6 natúr házi praktika a gyönyörű arcbőrért

Szerző: Brooke

A pattanásos bőr egyrészt genetika, másrészt hajlam, harmadrészt meg a sok szar kaja és cukros üdítő, amit nap mint nap magunkba tömünk, negyedrészt meg a stressz, amivel sokszor nem tudunk mit kezdeni. Van, aki csak kamaszkorában küzd a pattanásokkal, és van, aki szinte egész életében. A helyzet azonban nem reménytelen! A modern orvostudománynak köszönhetően számos gyógyszer van, amiktől javulhat az arcbőr állapota. Én azonban a természetes gyógymódok híve vagyok, és először ezzel kezdeném még most is a szép bőrért folytatott harcot. Hiszek a nagyipraktikákban, és tapasztalatból mondom, hogy a házi arcpakolások igenis használnak!

Kamaszkorban az ember lánya, meg a fia is szenved a pattanásokkal. Jó esetben ezek az évek múlásával enyhülnek, eltűnnek, a számuk pedig jelentős csökkenésbe kezd. Éljen. Ez a cikk most azoknak szól, akik mitesszeres, pattanásos bőrrel küzdenek. Először elmondom, milyen okai lehetnek a problémás arcbőrnek. Jobban teszed, ha megpróbálod először az okot megkeresni, majd az alapján változtatni az életmódodon. Ezután kicsit bővebben arról is szó lesz, hogy milyen élelmiszereket érdemes elkerülnöd a mindennapokban. Végül pedig olyan otthon is elkészíthető arcpakolásokat mutatok neked, amik 100%-ban természetesek, nekem beváltak, a nagyid pedig biztos, hogy ezt javasolná neked, ha segítséget kérnél tőle. Nem kell megköszönnöd!

giphy

A pattanásos bőr négy leggyakoribb oka

#1 Stressz
A mindennapok, no meg a modern világ része, amitől mindannyian szeretnénk megszabadulni. Menekülni végül is nem feltétlen kell, de kezelni ezeket a helyzeteket igenis szükséges. Többek közt azért is, mert az egészségünkre is hatással van. Stresszhelyzeteknek már iskolás korunkban is ki vagyunk téve. Azok, akik nehezebben élik meg a tartós feszültséget, hajlamosak túlagyalni dolgokat – welcome to my world! -, ez hosszútávon azonban nem túl kifizetődő. Az sem puszta véletlen, hogy pubertáskorban jelennek meg először a pattanások. A szervezet ebben a korban hatalmas változáson megy keresztül, megkezdődnek a hormonális folyamatok, így a problémák a bőrön is jelentkezhetnek. Sokaknál (és ők a szerencsésebbek) ahogy elmúlt a kamaszkor, a pattanások is eltűnnek. Mások azonban még felnőtt korukban is küzdhetnek a bőrhibákkal. Egyes szteroidhormonok szintje stressz hatására megnő, ami jelentős szerepet tölt be az aknék kialakulásában.

Tipp:
A lelki egyensúly a kulcs nagyjából mindenhez. A problémamentes életet élő nők és férfiak esetében ritkább a pattanásos bőr, persze ez (ahogy már korábban is írtam) a genetikából is adódhat. Egyrészt fontos a mély, pihentető alvás, ami legalább 7 órán keresztül tart. Ez már önmagában jelentős változásokat eredményezhet. (Ha nem hiszed, itt egy jó cikk a szépítő alvásról. És egy másik.) Másrészt pedig elengedhetetlen, hogy harmóniában legyél nem csak saját magaddal, hanem a környezeteddel is. A stresszhelyzeteket számát mindenképp minimalizáld, amennyire csak tudod.

stress

#2 Vitaminhiány
Ha hullik a hajad, töredezetté válik a körmöd vagy pattanásossá a bőröd, a szervezeted jelezni akar valamit. Elsősorban azt, hogy valami nagyon nem oké. Másodsorban pedig szól, hogy sürgős változtatásra van szükség, mert valamit hiányol a tested, amire amúgy nagy szükséged lenne. Pattanások esetében a mumus lehet például az ásványi anyag, illetve a vitaminhiány is. A megfelelő táplálkozás tudom, hogy sokszor hatalmas macera. Én is utálok órákon keresztül a boltban állni és azon gondolkozni, miből milyen kaja készüljön majd, amit szeretek is, de nem öl meg. A szomorú (nem, nem szomorú!) helyzet viszont az, hogy szükségünk van a tápláló ételekre, akár tetszik, akár nem. Neked is, nekem is, meg mindenkinek.

Tipp: A halban, a tojásban és a lenmagban is található omega 3-zsírsav, amelyek segítenek a bőr gyógyulásában, illetve javítják annak állapotát is. Az A-vitamin egyrészt a látásért, másrészt az egészséges bőrért is felelős. Az E-vitamin is segít a pattanásos bőrön. A vitaminban gazdag táplálkozás borzasztóan fontos, a szervezeted hálás lesz érte.

#3 Dohányzás
Aki dohányzik, nem fogja abbahagyni káros szenvedélyét azért, mert pattanásos lesz tőle. Inkább kipróbál minden lehetőséget arra, hogy más úton szabaduljon meg a bőrhibáktól. Bármit, csak a cigit ne kelljen leraknia. A probléma viszont ott kezdődik, hogy az aknés bőrre az aktív és a passzív dohányzás is egyaránt káros. A füstben konkrétan csak káros anyag van, amik eltömítik a pórusokat. Emellett pedig a bőrlégzést is nehezítik. Ha a bőr nem jut friss oxigénhez, a baktériumok elszaporodhatnak, amik ellen a már legyengült szervezeted sem véd. Abba inkább bele se menjünk, milyen egyéb káros hatásai vannak a ciginek. Szerintem te is tisztában vagy vele.

Tipp: Nem hátrány, ha lerakod a cigit.

Effy_smoke
#4 Helytelen táplálkozás
Tudom- tudom. Rohanós hétköznapok, kapkodós reggelek, időhiány, stb. Nyugi, nem vagy vele egyedül, emiatt nem is feltétlen kell saját magad okolnod. Kivéve akkor, ha időd mint a tenger, és el tudnál készíteni magadnak ebédre vagy vacsorára valami finomat. A vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásról már feljebb írtam, szóval ezt a részét át is ugorhatjuk. Mutatok nektek néhány élelmiszert, amik felelősek lehetnek a pattanásokért.

  • Finomított cukor. Nagyjából mindenben megtalálható. A sütikben, a félkész, valamint az összes késztermékben. Minden feldolgozott élelmiszerben ott van. Pattanásokat, mitesszereket okoznak, amire gondolom nincs szükséged.
  • Alkohol. Tudom, hogy sokkal jobban érzed magad három pohár bor után. És nem is arról van szó, hogy ne ihatnál néhanapján. A részeg éned amúgy is sokkal királyabb, mint a józan. Az alkoholnak azonban számos káros hatása van. A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás idővel súlyosbítja a pattanásokat és az arcbőrt is kiszárítja.
  • Tejtermékek. Bizony vannak olyanok, akiknél a tejtermékek fogyasztása ronthat a bőr állapotán. Ezek ugyanis felelősek lehetnek a faggyútermelés fokozódásáért, ami pattanásos bőrhöz vezet.
  • Glutén. Ami megtalálható a kenyérben, a gabonafélékben, meg mindenben, amit valószínűleg szeretsz. Hanyagold ezeket.
  • Csokoládé. Keringenek a tévhitek és a rémhírek, hogy milyen hatással van a bőrre. Egyelőre nincs alátámasztva, hogy pattanásokat okozna. Az viszont tény, hogy a túlzott csokievés e-g-é-s-z-s-é-g-t-e-l-e-n. És mit okoz az egészségtelen táplálkozás? Pattanásokat. Ennyike, döntsd el te, hogy hiszel-e benne vagy sem.

Tipp: Ha érzékeny a bőröd, mindenképp kerüld az olajos, zsíros ételeket. Ne egyél kakaós, cukros édességeket. Igen, a csokoládétól is meg kell válnod. Na, meg persze a chips sem a legjobb barátod, bármennyire is szereted. A fűszeres ételek és diófélék elhagyása is jót tesz a bőrödnek. Oké, most hirtelen ott a fejedben a kérdés: van egyáltalán bármi, amit ehetek? Aha, sok-sok gyümölcs és friss zöldség! Sőt, mindent ehetsz, amiben van vitamin és egészséges. Ne csak annak nézzen ki, hanem legyen is az. A legjobb, ha te magad válogatod össze a vacsorához szükséges alapanyagokat. Az előre elkészített kaják NEM a barátaid. Valahogy így kéne viszonyulnod a mirelithez:

salad-bar-07_0

Hat természetes, házi praktika a pattanásos bőr kezelésére

#1 Vízkúra
Szerinted nevetséges, hogy ezzel kezdem, szerintem meg nevetséges, hogy ezt még mindig le kell írnom. Mikor köztudott, hogy a víz tisztítja a szervezetet. Igen, naponta több mint másfél liter folyadékot meg kéne innod, ami nem valami cukros izé a sarki közértből. Víz, víz, víz. A testednek szüksége van rá, a bőrödnek meg aztán végképp. A hidratálás elengedhetetlen! Esténként igyál meg egy pohárral, még lefekvés előtt. Reggel pedig ugyanígy indítsd a napod.

#2 Paradicsom
Hidratál, tisztít, frissít és összehúzó hatású. Két verzió közül is választhatsz. Az egyik, hogy a problémás területre teszed a kis darabokra felvágott paradicsomot. A leve ugyanis gyulladáscsökkentő, így másnapra sokkal szebb lesz a bőröd. A másik lehetőség a tisztító arcpakolás, amit otthon is elkészíthetsz. Szitán passzírozz át két kisebb, meghámozott paradicsomot, keverd össze egy teáskanálnyi vajjal, egy tojássárgájával! Az így kapott “krémmel” töröld át az arcod, várd meg amíg megszárad, majd 20 perc után öblítsd le!

#3 Tojás
Tojásfehérjéből remek arcmaszk készíthető. Semmi mást nem kell tenned, csak egy kicsit habosra felverned a tojásfehérjét, majd az arcodra kenned. 10 perc után le is moshatod. A bőröd érezhetően puhább és tisztább lesz. Ugyanez a folyamat alkalmazható a tojássárgájával is. Ahh, mennyire univerzálisak ezek a tojások…

1442546865_blist6162
#4 Avokádó
Törd össze villával pépesre, majd kend az arcodra! Fontos, hogy egy érett gyümölcsöt válassz erre a célra. 10 perc után mosd le, langyos vízzel!

#5 Citrom
A C-vitaminban gazdag citrom az egyik leghatásosabb módszer a pattanásos bőr kezelésére. Vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld át vele az arcod! Hetente egyszer elég, a bőröd friss és szép lesz. Viszlát, pattanások!

#6 Szerecsendió és méz
Teáskanálnyi őrölt szerecsendióval keverj össze ugyanilyen mennyiségben mézet. Kend a pattanásokra, majd hagyd hatni 20 percig, ezután öblítsd le langyos vízzel! Fertőtlenítő hatása csodálatos.

Szerintem még Cara Delevingne is használ házi praktikákat. Akarsz olyan szép lenni, mint ő? Akkor irány a konyha! Lépj már ki innen.

tumblr_nzbno5DF2V1uq93wxo1_500

Itt van még jó kis kontent