Bro Guide

Így válassz cipőt a nadrághoz

By  | 

Hiánypótló anyag következik, könyvjelzőbe vele!

 

Amikor az elegancia superguide-ot írtuk, a lehető legteljesebb infópakkot próbáltuk összerakni az alapokról, ezért számos forrásból gyűjtögettük hozzá az anyagokat. Abban is szóltunk arról, miért fontos az öltönyhöz érzékkel (vagy ha az nincs, legalább aggyal) cipőt választani. Noha a legfontosabb jellemzőkre (mint a formaterv, az anyaghasználat, a márka és a minőség) a legtöbben próbálnak odafigyelni, a szín kérdéséhez többnyire durván konzervatívan állnak. Bár több nadrágviseletről is szó lesz lentebb, kezdjük az öltönyökkel, mert alighanem ezen keresztül a legkönnyebb szemléltetni a szabályokat.

oltony_cipo

Röviden, tömören.

A fekete cipő tulajdonképpen minden öltönyhöz megy, ellenben a kék és szürke öltönyhöz még jobb is a jó minőségű barna. A barna öltöny esetében pedig arra figyelj, hogy a lábbeli színe legyen sötétebb, még akkor is, ha cipőből is barnát veszel fel. Egy sima fekete cipő kicsit biztonsági megoldás: nagyon nem nyúlhatsz vele mellé, viszont sokkal nehezebb is az igazán ízléses stílusosság érzetét keltened. Ha úgy tetszik, fekete cipővel könnyebben eltűnsz a tömegben. A RealManRealStyle egy infografikát is csinált, ami a fentiek beszédes ábrázolása:

shoe_suit_color

A balance a kulcs

Ha a fenti grafikák már adtak egy támpontot, és a színkombinációkat (amikről külön cikket is írtunk korábban) hajlandó vagy bátrabban használni, akkor tulajdonképpen már csak egy dologra kell figyelni: az egyensúlyra. A lábbelid a szetted része, és fontos, hogy

ne csak lezárja a kompozíciót, de keretbe is foglalja azt,

amire a legjobb megoldás, ha további kiegészítőket veszel fel ugyanabban a színben. A nyakkendő, a táska, vagy lazább cuccnál az öv, karkötő, napszemüveg színben harmonizáljon a cipőddel. Szemléltetésként mutatunk egy képet, amin egészen pontosan nulla darab fekete cipő látható.

Awereness

A lenti tanácsokat a Fashionbeans kapcsolódó cikke alapján Sue írta.

 

Mire figyelj?

 

#1 Farmer

Mivel ez tulajdonképpen a leggyakoribb nadrág napjainkban (nem véletlenül írtunk róla egy átfogó útmutatót mi is), a különböző fazonokat szinte lehetetlenségnek tűnik felsorolni. Legismertebbek talán a trapéz, az egyenes szárú vagy éppen a manapság nagyon erős skinny.

farmer

Azt gondolhatnánk, hogy a farmerek basic mivoltuknál fogva bármivel viselhetőek, ez azonban sajnos nincs így. Nagyban függ a környezettől a nadrág és csuka kombináció, mégis, ha ezt a két dolgot tartod szem előtt, nagyon nem lőhetsz mellé a választásoddal. Idénytől és helyzettől függően farmer mellé ajánljuk az örök darab sneakert, illetve a szolidan elegáns bokacsizmát. A sportcipő esetén érdemes nem a legtöbbet látott darabot felvenni, ha sportosan elegáns hatást akarsz, a félcsizma esetén pedig arra mindig ügyelj, hogy a nadrág szárának hossza és bősége megfelelően illeszkedjen a surranóhoz.

 

#2 Öltöny

Nem is olyan régen még egyértelműen uralkodó tézis volt, hogy ha öltöny, akkor fekete, elegáns cipő. Manapság azonban ez már egyáltalán nincs így. Azzal, hogy a menő divatházak, illetve tervezők az öltönyök terén is összekuszálták a színek-anyagok-minták korábban olyan szigorúnak tűnő egyhangúságát, cipő terén is új lehetőségek nyíltak a kalandozni vágyó, de mégis a tradicionális férfiviselet mellett állást foglaló urak számára. A hangsúly gyakran itt is a dresscode-on van, de hangulattól (és a fentebb említett esztétikai szabályoktól) függően csaponghat a fantáziánk. Egy modern szabású öltöny tökéletes kiegészítője lehet a klasszikus hófehér edzőcipő, csakúgy, mint egy akár anyagában, akár színeiben téliesebb öltözet esetében egy finom bőrbakancs.

oltony

 

 

#3 Chino

Ez a felettébb vitatott megítélésű férfinadrágtípus igencsak leszűkíti a választási lehetőségeinket a cipők terén akkor, ha nem akarjuk megkockáztatni, hogy nevetség tárgyává váljunk a megjelenésünk miatt. A chino alapvetően egy bohém viselet, ami a megfelelő anyagválasztás esetén mégis könnyedén lehet elegáns és divatos. Ennek megfelelően kell hozzá lábbelit húzni.

chino

Ha nyáron bújsz chinoba, válassz mellé egy mokaszint, lehetőleg viszonylag nemesebb anyagból, mint például a velúr, az aranyszabályt azonban soha ne felejtsd el: zokni kizárva. Színek terén nyugodtan lehetsz bátor, az outfit összhatásának koronájaként itt-ott egy-egy dísz, kis csicsa is megengedett lehet. Az igazi chino megszállott télen sem engedi el a kedvenc ruhadarabot. Nem is kell, ez esetben tökéletes választás a bakancs egy homogén színű zoknival megtámogatva.

 

#4 Melegítő

Pár évvel ezelőttig szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a melegítő (vagy egyes tájegységeken “bemelegítő” − OMG) egy ilyen felsorolásban helyet kaphasson. Mégis nagyon úgy fest, a praktikum győzött a stílus felett, és manapság már nem ciki mackónadrágban megjelenni az edzőtermen kívül sem.

melegito

A naci jellegénél fogva sportcipő után kiált, így ha az éppen aktuális menő sneakert választod, túl nagy gond nem lehet. A színekre azonban érdemes figyelni, és nem feltétlenül a legvakítóbb neon futócipőt kell hozzá társítani, főleg ha mondjuk randira megy az ember. És bár egyes szakértők lelkesen biztatnak a melegítő nadrág és bőrcipő párosításra, mindenkit arra kérek, hogy ne dőljön be, mert ez még ma is ultra ciki lesz.

 

#5 Szmoking

Vannak hagyományok, amelyeket egyszerűen tisztelni kell, ilyen a szmoking viselete is. Ez esetben sajnos nincs apelláta, mindig alapkövetelmény az extra elegáns bőrcipő.

smoking

Ha lazább akarsz lenni, ne vegyél szmokingot. Ha viszont mégis, húzz a lábadra egy velúr vagy lakk bőrcipőt. Az uralkodó szín egyértelműen a fekete, ha viszont mégis egy kis feltűnésre vágysz, szolid minta megengedett.

 

#6 Rövidnaci

A shortok a mindennapi nyári viselet alapdarabjai. Így ennek megfelelően a hozzájuk viselhető cipők, lábbelik sora is kvázi végtelen. Menő bőrszandál vagy papucs, műanyag flipflop, dorkó vagy mokaszín, minden jöhet.

rovidnaci

A lényeg a szín és anyag harmóniája, no meg az aranyszabály: zokni kizárva.

 

A cikkben felhasználtuk a Fashionbeans anyagát, valamint a Realmenrealstyle infografikáját.