Így készül a TÖBB HAJ. Hajátültetés-beszámoló.

Szerző: beautyFY

Nem kevesebbre teszünk kísérletet, mint hogy az eddigi legjobb, legpontosabb riportot írjuk meg a hajbeültetés témájában. Ehhez megkérdezünk szakembereket, összegyűjtünk minden lehetséges infót, áttekintjük az előnyeit és a hátrányait, sőt! Csináltatunk is magunknak, és őszintén beszámolunk az élményről. Ez a cikk a háromrészesre tervezett sorozatunk első része.

 

Ha az emberi faj már képes lesz dimenzióközi túrákat végrehajtani, idegen világokból érkező lényekkel megnyert (!) háborúkat folyatni, teleportálni, időutazni, ha már meglelte a módját a telepátiának, a titkát az örök életnek és a tényleg finom cukormentes italoknak, két problémára biztosan még akkor sem talál megoldást. Az egyik a tisztességesen kibontható papírdobozos tej, aminek szenvedéssel teli feltépése közben az ember nem veszíti el minden méltóságát. A másik pedig a férfi kopaszodás.

thoreal

„Nem is kopaszodsz, hülye vagy?!”

„Természetes jelenség, a tesztoszteron miatt van.” − mondják, meg hogy „nem kell ráparázni”. A valóságban azonban szinte lehetetlen nem lelki traumaként megélni. Megbékélni vele idővel, az persze egy dolog. De aki kijelenti, hogy a kopaszodás kezdetben cseppet sem viselte meg, az olyan, mint aki azt állítja, nem érintette meg az anarchizmus, amikor először hallotta a Killing in the name ofot az MTV-n. Tudjuk, hogy hazudik, de el nem ítéljük érte. Kopaszodás miatt szarul érezned magad nem ciki. Dús homlokának elveszítése egy férfiember számára nem mellékes, hiszen a fej, ami a tükörből évtizedeken át visszanézett rád, az identitásod részévé vált. Ha ez a fej az akaratod ellenére megváltozik, az nyilván az önképedre is hatással van. Magyarázd el egy sörényét vesztett oroszlánnak, hogy azért még mindig ő az állatok királya! Beszédes, hogy egyes kutatások szerint

10-ből 9 férfi számára a kopaszodása az adott életszakaszban a megjelenésével kapcsolatos első számú aggodalom.

Nemegyenlő herevasalás

A hajátültetés 2016-ban aligha tekinthető különösebben meghökkentő beavatkozásnak, ami bizonyára összefügg azzal, hogy a külsőnkre való fokozott igényesség ma már egy társadalmilag tök elfogadott jelenség. Lassan belátjuk, hogy a megjelenésünk az élet minden területén hozzájárulhat a sikerhez, és ami még lényegesebb: az általa nyújtott magabiztosság az egészséges pszichéhez is. A Facebook, Instagram, Vine meg Tinder korában tagadni sem lenne érdemes a társadalmi szintű exhibicionizmus hatását: ha tetszik, ha nem, mindenki azzal vakít, amivel tud. Az órájával, az öltönyével, az edzőteremben elért dicséretes eredményeivel, a menő sneakerével, de többnyire olyasmivel, amit ő maga szerzett. A hajjal viszont az a szopó, hogy ha egyszer elfogy, nem nagyon tudsz még szerezni belőle. Az elvesztése okozta sokk éppen azért olyan intenzív, mert visszafordíthatatlan. Vagyis volt eddig.

david_hasselhoff_gif

 

A számok szerint már nem ciki

A hajbeültetések száma egészen hihetetlen mértékben nő a világon, és az új technológiák használata szintúgy. Csak 2008 és 2010 között világszinten közel másfélszeresére nőtt a hajbeültetés-piac globálisan, egyes statisztikák szerint ez már hat évvel ezelőtt is közel 2 milliárd dollárt tett ki. Ez nem is csoda, hiszen a férfiak túlnyomó többségét érinti ez a jelenség valamikor az életük során, 35 éves kora előtt például 40 százalékuk már tapasztalja. Érdekesség, hogy a nőknél is viszonylag gyakran előfordul, ezt is mutatja a lenti grafika.

hajhullas_infografika

A férfiaknál 35 éves kor előtt 40%, 60 éves kor előtt 65%, 80-as éveire pedig 70% tapasztal szignifikáns hajhullást. Ugyanez az arány a nőknél: 50 éves kor előtt 40%, 80-as éveire több mint a nők fele érzékel hajritkulást.

 

 

„A hely”

Az egész procedúra egy előzetes konzultációval startol, ahol elmondják a leglényegesebb infókat, és az átültetendő hajmennyiség függvényében adnak egy konkrétabb árajánlatot is. Egy ilyen váróba belépve kapásból világos, hogy azért ez nem egy klasszikus SZTK rendelő. Ezt onnan tudod, hogy − a magyar viszonyokat ismerve eléggé meglepő módon − a modernizálásra szánt lóvékat szemmel láthatóan nem egy falusi műfüves stadion fűthető gyepére locsolták, hanem vettek belőle kanapét, számítógépet meg minőségi orvosi eszközöket. A doktorok is főleg fiatal szakemberek, kedvesek, és láthatóan szeretik a munkájukat. De nemcsak a munkatársak, hanem a vendégek kiléte is meglepő. Amikor belépsz egy ilyen intézmény (nevezzük nevén: magánklinika) várójába, elkeseredett középkorú és idős páciensekre számítasz, de ők itt kérem inkább reménykedő fiatal páciensek. Mikor a HairHungary klinika szakemberének felvetem azt a hipotézisemet, hogy szerintem ide azért főleg idősebb kliensek járnak, röviden annyit mond: „Meglepődnél…”

Panorama5

És meg is. A globális statisztikák szerint a férfi páciensek több mint fele 30 és 49 év közé tehető, de még beszédesebb, hogy például az USA-ban a beültetést végző orvosok legfiatalabb pácienseinek átlagéletkora 22 év. Vagyis egyáltalán nem ritka, hogy szükség esetén már a húszas évei elején is ilyen beavatkozásra adja valaki a fejét. Az őszinte benyomások között meg kell említenem még, hogy a műtétet elvégző és a cikk elkészülését szakmai infókkal támogató doktornő, Dr. Boros Tímea hajátültetési specialista egy csinos, kedves, fiatal hölgy, akivel bármikor szívesen ülnél le csevegni egy kávé mellett. Éppen ezért egy kicsit abszurd is a gondolat, hogy néhány hét múlva ő fog majd mosolyogva kisebb darabokat kivágni a fejedből.

Hogy megy ez?

A ma már elterjedtebb, úgynevezett FUE módszerrel egy apró hegyű körkéssel szedegetik ki a hajcsoportokat, vagyis graftokat. A graft a hajátültetés alapegysége, ahogy a doktornő fogalmaz, ez egy szövethenger, amely „tartalmazza magát a tüszőt, az abból kinövő hajszálakat, a felső hámrétegből egy olyan méretű hengert, amely a tű átmérőjével megegyezik, és a tüszőt körülvevő subcutan vagy bőr alatti zsírszövetet„. Ezt ültetik a fejtetőre (scalp) vagy a fejbúbra (vertex) viszonylag kis nyomot hagyva, de látványos eredményt elérve. A FUE-ről egyébként a ’80-as évek végén írtak tanulmányt először, de a gyakorlatban csak jóval később, a 2000-es évek közepétől kezdett terjedni szélesebb körben. Jó hír, hogy ma már ebből is létezik kifinomultabb eljárás, az úgynevezett Safesystem FUE, amiről Boros doktornő biztató dolgokat árul el. „Itt a graftok kiemelését egy speciális, ún. SafeScribe eszközzel végzi az orvos, ami egy miniatűr fúróhoz hasonlít. Az eszköz segítségével – szemben a FUE körkéssel – nem történik vágás, így a graftok sérülésének lehetőségét minimalizálni tudjuk. Másik nagy előnye, hogy szabad szemmel alig látható heget hagy maga után, és a gyógyulási idő is lerövidül.”

drboros_01

Doktornő on duty

Röviden: kiveszik a hajat ott, ahol nem kell, majd berakják oda, ahol meg igen.

 

A hiedelmek

Kezdjük egy közkeletű pletyka tisztázásával: amit most betesznek, az valószínűleg már nem fog kihullani úgy, ahogy előtte. Az ok viszonylag egyszerű, némi megfigyelés után józan paraszti ésszel is kikövetkeztethető. A tarkó tájékon ugyanis a legtöbb férfi csak nagyon későn, talán ha öregkorára kopaszodik meg, aminek az oka, hogy azok a hajhagymák az életkorral a szervezetben megnövekedő dihidro-tesztoszteron hormonra kevésbé érzékenyek, mint azok, amik elöl kihullottak. Ez a tulajdonságuk pedig akkor is megmarad, amikor hátulról az operáció során előrepakolják őket. Amit tehát most átraknak, annak 97-98%-a már meg is marad. Lehet örülni.

super_saijan

További jó hír, hogy egy átlagos műtétet (2500−4000 hajszálig) egy nap alatt megcsinálnak. Ha nagyon sok vele a meló, és ennél több az átültetendő hajcsoport, akkor is megvan két napban. Ráadásul az ilyen eljárással végzett átültetés során nagyon kis metszéseket ejtenek csak a fejeden, ebből pedig két további faszaság adódik: az egyik, hogy kisebb nyomot is hagy, a másik, hogy baromira gyorsan gyógyul. Míg régebben komplett csíkokat vágtak ki a tarkódnál (tényleg), addig ma már csak tollhegynyi pöttyöket szinte, ami pár hét után alig látható. Annyival kifinomultabb a technológia, hogy

vannak olyanok, akik a régi hajműtétük nem túl esztétikus hegeit most ezzel az új módszerrel korrigáltatják.

A legnagyobb szopi

Ezek voltak a jó hírek. Rossz hír is van, három. Az első, hogy a gyors gyógyulás ellenére a műtét után három hétig nem sportolhatsz, egy hónapig pedig nem mehetsz uszodába, szaunába.

Viszlát, edzőterem, helló, sorvadó izmok! Brühüh. A doktornő szerint két hét után lehet elkezdeni esetleg lájtosan kardiozni, de aki komolyan veszi az alakformálást, az tudja, hogy ez a gyakorlatban elég nagy kiesés. Sőt, azt javasolják, hogy olyan másfél-két hétig a munkahelyre se nagyon járj be, tehát vagy otthonról dolgozol ebben az időszakban (ha olyan a melód, és a főnök megengedi), vagy ez bizony szabi lesz.

zoolander

Aki nem tud megbarátkozni kopaszodásának fájdalmas tényével, tök érthető módon húz sapkát, baseball sapkát, fejkendőt, rosszabb esetben parazita cyber-tengericsillagot. Ezzel kapcsolatos a második rossz hír: a műtét után 3 napig semmi nem érhet a fejed bőrfelületéhez, és ez szó szerint értendő. Víz a negyedik napon jöhet, sapka az ötödiken. Ez azért van így, mert a seb sokkal szebben és gyorsabban helyrejön, ha a levegőn kívül nem éri semmi. Még erős napsütés sem. Még lényegesebb ok, hogy a graftok ebben az időszakban még nem rögzültek eléggé, tehát óvatosnak kell lenni velük.

Mennyi az annyi?

 

A harmadik rossz hír, hogy a beavatkozáshoz szükséges szakértelem és technika nem olcsó. Ez a számok nyelvén annyit tesz, hogy

egy hajszálat itthon 200−350 forint között tesznek át egyik helyről a másikra.

Mivel a látható kopaszodás kompenzálásához általában legalább 2500 hajszál allokálása szükséges, egy nagyobb terület esetén viszont nem ritka a 4000−6000 sem, így az egyszerű szorzással erős végeredmény jön ki. Minimális mennyiség esetén a számla 400 000−500 000 forint körül lehet, de valószínűbb a 700 K és 1,5 M közötti csekk, függően az alkalmazott technológiától és az esetleges akcióktól, kedvezményektől. Bizonyos klinikák (például az is, ahol mi jártunk) eleve csak a legkorszerűbb technológiákkal dolgoznak, így náluk persze az árlista is átláthatóbb. Viszont ez nem egy pizza, amit az internetről meg tudsz rendelni; ha komolyan érdekel a dolog, kutass egy kicsit, telefonálj be a legszimpatikusabb helyre, és kérj egyedi ajánlatot tőlük!

 

Mit kell tenned, ha akarod?

Ha megvan a lakóhelyed, ízlésed és pénztárcád szerinti ideális rendelő, ott alighanem kérni fognak majd egy friss laboreredményt, amiben a szokásos dolgok mellett a véralvadási és gyulladásos paraméterekre kíváncsiak. Ezt egy egyszerű vérvétellel tudod abszolválni. Kizáró ok lehet néhány komolyabb betegség, például azok, amik a sebgyógyulást akadályozzák (cukorbetegség vagy valamilyen immun-rendellenesség), de ha minden stimmel, akkor komplikációktól nem kell parázni. Ez nem egy szívműtét, itt minimális az esélye annak, hogy valami balul süljön el. Hogy mennyire kell tartanod a hercehurcától, arra nagyjából rávilágít a lenti videó, amelyben a srác tulajdonképpen az egész műveletet felvette videóra.

 

A három részesre tervezett sorozatunk második részét az operációval kapcsolatos, személyes tapasztalatainkról írjuk majd, de ha van kérdésetek a hajbeültetés bármely részéről, nyugodtan küldhetitek az info@bronson.men címre. Igyekszünk mindent megválaszolni, mindennek utánakérdezni.

A beavatkozást és a cikk elkészüléséhez szükséges szakmai segítséget a HairHungary Klinika biztosítja.

Itt van még jó kis kontent