Megy a hiszti egy „kövér” Disney-figura körül

Szerző: beautyFY

Kevés jobb szórakozás van, mint arról olvasgatni, hogy éppen ki milyen röhejes dolgon sértődött meg a nagyvilágban, és fordult miatta hisztizve a médiához.

 

Mai termésünk ebből a szempontból szerencsés: azon vitáznak ugyanis Polinéziában, hogy a Disney Moana című filmjének egyik szereplője, egy Maui nevű karakter kövér-e vajon, vagy inkább izmos. Szerintem ez a definíció edzőtermenként változó, de azért itt a kép:

disney_maoi_oana

Az ok

Hogy értsük a dolgot, a következőket kell tudni. Polinézia nem egy ország, hanem egy kb. 1000 szigetből álló földrajzi régió, ahol számos nép él megannyi országba tömörülve; Hawaii ugyanúgy ide tartozik, mint Új-Zéland vagy Francia Polinézia. A népek mitológiája nem teljesen egységes, de vannak közös pontok, ilyen például egy Maui nevű félisten, akiről a fenti csávót mintázták. Ábrázolása minden kultúrában tök más, Tahitin valamiféle pap vagy próféta, aki a tüzet találta fel, Hawaiin inkább egy oldschool szuperhős, aki az égboltot is megmozdította, ha úgy tetszett. A Disney filmje mindenesetre nem róla szól, hanem a mellette álló kiscsajról, a markos legény csak a társa, akinek a szerepe nyilván a szörnyetegek elleni küzdelemben csúcsosodik ki. Na, hát kérem a helyiek szerint az ezzel a gond, hogy

Maui ebben a formában nekik túl kövér.

leonardio_gif

 

Az ügyben még egy Eliota Fuimaono-Sapolu nevű rögbijátékos is megszólalt, kikérve magának, hogy így rajzolták meg az egyébként valóságban soha nem létező illető palit, akiről fotó, dagerrotípia, de még Instagram-profil sem maradt ránk. Miért nem néz ki mondjuk úgy, ahogy a neki a szinkront kölcsönző színész? Aki viszont Dwayne Johnson.

dwayne_johnson_2

A kiakadás persze valahol érthető, az ott élő lakosságra ugyanis egyre nagyobb arányban jellemző az elhízás, aminek alighanem van némi köze a népszerű amerikai gyorskajáldákhoz is. A balhéhoz az új-zélandi miniszterelnök, Jenny Salesa is hozzászólt, sztereotípiának és károsnak nevezve, hogy a Disney szereplője inkább hasonlít arra, ahogy egy amerikai elképzeli a mai helyi férfiakat, semmint arra, ahogy a helyiek a legendás példaképüket.

Hogy teljes legyen a kép, itt egy vélemény egy helyi sráctól.

Forrás

Itt van még jó kis kontent