Hordj gyűrűt, mint egy férfi!

Szerző: Balla "Duncan" Zoltán

Ez a cikk arról szól, hogy miért nem tök mindegy, mit hova húzol fel. 

 

Gyűrűt hordani nemcsak Szauron elpusztításának céljából vagy egy házassági kötelék örök béklyójának szimbólumaként lehet, hanem tucatnyi más okból is. Az egyik ilyen, hogy jól néz ki. Cserébe vigyázni kell vele, mert a karkötőhöz hasonlóan könnyen válhat az öncélú hivalkodás látványos jelképévé, akkor meg már inkább ciki, semmint menő. Egy elég komoly expert, a realmenrealstyle.com alapítója, Antoni Centeno dobott össze egy nagyon hasznos guide-ot a témában, ami hasznodra válhat, ha az ujjaidra mindenképp húznál valami csillogót. Márpedig a nők szeretik a csillogó dolgokat.

bilbo_gyuru

Mordori nyelven íródott?

Hogy van-e a gyűrű viselésének egy másodlagos jelentése, az nem szándék kérdése. Van. Már azzal, hogy az ujjadon hordod, közölsz valamit másokkal, és ez a valami általában társadalmi státuszhoz, anyagi jóléthez vagy valamilyen elkötelezettséghez kapcsolódik. Jelképezheti, hogy támogattad az adód egy százalékával a sokorópátkai egybibés galagonya ügyét, másodikban megnyerted a fedett pályás kidobóbajnokságot négyszáz vegyesen, vagy összeházasodtál valakivel, amit persze soha nem bántál egy percig sem. Egy dolgot viszont mindig tarts szem előtt: felveheted a szabadkőműves mozgalom, az Illuminati vagy akár az Assassinok rendjének jeleként, az ékszer szimbolikáját ismerőkön kívül az mindenki számára csak egy esztétikus tárgy lesz, nem több. Óvatosan válassz!

Jobb vagy bal kéz?

Kezdjük a legkézenfekvőbb kérdéssel. A jegygyűrű kivételével (amellyel kapcsolatban országonként számos tradíció létezik) nincs bevett szabály arra, hogy mit hordhatsz a bal vagy a jobb kezeden. Az itthoni szokás szerint a jegygyűrű házasságkötéskor kerül át a bal kézről a jobb kéz negyedik ujjára, de körülbelül ennyi. A jobb kéz hagyományosan a domináns „fizikai” kezed, vagyis ez van a legtöbbet használatban, nyilván ezzel is gesztikulálsz többet. A balkezeseknél ez nyilván fordítva van.

Mit mond az ujj?

A kisujj

ujjak_01

Kép: artofmanliness.com

A kisujjnak a legtöbb kultúrában és vallásban nincsen kiemelt jelentősége, és bár amerikai filmekben sokszor megjelenik mint a szervezett bűnözés jelképe, az így viselt gyűrű nem feltételezi, hogy maffiózó vagy. Még akkor sem, ha egyébként a családi gyűrűket az európai történelemben gyakran tényleg itt hordták.

Ha megnézed a kézfejedet, jól látod, hogy a kisujjad a többihez képest szeparáltabbnak tűnik, ha erre veszel fel valamit, az éppen ezért szembeötlőbb. A használata emiatt figyelemfelkeltő, hiszen a gesztikuláció során erőteljesebben érzékeljük, ha van rajta valami. Javasolt vékonyabb, kevésbé rikító ékszert rátenni, elkerülendő a hencegő fráter effektust.

Gyűrűsujj

ujjak_02

Európában szinte mindig az eljegyzéssel és a házassággal kapcsolják össze, de a konkrét szokások mindig eltértek országtól és évszázadtól függően. Az eljegyzésre használt gyűrűk rendszere például férfiaggyal szinte felfoghatatlan bonyolultságú, mert az eljegyzési gyűrűt (amit a lány bal kezére cuppantasz, amikor megkéred) használják sokan a házasságkötéskor is oly módon, hogy az „IGEN” után egyszerűen azt dobják át a jobb kézre. Ám sokan erre a célra (tehát kvázi az esküvőre) már egy külön karikagyűrűt vesznek, amit a vőlegény és ara együtt választ ki, és örülnek neki nagyon. De mivel a nők ennél sokkal jobban szeretik a csillogó tárgyakat, a procedúrába az évszázados ékszerészlobbi hatékony munkájának eredményeként bekerült egy kísérőgyűrű nevű tárgy is, ami már tényleg csak azért van, hogy az ara vidámabb legyen, mert kapott ajándékot még.

A házasság szimbólumaként viselt ékszer többnyire egyszerű, nem túl hivalkodó, de ízléstől és pénztárcától függően itt is akadhat kivétel. Az tény, hogy ha a gyűrűsujjadon az ötvösművészet 10 grammos ereklyéjét viseled, a legtöbben nem a frigyre asszociálnak majd róla.

Középső ujj

ujjak_03

A „kabbe” alapegysége, aminek szakszerű használatát az ember már az iskolaudvar parázs futballviadalain jól megtanulja. Nem véletlen, hogy az ember globálisan ezzel küldi el a barátait ellenségeit az anyjukba, tudniillik erre a célra ez a rendelkezésre álló leghosszabb, ergo leglátványosabb ujj.

Meglepően kevesen használják aktívan gyűrűhordozás gyanánt, inkább akkor merül fel opcióként, amikor valaki a kisujjára cikinek, a gyűrűsujjára meg félrevezetőnek tartaná felhúzni. Nem kell félni tőle, de a szakértő szerint érdemes tekintettel lenni a központi elhelyezkedésre, amikor ide választasz ékszert. Magyarul: egyszerűbb formák ajánlottak, a bumszli pecsétgyűrű kerülendő.

 

Mutatóujj

ujjak_04

Mivel − a hüvelykujjat leszámítva − ezt használjuk a legtöbbet, természetes ösztönünk, hogy tisztán hagyjuk. Ennek ellenére a mutatóujj tökéletes választás a célra.

Valójában az itt hordott ékszer zavarja a legkevésbé a mellette lévő ujjat, ennek köszönhetően pedig pár száz éve még szinte csak itt volt a gyűrű helye. Családi címerek, nemesi címeket szimbolizáló  csecsebecsék kerültek ide. Mindez olyannyira elterjedt volt, hogy rangon aluli emberek számára tilos is volt ide gyűrűt húzni.

Hüvelykujj

ujjak_05

 

A hüvelykujjon hordott gyűrű a legtöbb kultúrában az anyagi jómód harsány cégére, és többnyire akkor használják, ha az adott kézen több gyűrű is van. Mert ugye, ha akkora király vagy, hogy telepakolhatod a kezed az ötvösszakma ragyogó remekeivel, szeretnéd minél távolabb elhelyezni őket egymástól. Így tehát ez a kézenfekvő választás.

Mivel ez a legvastagabb ujjad, az ide kerülő ékszer mindenképpen nagyobb lesz a többinél, felesleges kirívóan csicsás tárgyat rátenni.

snoop_gif

A gyűrűviselés legfontosabb szabályai

1. Mindegyik jelent valamit

Hogy mit, az egyes esetekben egyértelmű, máskor viszont nem szándékolt. Ha egy egyetem emblémája vagy egy honvédségi címer van rajta, esetleg megnyerted az NBA-t, akkor a tartalom világos: tartozol valamihez, valakihez.

jordan_nba

Az emberek azonban akkor is észre fogják venni, ha nem ennyire nyilvánvaló a jelentés, és ha nem a helyzetnek megfelelően választod meg, akkor ez előnytelen következményekkel jár. Egy állásinterjún vagy egy visszafogottabb üzleti találkozón nem kéne egy almányi méretű pecsétgyűrűvel villogni, például.

2. Viseld magabiztosan!

Antonio Centeno ebben egy érdekes tanácsot ad, egy kicsit talán már túlzásnak is tűnik. Szerinte érdemes egy új gyűrűt egy ideig otthon viselni, amíg a súlyát és az érzést meg nem szokod, majd a barátaidnak megmutatni, és az észrevételeiket meghallgatni a dologgal kapcsolatban. Ha az ékszernek története is van (például egy nyaralásról való, esetleg örökölted, vagy ajándékba kaptad), azt érdemes ismerni, és jól tudni előadni − a gyűrű egy kellemes beszélgetés tök jó első témája lehet.

3. Vedd figyelembe a kezed méretét!

Létezik egy szabály, amely szerint a kisebb kézzel megáldott uraknak kisebb gyűrűt is érdemes felvenniük. Ugyanígy a vékony ujjakon sem mutat jól egy nagyon vaskos darab.

4. Figyelj az egyensúlyra!

egyensuly_gyuruk

A fenti ábra beszédesen szemlélteti, miről van szó. Ha órát, karkötőt is hordasz a kezeden, igyekezz ne rápakolni mindent egyetlen kézfejedre. Kényelmetlen, és elég bután is fest.

5. Azonos fémek

Ez nem egy kőbe vésett egyezmény, mégis általában elmondható, hogy esztétikusabb, ha hasonló anyagú/színű fémeket viselsz a kezeiden. Az arany és az ezüst például nagyon ritkán mutat jól együtt. Ha a bőröd világos, az arany helyett érdemesebb az ezüstös árnyalatokat preferálni, ha egy kicsit sötétebb, akkor az arany a tanácsos. Szempont lehet a többi kiegészítőd is: ha fémcsatos övet, órát hordasz, a gyűrű is lehet hasonló.

Végül pedig videó, minderről szóban, ángélusul:

A cikk megírásakor az Artofmanliness.com anyagára támaszkodtunk, a képek is onnan vannak.

Itt van még jó kis kontent