Így válassz hajszínt a bőrtónusod alapján

Szerző: Brooke

Még jó, hogy nem vagyunk egyformák. Mert ha azok lennénk, mindenkinek ugyanaz állna jól. Mindenkinek ugyanolyan színű lenne a haja, a sminkje meg mindene. Egyediség nulla. Wait… what?

Persze azért erre még várnunk kell egy kicsit, szóval kiélvezem, hogy bátoríthatlak valami olyasmire, amit nem biztos, hogy a csaj, akit utálsz, be merne vállalni. Ilyen például a hajfestés. Értem én, hogy természetesség meg blabla, de úgy vagyok vele: ha valami nem tetszik magadon, változtass rajta. Mert miért ne?! Ha attól érzed jól magad, hogy új színt kapott hajad, vagy tetoválások borítják az egyik karod, miért ne vállalnád be?

giphy
Ha világos a hajad, könnyű dolgod van. Pár ezer forintért vehetsz hajszínezőt magadnak, és mielőtt megunnád az új színt, már bőven kikopik a hajadból. A tartós festékkel vigyázni kell, mert egy-két márka olyan jó minőségűt árul (nem ironikusan), ami ugyan kifakul egy idő után, de csak akkor tudsz megszabadulni tőle, ha lenöveszted a hajad. Ha pedig nem áll jól a szín, jó pár hónapig küzdhetsz vele. Azért, hogy ezt a hajdrámát megelőzd, tisztázzuk, melyik bőrszínhez melyik hajszín illik!

Milyen bőrszínek léteznek egyáltalán?

Alapjáraton 3 bőrtónust különböztetünk meg: meleg, hideg, rózsaszínes és sárgás árnyalatokat. A meleg tónusokhoz soroljuk a sötét és a sárgás bőrszíneket, a hideghez pedig a világosakat, valamint a porcelános/rózsaszínes bőrtónusokat. Emellett pedig ott van még a szemszín is, ami meghatározó lehet. Világos hajszínt azok válasszanak, akiknek kék vagy szürkés színű a szemük. A sötétebb árnyalatok, mint a barna, a fekete, a mélyvörös, inkább a barna és a zöld szemekhez mennek.

ggg

1. Sötét bőrszín

Jól passzoló hajszínt találni sötét bőrhöz elég nehézkes, de nem lehetetlen. Viszont figyelembe kell venned a szemed színét is. A barna és a fekete hajszín az, ami igazán jól áll a barna bőrűeknek. Nagyjából minden, ami sötét. Ha valami világosabbra vágysz, nem biztos, hogy a full szőke a legjobb választás. Sokkal jobban állhat egy barna-szőke ombre frizura. Az viszont fontos, hogy a tincseid vége ne platinaszőke legyen, hanem mondjuk aranyszőke.

Ebből következik, hogy az aranyos színek közül is az aranybarna az, ami 10/11-es választás. Aztán ott van még a sötétvörös is, ami legyen mély, mondjuk burgundi. Természetesen a vörös esetében is lehet játszani az árnyalatokkal, de a lényeg, hogy az alap mindenképp valami sötét legyen. A narancssárgás tónusokat pedig felejtsd el.

brh

2. Sárgás bőrszín

Az a bőrtónus, amit nem kell még sárgábbá tenned egy rosszul megválasztott alapozóval. Ha a bőröd sárgás, az aranyos és szőke árnyalatokat inkább hanyagold, de nagyon. A narancsos, világosabb vörös színeket is passzolnod érdemes, sajnos. Viszont a sötétbarna, mondjuk a csokoládébarna, már egész jó választás lehet. Ezenkívül pedig a mélyvörös árnyalatok is bővítik a lehetőségek tárházát. Mély színekkel nem lőhetsz mellé. A vörös hajszínről ide kattintva olvashatsz bővebben.

rh

3. Világos és rózsaszínes bőrszín

Köztudott, hogy a világos bőrszínhez nem passzol igazán a sötét hajszín, mert sápaszt. A világosbarnával még úgy ahogy lehet játszani, de a fekete tiltólistás. Már ha nem akarsz úgy kinézni, mint Wednesday Addams (katt). Kicsit ijesztő a leányzó. Szóval sápadt bőrszínhez nem ajánlott a sötét haj. A világos viszont annál inkább! Ezt nagyjából úgy értsd, hogy minél világosabb a bőröd, annál világosabb lehet a hajad is. Ha pedig van egy kis természetesen sötétebb beütése a tincseidnek (ahogy azt pár sorral feljebb írtam), a barna árnyalataival is próbálkozhatsz. Nem, még mindig nem a csokoládébarnával.

De ott az aranybarna, a sötét szőke, az ombre stb. Ha a bőrszíned rózsaszínes, kicsit hidegebb, a pasztellszínek is jól fognak állni. Ilyen például a rozéarany, a kékes árnyalatok és pezsgőszőke is.

gggg

Az ötletet köszi a therighthairstyles.comnak.

Itt van még jó kis kontent