Csata a több hajért

Szerző: beautyFY

Sorozatunk a legátfogóbb beszámoló a hajbeültetési procedúráról, a várható eredményeiről, meg arról, milyen áldozatokkal jár. Itt, a második epizódban, a legcinkesebb rész jön: a műtét maga, amit első kézből mesélünk el, mivel átéltük. Hoppá.

Masszív sörényű, telepi Casanovából Mézga Gézává transzformálódni bizony egy pillanat műve lehet. Az ebbéli fájdalmában a férfiember néhány évtizede legfeljebb csak siránkozhatott, de jó ideje van már lehetőség szofisztikált megoldásra, úgynevezett FUE és SafeSystem FUE hajbeültetésre, ami nyomot alig hagy, látványos eredménnyel jár, cserébe elég költséges. A tudomány ott persze még nem tart, hogy szintetikusan előállított hajszálakat vagy brazíliai favelákból pénzért, koldusoktól begyűjtött hajtüszőket palántázzanak a kopasz területre, helyette a páciens saját haját teszik át, hátulról előre. Az eljárásról bővebben az előző cikkben írtunk, első kézből bemutatva a legmodernebb eljárást a Hair Hungary jóvoltából.

Nem kell a hiszti

A kopaszodással kapcsolatban alapvetően kétféle álláspont létezik. Az egyik szerint nem kell vele foglalkozni, mert az egyáltalán nem tesz valakit kevésbé vonzóvá, és ezen aggodalmaskodni tök lányos dolog. Az ezt hirdetők közös tulajdonsága, hogy ők jellemzően nem kopaszodó férfiak, hanem vagy nők, akiknek fogalmuk sincs arról, mit él át valaki ilyen helyzetben, vagy férfiak, akik már egyébként is teljesen megkopaszodtak, tehát könnyen dumálnak.

Hivatalos statisztikák nélkül is tudjuk, hogy a magasodó homlok fordítottan arányos a női nem irántunk tanúsított érdeklődésével, és ezt a pszichés folyamatot kiválóan feldolgozta a Family Guy egyik kapcsolódó epizódja.

 

Kiknek?

A vádra, hogy hajbeültetni még ma is ciki lenne, hadd válaszoljunk egy listával azokról az emberekről, akiket mégsem tartasz emiatt gáznak. Hogy ne perelhessenek szét, inkább úgy fogalmazunk, hogy nekik valahogy

nem kevesebb, hanem több hajuk lett az évek során.

 

1. Elon Musk

elon musk_transplant

2. John Travolta

travolta_01

 

3. Billy Bob Thornton

billy_bob_01

billy_bob_02

 

 

4. Wayne Rooney

rooney_01

rooney_02

 

5. Sean Penn

sean_penn_01

sean_penn_02

 

6. Ez a csávó

calum_best01

calum_best_02

 

A műtét

Arról már korábban írtunk, hogy az ilyen eljárásokat végző magánklinikákon (legalábbis ott, ahol mi jártunk, mindenképpen) sokkal jobbak a körülmények, mint ami mondjuk az állami egészségügyben jellemző, és ez nem csak a szép bútorokra vonatkozik. A korszerű és biztonságos orvosi eszközök mellett teljesen alap, hogy a hosszú műtét alatt tévét nézhetsz, ebédidőben kaját rendelnek neked, és úgy általában érezhető, hogy a te kényelmed nekik lényeges szempont. Meg az sem mellékes, hogy ha már ezernyi tűt szúrnak a tarkódba, legalább jó arcok tegyék, ők pedig azok. Amin viszont még ők sem tudnak változtatni, hogy bizony

a beavatkozás nem lesz kellemes.

A páciens szemszögéből a dolog körülbelül így néz ki:

1. Érzéstelenítés

Injekciókkal érzéstelenítik az úgynevezett donor területet, vagyis azt a részt a tarkótájékon, ahonnan kiszedik a graftokat (hogy mi a graft, arról is írtunk múltkor, most legyen elég annyi, hogy a hajhagymát tartalmazó egység, amiből átlagosan több hajszál is nő).

graft-calculator-skinnshape

Ez az ábra leegyszerűsítve azt mutatja, hogy a különböző stádiumú kopaszodás esetén körülbelül hány graft átültetése javasolt. Ez persze csak egy hozzávetőleges átlag, a tényleges számot az orvos a felmérés során személyre szabottan határozza meg.

 

2. Megfúrják a bőrt, kiszedik a cuccot

Kis szurkálásokkal, egy speckó szerkezettel egyenként, precízen megfúrják a bőrödet, hogy hozzáférjenek a graftokhoz, majd ezeket egy eszközzel kicsipegetik a helyükről, megvizsgálják és megszámolják, majd előkészítik a bepakoláshoz. De ez nem olyan ám, mint a meggyszedés, hogy ahogy jön, úgy marják le a fáról. Itt több ezer mikromnyi szúrás történik, nagy odafigyeléssel, órákon át, és ez még csak a műtét első fele.

3. Érzéstelenítés 2.0

Ezután érzéstelenítik azt a területet, ahová a palántázás megy.

4. Berakják a cuccot

Rengeteg apró fúrással helyet csinálnak a graftoknak, majd egyesével, óvatosan beteszik azokat a bőr alá.

 

Erre számíts!

Az egész procedúra általában kora reggel kezdődik, és délutánig (nagyobb mennyiség esetén akár estig) tart, és ez idő alatt néhány szünettől eltekintve nem nagyon mozoghatsz. Az érzéstelenítéseknek köszönhetően az elején szinte semmit nem érez az ember, és sokan el is szundikálnak, de egy biztos: a végére fáradt leszel, nyűgös, habitustól függően hisztis. Bár a nap elején még mosolyogva szórod a gagyi szójátékokat az asszisztenseknek (nevetni fognak rajta, mert jófejek), délutánra már egy idegesítő, kényeskedő fráter leszel, akinek minden baja van, és fogcsikorgatva várja a szabadulást.

hhungary_01

Ha saját filmet viszel, lehetőleg kerüld a horrort (és a pornót).

 

Mi jön ezután?

Az ütközet, amit a dús fürtökért vívsz, sajnos ezzel még nem ért véget. Két dolog van hátra: az egyik a fizikai gyógyulás, a másik pedig az egészséges hajszálak megjelenése/újranövése ott, ahol beültették. Előbbi türelmet, utóbbi pedig még több türelmet igényel. Arra készülj fel, hogy kb. 5 napig hanyatt fekve, de inkább ülve leszel kénytelen aludni, kímélned kell a beültetett területet, erős napra, vízbe nem mehetsz, a donorterület fájdalmas lesz (és kicsit undorító), illetve 3 hétig komoly edzésmunkát nem csinálhatsz. Bumm. Kiemelendő, hogy ha aktívan sportolsz, akkor az orvosnak jelezd, hogy milyen táplálékkiegészítőket fogyasztasz, mert bizonyos anabolikus szerek szedése a beültetés után nem javasolt. Ezenfelül a beavatkozás precíz végrehajtásához szükséges lesz a fejed nagy részén rövidre vágni a hajat, ami ugye nem nő meg máról holnapra. Röviden tehát, még nem így lépsz ki a klinikáról:

fabio_hair

Mennyit kell várnod?

Mindezt azért emeljük ki, mert a regenerálódás időtartama az időzítés és a tervezés miatt neked is különösen fontos lehet. A korábbi kopasz foltok helyén ugyanis nem instant kezd nőni a haj, sőt, több idő kell neki, mint gondolnád. Az első három hónapban a beültetett hajszálaknak átlagosan a 60−80%-a egyszer még kihullik, és csak ezt követően kezd el rendesen növekedni a végleges helyén. Ahogy Dr. Boros Tímea hajbeültetés-specialista fogalmaz, a páciensek ebben az időszakban néha ráparáznak arra, hogy az egész hiábavaló volt, de ez teljesen felesleges pánik. Valójában ennyi idő szükséges a tüszőknek ahhoz, hogy legyen energiájuk ismét hajat növeszteni, ezt követően viszont a folyamat felgyorsul, és körülbelül 6 hónap után már jól látható az eredmény. A lobonc teljes pompájában majd kb. 10 hónap után tündököl, ekkorra lesz kint a hajszálaknak kb. a 90%-a, az utolsó kontroll pedig a műtéttől egy évre várható. Tehát ne az esküvőd előtt két héttel feküdj a tű alá, mert akkor full capben állsz majd az oltárnál, bro.

fellow_kids_gif

Megéri-e?

Rövid leszek: megéri. Persze senki nem mondta, hogy könnyű lesz, de ne felejtsd el, mi volt az oka, hogy belevágtál. Amikor elkezd láthatóvá válni az eredmény, onnantól kezdve biztosan bátrabban nézel majd a tükörbe meg a szemekbe.

quagmire_bald

 

Beszámolónk harmadik részével, lényegében a végeredménnyel és az értékeléssel majd körülbelül fél év múlva jelentkezünk. Ha további kérdésetek van, vagy úgy érzitek, a témával kapcsolatban az eddigi két cikkből nem mindenre kaptatok választ, nyugodtan érdeklődjetek kommentben vagy e-mailen.

A cikk lehetőségéért köszönet a Hair Hungarynek.

Itt van még jó kis kontent