Ki a király? A könnyező harcos

Szerző: Balla "Duncan" Zoltán

„Ki a király?” rovatunkban ezúttal egy ellentmondásos sportoló, a tiszteletre méltó bőgőmasina, a hajzselék lovagja, a legönzőbb és legönzetlenebb. Elemzés és vállalt magasztalás következik egy utált srácról, akinek mégis jó lehet lenni. 

manly_tears

Eddig egy kivétellel főleg színészek szerepeltek a sorozatunkban, amiben követendő példákat, vagy legalábbis elemezgetésre érdemes fickókat mutatunk be. Olyanokat, akikkel megérné inni egy-két sört a pultnál, megkérdezni, mivel lett ekkora király, vagy helyet cserélni vele mondjuk örökre. Minden szereplőnk közül ez a mostani fickó a legellentmondásosabb, gondolkodtunk is rajta erősen, hogy írjunk-e róla egyáltalán a beautyFY-on. Aztán eszünkbe jutott, hogy tudunk kommenteket hide-olni, törölni, felhasználókat bannolni, meg ilyenek.

Mire érdemes?

C. Ronaldo még az originál Ronaldo árnyékából indult, olyannyira, hogy amikor a Manchester United leigazolta 2003-ban, egy barátom még csak

piacos Ronaldonak

becézte viccesen. Azóta nagyot fordult a világ. Az átlagos vidéki portugál családban felcseperedett, pályáját a suliban népszerű, de balhés kölökként kezdő srácnál (aki egy alkalommal egy széket is hozzávágott a tanárához veszekedés közben) 15 évesen tahikardiát (szapora szívverést, lényegében egyfajta szívritmusproblémát) diagnosztizáltak.

Ez azonban nemhogy nem tántorította el a sporttól, de pár nappal a műtétje után már a pályán rohangált újra. Portugaliában tanulta ki a foci iskoláját (Andorinha, Nacional, majd Sporting B és nagycsapat), de már 18 évesen elkerült a Unitedhez. A Premier League-hez sokan gyenge fizikumúnak tartották, de iszonyatos edzésmunkával az izomtömegét és az állóképességét napról napra, edzésről edzésre fejlesztette tökéletessé.

Ezzel a névvel, bro?

Keresztnevét egyébként az éppen regnáló amerikai elnökről, Ronald Reagenről kapta, aki apja kedvenc színésze is volt egyben, de mint később kiderült, a választás nem volt éppen szerencsés. Mire a srác eljutott az ismertségig,

a Ronaldo már márkanév volt, csak éppen nem az övé.

Innen szép nyerni, ugye, de − Kőhalmi poénjával élve − ha téged Itsubishi Pajeronak hívnának, csak összekalapálnál egy terepjárót a sufniban, nem? A hátrányból tehát előny is kovácsolható, még ha lapátolni is kell hozzá erősen. A pályája sikereiről bővebben nem is beszélnénk, arra vannak más oldalak, legyen elég annyi, hogy díja meg rekordja több van, mint nekem forintom, és a Real Madrid legutóbbi öt szezonjában megcsinálta a meccsenkénti minimum egy gólos átlagot. És akkor ezt most még egyszer:

a Real legutóbbi öt szezonjában ennek a csávónak legalább meccsenkénti egy gólos átlaga volt.

Pedig már 31 éves.

C-Ronaldo

 

Normális vagy? Akkor van egy rossz hírem

Az emberfeletti teljesítményeket gyakorta valamilyen pszichés abnormalitás szüli, ennek oka pedig kézenfekvő. Túltenni valamiben az emberiség minden más tagján olyan áldozatokat követel, amit a tömegek nem lennének képesek vagy hajlandók vállalni semmilyen célért. A legtöbb klasszissal bizony van valami gebasz. Suarez harap, Zidane fejel, Messi hányásig fut, Zlatan mindenkinél nagyobb gyökér, Ronaldo meg nem bírja a saját maga által támasztott elvárások súlyát. Minden zseninek van gyengéje, az ő esetében ez a győzni akarásnak a már számára is kezelhetetlen mértéke. Az ő legfőbb tünete a benne élő gyerek, aki a tévé előtt is szarrá törné a kontrollerét playstationözés közben, itt meg ugye a győzelem a szentség, a pálya a templom, a kapu az oltár, a foci meg a vallás maga. Eredménye: könnyek a gyepen.

ezgif.com-optimize (3)

ezgif.com-optimize (2)

ronaldo_cry

Hogy az elbőgések mögött mi van pontosan, azt egy pszichológus tudná megmondani egy terápia után. Talán a saját, túlzó elvárásai, talán a csalódás, amit azoknak a millióknak okoz, akik hisznek benne, talán más. Az biztos, hogy már a Manchester öltözőjében is elpityeredett egyszer, amikor anno Ferguson leüvöltötte a fejét a csapat előtt, önzőséggel vádolva meg a portugált. De ha a világsiker ára, hogy az ember elérzékenyüléskor sírva fakad, az még vállalható áldozat.

Embernek maradni

Vannak, akik a karmában úgy hisznek, mint egy titokzatos, emberi ésszel megfejthetetlen és legyőzhetetlen energiában, ami a negatív cselekedeteket rossz, a pozitív dolgokat pedig jó következménnyel jutalmazza. A jelenség kisgyerekként az óvónő képében materializálódik, a nagyobbacska gyereknek a nevelőtanárt jelenti, az egyetemistának a BKV-ellenőrt, a felnőttnek pedig kétségkívül Orbán Viktort. Szerintem viszont a karma inkább valamiféle pszichológiai egyensúly, és a működése elég egyszerű: ha olyat teszel, amit helyesnek vélsz, az megnyugvással tölt el,

feddhetetlenséged, erkölcsi kikezdhetetlenséged pedig szellemi és fizikai erővel vértez fel.

Nem egy égi erő a sikereid kovácsa, hanem te magad, amikor bölcsen építed az életedet olyan értékekre, amelyeket univerzálisan helyesnek gondolsz. Kevés példa igazolja ezt az elméletet jobban, mint a lenti sztorik Ronaldoról.

Történetek jóságról

Például a lenti képen szereplő srácot a 2004-es cunami után árván találták meg a romok között portugál focimezben. Ronaldo akkor megígérte, hogy fizeti a taníttatását, valamint elhívta a Sporting Lisabon edzőközpontjába, és a most 17 éves fiatal időközben már a csapat igazolt játékosa lett.

martunis_sporting

2014-ben egy 10 hónapos, műtétre váró fiú szülei egy mezt és egy cipőt kértek a sztártól egy jótékonysági árverésre, amiből finanszírozhatják a horribilisen drága operációt. Jött helyette tőle 50.000 font (cirka 20 millió forint) a beavatkozásra, és további 5000 az utókezelésekre, etaponként. Amikor a lenti hajjal jelent meg a brazíliai vb-n, a legtöbben kezelhetetlen exhibicionizmusát látták benne, pedig épp ennek a kissrácnak kívánt vele kitartást az agyműtétjéhez.

ronaldo_zigzag

Tavaly a legtöbbet adakozó futballista volt, a Dosomething.org diját is elnyerte olyan bagatell dolgokkal, mint hogy egy kórházi fejlesztésre kb. 40 millió forintot adott abba az intézménybe, ahol édesanyját kezelték. Az elesett kissrácokban alighanem gyerekkori önmagát látja, ezért is akar segíteni kényszeresen, ha mással nem, egy jó szóval vagy öleléssel. Pár éve megható levelet írt egy miami bíróságnak, hogy engedjék ki előzetesből azt a fiatalt, aki a nevét viselő mezben beszaladt a pályára azért, hogy megölelhesse őt, amikor pedig egy japán kisgyerek nemrég egy interjúban próbált portugálul beszélni hozzá, így tette helyre a rajta nevető közönséget:

https://www.youtube.com/watch?v=ffwtKvr5nPI

Ezekhez a dolgokhoz bizony kevés lenne egy ügyes pr-csapat, ehhez önzetlenség kell, empátia és alázat. Egyszóval emberség.

 

A Fantrau hoax

Az egyik érdekes történet egy Albert Fantrau nevű emberhez kapcsolódik, akivel annak idején, még nímand gyerekekként együtt játszottak egy U-18-as meccsen, amelyen a megfigyelők az Andorinha fociakadémiára kerestek játékosokat. A delegáltak kijelentették, hogy azt viszik el magukkal a focistaképzőbe, aki a legtöbb gólt rúgja. A meccs végén mindkét srác 1-1 találatnál járt, amikor egy 100 százalékos ziccerben Fantrau nem rárúgta, hanem leadta a labdát Ronaldónak, aki bevágta, így ő mehetett tovább az akadémiára. A sztori szerint Fantrau egyszerűen látta, hogy Ronaldo a jobb játékos, ezért volt önzetlen, és az élet igazolta is: míg utóbbi világsztár lett, addig ő maga felhagyott a focival, most munkanélküli. Amikor egy újságíró aztán meglátogatta ezt a titokzatos figurát, és megkérdezte tőle,

honnan a nagy ház meg a kocsi, ha állása nincsen, azt a választ kapta: Ronaldótól.

A történet megható, és valószínűleg csak egy fikció. Semmilyen hitelt érdemlő bizonyítékot nem találtunk ennek a Fantraunak a létezésére, de a legenda üzenete nagyon fontos: azért hisszük el, mert a középpontjában álló figura, a semmiből jött, gazdaggá lett, jószívű világsztár igazi. A Youtube olcsó, két akkordos zongoramelódiákra összevágott ölelésválogatásaiból elég nyilvánvaló, hogy ezt a terhet viselni nehezebb, mint amit a legtöbben el tudnánk képzelni, és türelemből, szeretetből is több kell hozzá, mint ami sokunknak van. Azt egyébként tudtad, hogy állítólag azért nem csináltat tetkót, hogy évente kétszer biztonságosan tudjon vért adni?

És miközben piperkőcnek és primadonnának gúnyolják, becsmérlik a szenvedélyességéért, lassan egy generációnyi gyerek cseperedik fel az ő jótéteményeinek meséin, és tanulja meg, hogy adni kurvajó dolog.

https://www.youtube.com/watch?v=0kkz_sP1qKM

 

Feltörni, like a boss

A filléres helyi vagányból egy kivételesen jól öltöző, ízlésesen stílus playboy külsejéig eljutni olyan átalakulás, ami egy témába vágó reality műsornak is büszkeségére válna. Hogy magadtól hozod-e össze, vagy kaptál telefonos segítséget, esetleg megkérdezted a nézőket, az már indifferens.

Mikor a Manchesterhez érkezett, pattanásos, nevetségesen harsányan öltözködő, öntelt srác benyomását keltette, aki az öltözőben Armani gatyóban flangált peckesen, nem húzódott csendben a sarokba, mint általában az új fiúk. Meg is kapta a magáét, Gary Neville visszaemlékezései alapján a többiek

folyamatosan szívatták, gyúnyolták, beszólogattak neki.

Még cinikusan egy tükröt is feltettek az öltözőajtajára, hogy abban csodálhassa magát. Igazi barátok, mi?

ronaldo_young_02

A csapattársak röhögtek a csálé fogain, a mitesszerein, a szinte átlátszó, metroszexuális pólóin, de ő állta az ütéseket, és szisztematikusan dolgozott rajta, hogy mind a pályán, mind azon kívül kiharcolja mások tiszteletét.

ronaldo_young

Ne parázz, csak csináld

Aztán pár év alatt úgy összerakta magát, hogy a többiek onnantól legfeljebb irigységből mókáztak a csajok kedvencévé avanzsált übersztáron. Ehhez pedig bár nem árt a pénz, önmagában még nem is elég. Ahhoz, hogy a maximumot hozza ki magából az ember, ápoltság, igényesség és odafigyelés is szükséges, amire a manchesteri klubtársak szerint a portugál nagyon hamar rájött.

Nike Tech Knit cuccokban, Tag Heuer órával, Men's Air Force 1 Flyknit sneakerben

Nike Tech Knit cuccokban, Tag Heuer órával, Men’s Air Force 1 Flyknit sneakerben

Dunhill dzseki, Gucci öv, Monster ROC Bluetooth füles, CR7 cipő

Dunhill dzseki, Gucci öv, Monster ROC Bluetooth füles, CR7 cipő

 

 

Sacoor Brothers öltöny, CR7 cipő, Tag Heuer karóra

Sacoor Brothers öltöny, CR7 cipő, Tag Heuer karóra

 

ronaldo_003

ronaldo_006

ronaldo_007

ronaldo_008

Sacoor Brothers szabott öltönyben, Gucci napszemüvegben és saját márkás CR7 cipőben

 

Hajviselet

Elég sokat posztolunk frizurákról, nyilván itt is szóba hozzuk, ha már. Kezdjük a lenti gyűjtéssel, ami a kétezres évek eleje óta évről évre listázza a fejeit, és ebből egy egyértelmű evolúció rajzolódik ki. Már-már progresszió.

ronaldo_hairstyle_evolution

(két klikkel nagyobban is megnyithatod)

A machohairstyles.com tovább ment ennél, ők összegyűjtötték az 50 legértelmesebb hajviseletet, ami a srác karrierjére jellemző volt, mi ebből választunk ki most néhány érdemeset.

1. Spiky top

Lényegében a fejtetőn kicsit tüsire fixált, oldalt egyenletes hosszúságúra szedett frizura.

ronaldo_hair01

2. Oldalra fésült

Az überurbánusság azt kívánná, hogy ezt a fazont oldalt fade-del, érzékeny átmenettel modernizálják, ha nem Ronaldoról lenne szó, akire ilyen szabályok nyilván nem vonatkoznak. Ez egy kicsit konzervatívabb verzió, de laza-elegáns szetthez pörfikt.

cristiano_ronaldo_hair02

3. High fade + hátraszárított

cristiano_ronaldo_hair03

Oldalt átmenettel felszedett hajat viszonylag ritkán látunk nála, hát tessék. Szerintünk teljesen oké. Ha ilyet szeretnél, arra figyelj, hogy ezt nem kell szárításkor nagyon megemelni a hajtőnél, különben kvázi pompadúr lesz belőle.

 

4. Választékkal

cristiano_ronaldo_hair05

Ezen nem kell sokat magyarázni, viszonylag könnyen vágható, ismert, örökzöld frizura. Borotva bejátszhat, ha rá akarsz erősíteni a választékra, de ez már ízlés kérdése.

 

5. Rövid, borotvált kontúr

cristiano_ronaldo_hair06

Ez már egy ellentmondásosabb fazon, mert az egyik oldalon jobban felszedték, ráadásul a kontúrt borotválták a haj frontvonalában és a halántéknál is. Az a rész nagyon gyorsan megnő, emiatt komoly szívás van vele napról napra. Tehát akkor csináld, ha te is naponta háromszor mehetsz a fodrászhoz, vagy a csajod van akkora expert, hogy rendbe rakja jófejségből.

 

6. Hullámos, megemelt

cristiano_ronaldo_hair07

Ha nem ritkul nagyon a hajad elöl, akkor érdemes ezzel próbálkozni. A hajtőnél szárítással és különböző finish termékekkel szokták dúsítani, és ha jól van levágva, akkor szinte úgy szárítod, ahogy jólesik.

Források: Stylebistro.com, futballive.ng, guardian.co.uk

 

ALERT!

Tök mellesleg megnyílt az üzletünk, hivatalos weboldal itt, nyári akciónk fesztiválozóknak pedig itt! Yo!

bfy_belter_16

Itt van még jó kis kontent