Így lesz a szekrényedben lévő káoszból rend

Szerző: Brooke

Mindenkinek van saját szentélye a lakásában. Nálam az ágy és a szekrény vetekszik egymással. Amíg előbbit két mozdulattal rendbe tudom rakni (értsd: beágyazok), addig a másik egy hosszú hónapok alatt kialakult katasztrofális állapotot rejt a belsejében. Gondolom, hogy rendet kéne rakni.

Már csak azért is, mert valahol helyet kellene szorítanom az őszi ruháimnak. Kabátok, vadonatúj csizmák, ilyesmi. Minden, amim már van valahol a szekrény mélyén, de sosem fogom többé elővenni. Talán már el is felejtettem, hogy van. Na, ezért kell az alább leírt öt pontot a gardróbrendszerezésről nekem is megfogadnom.

Step 1: Ami nem kell, ne tartogasd

Még akkor se, ha egy percig elgondolkozol rajta, hogy majd pizsinek jó lesz az a 83. fehér felső, ami lyukas, de nem baj, alváshoz tökéletes. Kár, hogy már a pizsamás fiókodban több ruha van, mint az öltözőszekrényedben. Ha rossz a nadrágodon a cipzár, de már két hónapja tervezed, hogy elviszed megcsináltatni, csak ez épp nem történt meg, már soha nem is fog. Engedd el a nem kellő rongyokat.

Aranyszabály: ha valamit fél évig nem veszel fel, már soha nem is fogod. Dobd ki, add a húgodnak vagy a barátnődnek, de el is adományozhatod.

large

Step 2: Találj mindennek helyet, amit ki is használsz

Ez különösen akkor jön jól neked, ha olyan vásárlásmániás vagy, mint én. Mármint nyilván, ha boltkóros vagy, és az impulzusvásárlás a mindennapjaid része, valószínűleg olyan mennyiségű ruhát halmoztál fel az elmúlt években, aminek a nagy része a szekrényed egyik sarkában van egymás hegyén-hátán. Ahelyett, hogy mindent bedobálsz egy sarokba, és a farmerjaid közül túrod elő a melltartód, inkább találd meg mindennek a helyét. Szisztematikusan rendszerezz, a felsőket egy helyre, a nadrágokat egy másik polcra.

fe3ad5b0ab85c2b970dbd84ab1f1a76a

Step 3: Szín szerint, vagy sem?

Ez nálam külön kihívás, mert minden cuccom fekete, és soha nem tudom, melyik felsőm melyik. Szóval reggel már alapból elmegy ezzel 5 perc, hogy a számtalan egyszínű ruhám között megtalálom azt, amelyiket valójában keresem. Viszont biztos vagyok benne, hogy neked vannak színes ruháid, amiket szívesen hordasz. Ezért jó módszer lehet, ha színek szerint akasztod fel a felsőidet a szekrénybe. Nemcsak jó érzés lesz benézni a gardróbodba, de legalább tudni fogod, mit hol lelsz.

large

Step 4: Add el a régit, hogy vehess újat

Tudom, hogy nehéz megszabadulni azoktól a ruháktól, amik valaha a kedvenceid voltak. Meg azt is tudom, hogy macerás minden egyes darabot külön-külön felpakolni a netre, hogy aztán pár ezresért tovább adj rajtuk. Viszont sok pár ezer forint már lehet, hogy a fele az új télikabátod árának. Hidd el, a befektetett idő megtérül.

giphy

Step 5: Adományozd el, ha nem fogod felvenni

A lelkednek sokkal jobb lesz, ha tudod, hogy tettél valamit másokért. Onnan tudom, hogy én már adtam nem használt ruhát olyannak, akinek szüksége volt rá. Ha nem hordod, lusta vagy eladni, de nem akarsz több tízezer forint értékű ruhákat a kukába dobni, inkább adományozd el őket. Például egy szeretetszolgálatnak vagy árvaháznak. Egyébként a Magyar Vöröskeresztnek vannak kihelyezett konténerei – nemcsak lakótelepeken, de bevásárlóközpontok környékén is akad egy-kettő. Ezekbe női, férfi- és gyerekruhát is bele lehet dobni. El tudod képzelni, mekkora örömet okozhatsz másnak így? Nem.

tumblr_mcjsitNIs21qe3dijo2_500

via PureWow

Itt van még jó kis kontent