10 tökéletes bőrdzseki a moziból

Szerző: Nevermore

A bőrdzseki menő volt, menő és mindig is menő lesz. Ezzel vitába szállni nem lehet, de az már egy érdekesebb kérdés, hogy milyen fazonú bőrdzsekik azok, amelyek az utca királyává avatnak és melyek azok, amiket jobb, ha visszadugsz a nagyapa szekrényébe.

Ebben az összeállításban ahhoz a területhez nyúltam, amihez a legjobban értek. A film világából szedtem ugyanis össze tíz olyan klasszikus darabot, amelyet szinte biztosan mindenki ismer. A tíz közül pedig csak egy van, amiben nem mennék ki büszkén mondjuk a Sziget fesztiválra, bár azzal az eggyel lenne ott talán a legnagyobb sikerem.

 

John Travolta - Grease

1. John Travolta

Miben? Grease

A hamisítatlan jampeckabát. Amotorosok szerintem már készítik a viaszbábumat, amit majd jól megtűzdelnek mindenféle… tűvel – a Grease óta folyamatosan a toplisták élén lebegteti zippzáros gallérját. Bár van még egy sztár, aki jóval később újraboostolta ezt a fazont. Minden detektívek királyabbja, Ford Fairlane, a rákenrolldetektív!

 

Tom Cruise - Top Gun

2. Tom Cruise

Miben? Top Gun

Ma persze már bevallani is ciki, de napjaink szcientológus törpecsillaga, az akciófilmek alacsonynövésű akrobatája, Tom Cruise hipermenő pilótaként egy generáció számára nyújtott iránymutatást. Minden magára valamit is adó férfi megrendelte akkoriban a teleshoptól a valódi amerikai pilótadzsekiként reklámozott PVC remekműveket, amiben az első komolyabb megázás után úgy festett, mint azok a Szfinx nevű kopasz macskák.

A világ legmenőbb régésze

3. Harrison Ford

Miben? Indiana Jones széria

Titkok Könyvtára? Pfh! Tomb Raider? Bah.. Az egyetlen, az igazi, a legjobb mindig is Indy marad, kristálykoponya ide, ötödik rész oda. És persze az elnyűhetetlen bőrkabátja, ami a himalája csúcsai közt éppoly hatékony védelmet nyújt gazdájának, mint a sivatagok mélyén. Valószínűleg, akkus hűtő-fűtőrendszer lehet benne.

 

A Harcos Tyler Durden

4. Brad Pitt

Miben?  Harcosok klubja

Na ez az a darab, ami már nem feltétlenül áll jól mindenkinek. Az ifjú Jonah Hill például úgy nézne ki benne, mint egy német swingerklub tulajdonosa, de az öntörvényű Tyler Durden a Harcosok Klubjából akkora császár benne, hogy a fal adja a másikat.

 

Hugh Jackman, mint Farkas

5. Hugh Jackman

Miben? X-men széria

Úgy látszik, hogy örök életére beragad a Farkasbőrbe, ami azért is kínos, mert az a bőr igazából egy rozsomák, és a valóságban a rozsomákot a farkassal összekeverni nagyjából akkora tévedés, mint Verebes Istvánt az Uralkodóval – végülis mindkettő vezet valamit, csak az egyik tévéműsort, a másik meg a Galaktikus Birodalmat. Viszont a dzseki! Ez a gallér nélküli fazon a két oldalán egy-egy bakelitlemez méretű zsebbel különösen horzsol.

 

Han Solo az Ébredő Erőben

7. Harrison Ford

Miben? Star Wars univerzum

És Harrison Ford újra. És folytatások újra. Aki látta, úgyis tudja miért, aki meg nem, nos az a két ember most ugorjon egy képpel fentebb. Ez a fotó számomra már mindig szomorú látvány lesz, hiszen itt vesztettük el a sci-fi műfaj legjobb karakterét. Értem én, hogy James T. Kirk, meg Dr. Spock (mondjuk az mindig is fura volt, miért tanultak a szüleink egy vulkánitól gyermeket nevelni), meg Űrlord (haver), de a félmosolyos űrwesternhősnél sosem lesz már jobb karakter. A kabát pedig csodás darab, hiszen a bal felső zsebének köszönhetően akármerre vagyunk is a világban, három liter szódavizet biztosan elő tudunk állítani. Legalábbis a patronunk meglesz hozzá.

 

A szelíd motoros Henry Fonda

7. Peter Fonda

Miben? Szelíd motorosok

Peter Fonda neve nem biztos, hogy a mai ifjúságnak is annyit jelent, mint az én korosztályomnak, de a Szelíd Motorosokról biztos mindenki hallott. Nem? Akkor segítek:

Ízirájder, öcsém!

Miután kisírtam magam, hogy tényleg Üvegtigris kellett ide, lássuk ezt az enyhén lokálpatrióta darabot. Az amerikai zászló a központi motívum, csakúgy, mint a bukón, és az egész filmben. Nem biztos, hogy ez itthon is menő lenne, de ott és akkor tökéletesen hozta azt a szabadságérzést, amiről itt és akkor fogalmunk sem lehetett.

 

Patrick Swayze

8. Patrick Swayze

Miben? Dirty Dancing

Szegény jó Patrick Swayze – nyugodjon békében. Képzeljétek el kedves fiatalok, ez az úriember bizonyította be, hogy egy olyan film is menő lehet, amelyben a főhős „szuperképessége” az, hogy ügyesen táncol. Mondjuk az utat már kijelölte az 1984-es Footloose-ban Kevin Bacon, de valójában a Dirty Dancing géppuskalábú főhőse robbantotta be az igazi őrületet a sima, James Dean fazonú kabátjában.

 

9. James Dean

Miben? Bármiben

Ha pedig már James Dean… A tragikusan korán eltávozott rosszfiút biztosan nem lehet kihagyni egy bőrdzsekis vagy motoros felsorolásból.

 

Michael Jackson - Thriller

10. Jacko

Miben? Thriller

Mai utolsó versenyzőnk pedig az ikonikus Michael „pirosdzsekis” Jackson. Na, ez az a ruhadarab, amit tényleg az egész világ ismer, viszont nincs ember, akin ma jól állna. Végül pedig megmutatjuk azt a fazont, amiről már volt szó, és aki mindent visz.

andrew-dice-clay-

Egyébként a bőrdzseki kiválasztásának finom procedúrájáról még korábban összeraktunk egy combosabb anyagot. Hasznos, itt találod:

Hogyan válassz bőrdzsekit?

Itt van még jó kis kontent