Így lődd be a szakáll hosszát

Szerző: beautyFY

Ez a cikk arról szól, hogy érdemes-e irdatlan szakállban gondolkodnod, vagy elég-e, javasolt-e a rövidebb. Mivel jár, mennyi idő egy masszívabb fazon, és mire számíts, ha eléred.

 

A világ legjobb weboldalaként kötelezve érezzük magunkat arra, hogy folyamatosan a legbőségesebb infókkal lássunk el téged az igényes megjelenés témájában. A szakáll/borosta az egyik topik, amin eléggé rajta vagy mostanában (meg mi is), ezért is cikkeztünk erről elég sokat az elmúlt hónapokban. Adtunk már random inspirációkat, dobtunk be monszter fazonokat, és írtunk a legjobb borostavágókról is.

Meg adtunk nagyon komoly tanácsokat:

szakall_beautyfy (1)

A mostani összeállítás valahogy mégis kimaradt, pedig nemrég hasonló bölcsességeket frizuraválasztás témájában is dobtunk. Most abban próbálunk segítséget nyújtani a Fashionbeans vonatkozó írásának a segítségével, hogy miként válaszd ki a számodra legmegfelelőbb szakállhoszt. Ez az anyag tehát nem elsősorban a fazonokról szól, arról ennél jobbat úgysem tudnánk összerakni:

13 király szakállfazon

A szakáll és a fejed

Tizenöt évvel ezelőtt a szakáll még nem számított akkora királyságnak itthon. Két csoportot azonosítottak vele: a rockereket és a belvárosi liberális értelmiségieket.

Budapesti szakáll 15 éve

tgm_444

Gif: 444.hu

 

Budapesti szakáll ma

bp_szakall

Hogy milyen arcszőrzet mellett döntesz, az egy vitális kérdés, tekintve, hogy hihetetlenül megváltoztatja az arc karakterét. A lenti összeállításban hosszúság szerint rendszerezzük a javaslatokat.

#1 Borosta

Már írtunk egy kimerítő anyagot arról, miért előnyös, mikor, miért lett menő. Több tényező szól a borosta mellett, mint ellene.

Mennyi idő?

A normális borosta, aminek már értelme is van, kb. 3−5 nap.

Kinek ajánlott?

Inkább kinek nem? A rövid borosta hosszítja az arcot, kiemeli a szemet, karakteresebbé teszi az állvonalat. Ha szakállat nem is akarsz, de egyenletesen nő az arcodon a szőr, hülyeség nem kipróbálni.

borostak

Hogy csináld?

Ahogy a fenti, nagy cikkben is írtuk, két lehetőség van. Vagy levágod csumára, és várod, amíg egyenletesen megnő 3−5 nap alatt, vagy folyamatosan utánvágod egy célszerszámmal, aminek a feje állítható. Szerintünk az első egyenletesebb eredményt ad, de ez az eszköz minőségétől is függ.

 

#2 Rövid szakáll

Vagy hosszú borosta. Ez akkor javasolt, ha az arcszőr azonos sebességgel és sűrűségben nő mindenhol, ahol kell, és csak kevés (vagy egyáltalán nincs) hiány az álladon.

Mennyi idő?

5−10 nap

Kinek ajánlott?

Foltokban hiányos borosta esetén ez a hossz azért nem javasolt, mert ilyenkor még nem elég hosszú ahhoz, hogy ezeket a „hibákat” elfedje, viszont már elég sötét, hogy kontrasztosan kihangsúlyozza.

rovid_szakall

Hogy csináld?

A trimmert 3−4 mm-es hosszra állítsd be. Fontos! A bajusznál szinte mindenkinek sűrűbb, ezért ha egy hosszra szeded, az általában hangsúlyosabb marad. Érdemes ezért azzal kísérletezni, hogy az orr alatt minimálisan rövidebbre húzod, mint máshol. Figyelj arra is, hogy a szádra ne lógjanak ki a kikandikáló szálak, mert az egyrészt ultra bután néz ki, másrészt téged is rohadtul zavarni fog.

 

#3 Közepes szakáll

Ez már rendes szakáll, de egy centinél még nem hosszabb.

Mennyi idő?

2−4 hét

Kinek ajánlott?

Először a legfontosabb: a borostának azon optikai hatása, hogy kicsit hosszítja és vékonyítja az arcot, ennél a hossznál már nem érvényesül, sőt. Egy centi hossz körül az arcszőrzet kissé kerekebb formát ad a fejednek, tehát ez inkább akkor javasolt, ha túl vékonynak érzed például az állad.

kozepes_szakall

Hogy csináld?

3−4 naponta a kívánt hosszra beállított trimmerrel ledarálod, ennyi. Itt már érdemes elgondolkodnod valamilyen ápoláson is, korábban szakállolajokról mi is írtunk. Hogy a nyakadnál mennyire szeded fel, az szintén ízlés dolga, de ne felejtsd el, hogy a teljesen nyíratlan nyakdzsumbuj az igénytelenség érzetét kelti.

#4 Hosszú szakáll

Ahogy a Fashionbeans szerzője szemléletesen megjegyzi, ez már 3D, amivel aligha lehet vitatkozni.

Mennyi idő?

2−3 hónap alatt jön össze.

Kinek ajánlott?

Ennek a fazonnak már van egy teljesen nyilvánvaló előnye: formázható. Függően attól, hogy milyen arcberendezésed van, alakíthatod szélesebbre vagy keskenyebbre az állkapocs vonalánál vagy az állcsúcsnál. Egyben ez az a pont, ahol el kell gondolkodnod azon, hogy a procedúrát profi kezekre (fodrász/borbély) bízd.

hosszu_szakall

Innentől már tényleg nem mindegy, foglalkozol-e vele. Mosni, kondicionálni pár naponta illenék, különben kiszárad, könnyebben korpásodik, miegymás. A szakállolajakat is érdemes meggondolnod, mert attól egészségesebb hatást kelt (jó esetben az is lesz).

 

#5 Full szakáll

Volt idő, amikor itt kezdődött a férfiasság. Államférfiként, tábornokként, apostolként a legtöbb történelmi korban elképzelhetetlen voltál az orrod alatti, felhőszerű pamacs nélkül, amiben az erődet, bölcsességedet, a varázserődet és a reggeli kolbászos cipó maradékát tároltad.

Mennyi idő?

kb. 6−8 hónap

Kinek ajánlott?

Visszavonult, magas rangú katonatiszteknek, VI. kerületi pultosoknak, szerepjátékos mesélőknek, ügynökségi kreatívoknak, 70. szintű mágusoknak kötelező.

full_beard

Itt már nemcsak praktikusabb, de gyorsabb is szakértő segítségét igénybe venni 2−3 hetente. Próbálkozhatsz persze a nyirbálással a tükör előtt, az oldalsó területet akkor sem fogod tudni szabályosan kialakítani, cserébe elcseszed vele a fél napodat. Ami az ápolást illeti, erre is ugyanaz vonatkozik, mint eggyel fentebb. Viszketés alert!

Amiről még írtunk: Balbo-szakáll, Van Dyke-szakáll. Itt pedig azt taglaltuk, hogyan rangsorolhatók a különböző arcszőrzetek gonoszság szerint.

A cikkben felhasználtuk a Fashionbeans írását.

Itt van még jó kis kontent