcodra, amit el akarsz tüntetni, inkább engedd ki a hajad, hogy eltakard. Ja, és a laza hullámok aranyosak, nem kislányosak!

hair4

5. A protokoll szerint…
A Görög Ibolya protokollszakértővel készített interjút itt olvashatod el teljes egészében, ahol abban segít, a protokoll szerint mit illik és mit nem illik felvenni egy állásinterjúra. Én csak pár dolgot emelnék ki belőle. A szakértő szerint mindig lefelé sötétedünk. Szóval a felső mindig világosabb, mint az alsó. A fekete ing egyáltalán nem illő, inkább a fehér és az ahhoz közel álló árnyalatok közül válasszunk. Nők esetében télen sötétebb, nyáron világosabb színek a szerencsések. A papucs, és a fehér cipő nagyon offos, de szerintem ezzel te is tisztában vagy. Az például, ha valakinek le van nőve a haja, hanyagságra utalhat, ami megbízhatatlanságot sugall. A protokoll szerint egyébként nem csak ezüst vagy arany ruhát, de még ilyen színű kiegészítőt sem kéne felvenni, mert (állítólag) ezek a színek tolakodóak és agresszívak. Szerintem mondjuk nem, de ezt már mindenki maga dönti el.

w1

Végül pedig a totál tiltólistás cuccok, amikben inkább el se indulj otthonról
cicanadrág
– oversized pulóver
– méregdrága luxuscuccok
– 14 centis magassarkú (plusz a platform, ami még 5 centi)
– fekete ing
– ezüst és arany ruha
– rikító színek
– papucs, tornacipő és fehér cipő

Itt van még jó kis kontent