Konditerem vs. garázs gym

Szerző: Narin

Sokat jársz kondiba, és ez jól látszik a havi kiadásaidon is? Mikor jársz jobban, ha továbbra is fizeted a havidíjat, vagy ha megveszed a szükséges eszközöket, és kiépíted a saját, otthoni edzőtermed? Például a kisszobában vagy a garázsban.

 

Ha az életed szerves részévé vált már a testépítés, jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miként úszhatnád meg olcsóbban. Ám itt nem kizárólag számokról van szó. Mind a teremnek, mind a garázskondinak megannyi előnye és hátránya van, és ezt a két oldalt együtt nézve célszerű meghozni a végső döntést − hagyod a francba a termet, és inkább bevásárolsz otthonra súlyzókkal, vagy marad a közösségi gyúrás, ott legalább van kivel összeméregetni a muszklikat. Hogy könnyebb legyen választani, alant találsz egy pro és kontra listát, illetve némi költségvetési kalkulációt. Kezdjük a home made verzióval.

a94f0664337a14a3efb84549176b2b45

Mellette

Spórolás (?): evidens, ha az igényeid elsősorban a súlyzós edzésre vonatkoznak, mivel ha a legszélesebb körű szolgáltatásokat nyújtó helyre fizetsz havidíjat, akkor óhatatlanul befigyelnek olyan tételek is az árban, amiket soha nem használsz ki. Ergo hiába csengetsz sokat a felesleges órákért és extra gépekért, pénzkidobás. Tegyük fel például, hogy elsősorban szabad súlyokkal dolgozol, kardiozni a szabadban szoktál, nem használod a medencét meg a szaunát. Tedd a tárcsák, a rúd, a pad és a számodra elengedhetetlen csigás gép(ek) árát a bérleti díj mellé. A számolgatásnál azt is vedd figyelembe, hogy az új szettek még az egyszerű kézi súlyzók esetén is durván drágábbak, mint Vaterán, Jófogáson vagy máshol megvenni a vasat használtan.

Nincs sorban állás: csak 1 órád van gyúrni, mert szeretnéd megnézni a meccset, ami két óra múlva kezdődik, addig pedig még zuhany, aztán bolt, kaja? Közben meg 19 és fél ember vár előtted a fekvenyomó padra. Szivacs.

Szabadság: ha otthon rendezel be saját edzőtermet egy fő részére, azt csinálsz, amit akarsz. Flangálhatsz alsógatyában, senki nem csesz le, ha elengedsz egy galambot egy mázsa alatt erőlködve, és te választod a zenét. (Utóbbi szempont kiemelten fontos, még a legigényesebb edzőtermek is képesek nevetségesen gagyi muzsikával terrorizálni a vendégeiket. Meg egyébként is: ízlések és pofonok, vagyis a saját kedvenced szinte mindig motiválóbb, mint egy idegen válogatás.  – a szerk.)

gym_fail

Nincs távolság: így aztán nem tudod bedumálni magadnak, hogy meló után elmennél az edzőterembe, csak odáig kivezetni/elgyalogolni, aztán ott zuhanyozni, utána vissza már túl sok idő lenne. Hazaér, átöltöz, két lépés, bumm, a súlyzók között vagy, tádám!

0-24: ez a konditerem csak akkor van zárva, ha találsz valami kifogást, ami miatt kihagyod a napi edzést. Máskülönben egy ajtó választja el a nappalitól, ahol már amúgy is mackóban nézed a Rocky 100. részét az öreg Stallonéval. Ha a lelkiismereted hajnalban mégis kirángatna az ágyból az előző esti lustaságod miatt, pár méter sétára vár a garázskondi.

rockycool

„Reggel 5 óta edzeni príma érzés!”

A kölyköket is motiválhatod: bármikor lehívhatod a gyerkőcöket, hogy apu megmutassa nekik, hogy kell helyesen tartani, emelni egy súlyzót, hogyan kell használni a fekvenyomót, hogyan kell jól üvölteni, amikor guggolásból emelsz 150-et. Ha a ház úrnője is letéved, máris megvan a bolt nélküli családi program vasárnapra.

Ellene

Limitált felszerelés: itt csak az van, amit te megveszel. Amit nem írtál fel a beszerzési listára, az bizony nem lesz ott instant a saját kis konditermedben, amire pedig nem futja, arra várni kell a következő bónuszig.

Térhasználat: idehaza ez az egyik legnagyobb buktató, mert a legtöbbünknek nem áll rendelkezésünkre az otthoni edzéshez szükséges helyigény. Mérlegelni kell, hogyan tudod a tárgyakat/bútorokat allokálni úgy, hogy a szoba többi funkciójának is jusson hely (garázs esetén például a kocsidnak, hogy ne kelljen a ház előtt parkolnod).

Felelősség: ha valami bekrepál, neked kell gondoskodni a megjavításáról. A konditeremtündér nem cseréli ki a gép elszakadt drótkábelt vagy az elszakadt huzatot a padon, ha lefekvéskor beteszed a párnád alá.

Figyelemelterelés: 15 perc után jön az ukász, hogy vidd már ki a szemetet, aztán esti mese a gyerekeknek, és még hétezer megszakítás, mielőtt végigcsinálhatnál egyetlen gyakorlatot rendesen. A másik probléma, hogy túl kényelmessé válik az élet. Közel a hely, nem kell soha kimozdulni, és mivel állandóan más házi teendőket is el kell látnod, csökkenhet a ténylegesen ráfordított idő. Ergo épp azért lesz nehéz edzeni, mert könnyebbé tetted az edzést.

 

Az anyagiakról

Az sem mindegy, hány éves vagy, mit csinálsz, hol élsz éppen. Ha egyetemi tanulmányaidat folytatod, és kolis vagy, könnyen lehet, hogy az alagsorban van egy nem túl jól felszerelt terem sok emberrel, kevés fénnyel. De csak 4000 forintot kérnek el EGY FÉLÉVRE (merthogy van ilyen!), és ha a megfelelő időpontokban jársz le, akkor egy lélek sincs a teremben. Ha kizárólag a gyúrásért magáért szeretsz edzeni, nem igényled a másik ember társaságát, és amúgy is spórolni akarsz, ez a tökéletes választás, vedd igénybe, amíg lehet. Aztán persze kikerülsz a felsőoktatásból, és a városban található termekben jóval magasabb árakba fogsz ütközni. Ott már érdemes elgondolkodni, hogyan tovább.

Egy egyszerűbb fekvenyomó padot már kapsz 40 ezerért, 8.000 egy rúd, illetve 5.000 egy 10 kilós súlyzótárcsa. Két darab 15 kilós, egykezes súlyzó megvan 12 ezerből, egy primitívebb húzódzkodó megvan 5.000-ből, feldobod az ajtókeretre, és ha már nem kell, egy gyors mozdulattal leszeded. A nagyobb szívás a gépekkel van, például ha tárogatógépet vagy a hát- és tricepszgyakorlatok sokaságához nagyon hasznos csigás gépeket is használsz. Ezeknek az ára 150 körül kezdődik, ráadásul itt kevésbé érdemes használt cuccokkal vitézkedni, mert a javításuk problémás.

És a kondibérlet? Ha nincsenek óriási igényeid, lakóhelytől függően havi 8-10.000 forintból megúszod, de Budapest belvárosában ennek a duplája sem ritka. Két év alatt tehát még kedvezményekkel együtt is elköltesz a teremre annyit, amennyibe egy egyszerűbb, otthoni terem kiépítése kerül, és abban már egy-két gép is benne van. Nyilván ebben az esetben nem kell szaunával és úszómedencével számolnod. Persze ha így nyomod, jobban jársz a garázskondival:

 

 

CollegeGyms12-1

Mellette

Szolgáltatások hada: persze az extrák attól függnek, milyen helyre jársz, de számos helyen adnak törölközőt, van turmixbár, személyi edzők, masszőr, egyéb alkalmazottak, akik elpakolnak helyetted, megjavítják a gépeket, eszközöket. Kánaán.

Széles eszközválaszték: jobb helyeken nem csak 2 darab 20 kilós súlyzó van az egyetlen futópad mellett. Hiába foglalt egy fekvenyomó pad, még akad mellette 3 másik, ahol általában van szabad hely. A legkirályabb helyekkel viszont sosem kelhet versenyre a saját garázskondid, mert a medencéhez, szaunához és saját személyi edzőhöz akkora tárca kellene, ami el sem fér a zsebedben.

Légkondi és fűtés: a terem üzemeltetőinek érdekük, hogy minden körülmények között jól érezd magad náluk. Ezért aztán télen kellemesen magasra állítják a hőmérsékletet, nyáron pedig bepöccintik a légkondikat. Az emberek már csak azért is bemenekülnek a terembe, mert odabent jobb idő van.

Közösség: a teremben bármikor szerezhetsz új barátokat, megoszthatjátok egymással a tapasztalatokat, és ha ez nem lenne elegendő, tegyük hozzá, hogy nem kis mértékben motiváló, amikor látod, hogy a legkigyúrtabb ürge már csak 10 kilóval emel többet, mint te, úgyhogy – ésszel, de – rákapcsolsz, és 1-2 hónapon belül beéred a tagot. Pacsi!

Fókusz: valóban macerás meló után még átvezetni a város másik oldalára, de onnantól, hogy átvedlettél az edzőruhádba, már az lüktet a fejedben, hogy „baszki, ha már bejöttem, végigtolom rendesen!”. Innentől kezdve pedig semmi nem tántoríthat el attól, hogy végigcsináld az edzéstervedet, főleg akkor, ha ott van egy haver vagy egy edző, aki leküld néhány tockost, ha lazsálni lát.

gym_fail3

Ellene

Tömeg: sokszor mégiscsak várni kell a gépeknél, mert a tag fél órája ott ül a 45 fokos padon, de nem csinálja, hanem a telóját cseszteti bőszen. Amikor meg odamész megkérdezni, hogy „haver, sok van még?„, jön a „jaja, még három sorozat„. Aha. Végtelen plusz percet lehúzhatsz az életedből ezek miatt.

Idő: folytatva az előző gondolatmenetet – nem elég, hogy a sok ember miatt sokat kell várni az említett (és nem említett) helyeken a kondiban, de ott van még az utazási idő is, és ezt szorozd be annyival, ahányszor eljársz egy héten edzeni. Meglepően nagy óraszám jön ki a végén, ami kiábrándító.

Irritáló megzavarások: saját edzőszobádban a család, a konditeremben a haverok tékozolják a drága idődet. Éppen csinálnád a gyakorlatot, de valaki lelkesen odajön a kéretlen tippekkel arról, hogyan csináld, mert a túlsó sarokból látta, hogy nem jó a tartásod.

Nyitva tartás: alkalmazkodnod kell a bejárati ajtóra kifüggesztett kis táblácskán olvasható nyitvatartási időhöz. Ha azt követően szakítod be az ajtót, elképzelhető, hogy meg fog szólalni a riasztó. Ne tedd! Fontos, hogy egyes helyek már a hivatalos zárás előtt fél órával kizavarnak a teremből az öltözőbe. Ez erősen kifogásolható gyakorlat, de ha már megvetted a bérletet, sokat nem tehetsz. Érdemes előre tájékozódni a szokásaikról.

Konklúzió

Az otthon kiépíthető konditeremnek jóval szűkebb a minőségi, felszereltségi határa. Ha nem tudsz meglenni emberek, szájalás, helyben kapható nagy turmixválaszték nélkül, esetleg edzés után még bevállalnál egy masszázst, szaunát vagy bármi hasonlót, akkor egyértelműen egy drágább edzőteremnél érdemes komoly pénzeket letenned az asztalra. Ha van. Ellenben ha a spártai megoldásokat kedveled, és pusztán csak pár kellékre van szükséged az egyébként is főleg saját testsúlyos edzésprogram mellett, akkor érdemesebb otthon kialakítanod az ehhez szükséges teret, megvenned a hozzávaló eszközöket. Persze egy összegben drágának tűnhet majd, de végeredményben sokkal olcsóbban megúszod, a kiszámításához egy szimpla excel táblánál nem lesz többre szükség. Szóval a remetegyúrást választod, és az erőre mész, vagy az edzés számodra közösségi tevékenység, ahol levezeted a feszültséget, izmosodsz, de közben eszmét is cserélsz másokkal? Mindenekelőtt ezt a kérdést kell feltenned magadnak.

confused-mark-Optimized

 

Forrás: artofmanliness.com

Itt van még jó kis kontent