Tudj meg többet a snapback sapkáról!

Szerző: Nevermore

Ahogy ígértük nemrégiben, most itt van minden információ, amit a snapback sapkákról csak tudnod érdemes. Ha eddig nem tudtad, hogy mit takar az 5, 6 vagy 7 paneles jelző a baseball sapkák esetében, úgy most elárulunk neked minden ezzel kapcsolatos titkot. Nem lesz olyan nagyon bonyolult.

Ebben a korábbi cikkünkben értekeztünk értekeztünk már egy picit a baseball sapkák fajtáiról, de nyitva hagytunk egy kérdést, amit most szeretnénk tisztázni. Természetesen a fent említett „panelszámokról” van szó. Ez a jellemző pedig nem takar mást, mint a sapka kupoláját alkotó szövetdarabok mennyiségét. Minden sapka 2 oldalsó és 2 hátulsó részből épül fel, így tulajdonképpen a tervezőknek csak a sapka első részén marad némi játéktere. Itt történik tehát az a változás, ami a sapkák nevét adja.

5 paneles

Ebben az esetben a sapka első részét csupán egyetlen szövetdarab alkotja, melyet egy három irányba nyúló varrás rögzít a többi darabhoz. A legtöbbször erre az anyagrészre valamilyen feltűnő mintát hímeznek, hogy ezzel feldobják az összképet:

5

6 paneles

A snapback sapkák csaknem 90%-a  ilyen 6 paneles felépítéssel készül. Ez csupán annyiban tér el az előbbitől, hogy az első felét alkotó szövetdarab két részből áll össze. A középen futó varrást legtöbb esetben áthidalja egy hímzett motívum, ahogy az alábbi képünkön is látható:

6

7 paneles

Az utóbbi években vált csupán közkedvelté a 7 paneles baseball sapka típus, amelynek különös jellemzője, hogy az első felét 3 rész alkotja: 2 kisebb háromszög a felsőbb területen és egy nagyobb panel, amiben általában bőr bevarrással vagy szövéssel egy jelvényt helyeznek el valahogy így:

7

Mit jelent a snapback?

Maga a szó arra a műanyag patentre utal, amivel a sapka hátulján állíthatod az átmérőjét, hogy passzoljon a fejedre. Szélesebben értelmezve tehát snapback minden, amin ilyen lyukacsos addíció megtalálható, bár a szó jelentése a modern városi szlengben megváltozott. Elsősorban a hip-hop kultúra rohamos terjedésével alakult ki a korábban is említett tipológia, amely szerint például már csak azok a sapik tartoznak ebbe a kategóriába, amit egyáltalán nem hajlítanak meg. Magának a szónak a jelentéséről itt egy viszonylag könnyen értelmezhető szemléltető videó:

 

Itt van még jó kis kontent