Ennyire akarnak a nők szakállas férfit

Szerző: Bronson

Egy átfogó kutatás azt vizsgálta, hogy a nők mennyire tartják alkalmasnak párkapcsolatra a szakállas férfiakat. Na vajon?

A szakáll király, de ha már az embernek van, érdemes megfontolnia, milyen fazon vagy hossz mellett teszi le a voksát. Ha az adottságai megvannak, érdemes a legmasszívabb kivitelnek is adni egy esélyt, de mivel a borostának rengeteg előnye van, sokaknak talán az a jobb. A létfontosságú dilemmára (szakáll vagy nem) a tudomány a maga empirikus eszközeivel is keresi a választ, és most úgy tűnik, meg is találta.

Mi kell a nőnek?

Augusztus végén Masculinity Paradox címmel publikálták a projekt eredményét, ami kimondottan arra volt hivatott válaszolni: a férfiarcszőr legfontosabb publikuma, a női társadalom milyen borotválkozási szokásokat preferál. A kutatók nem is aprózták el a dolgot: pasik arcát mutatták meg nőknek különböző ápoltsággal, a teljesen borotválttól a borostás, a rövid szakállas, illetve a masszívan benőtt ábrázatig.

5 nap vs. 10 nap vs. 4 hét

Egészen konkrétan 4 stádiumban monitorozták az arcokat: a frissiben borotvált verzió mellett egy leheletnyi borosta, egy 10 napos arcszőrzet és egy 1 hónapos szakáll került a tesztközönség elé értékelésre. Hogy tovább csavarjanak a dolgon, a 16 férfi modellt egy digitális eljárással femininebb és maszkulinabb vonásokkal is felruházták oly módon, hogy grafikusan szélesebb állkapcsot, hosszabb orrot, valamelyest nagyobb szemet generáltak nekik. Ezt annak reményében tették, hogy megállapítsák az összefüggést a férfiasnak tartott karakterisztika, illetve az arcszőr attraktivitása között. Körülbelül így nézett ki egy modell az eljárás után:

szakall_hosszutav_kutatas_kiemelt

Csak szex, vagy több is?

A nőknek ezután egyet-egyet mutattak a fenti arcok közül, és egy egyszerű kérdést tettek fel: mennyire tartanák megfelelőnek az illetőt

rövid vagy hosszú távú kapcsolatra?

Az eredmény pedig elég érdekes lett. A leghosszabb szakáll bizonyult a legvonzóbbnak a hosszú távú kapcsolat vonatkozásában (második a hosszú borosta), ami nagyjából azt jelenti, hogy „összeköltözésre, esetleges jövőbeli házasodásra” ezeket az embereket tartották a résztvevő nők a legesélyesebbeknek. Másrészt viszont a rövid távú kapcsolatokra, vagyis „egyszeri ismerkedésre, egy éjszakás kapcsolatra” a legnyerőbbnek a borostás férfiak bizonyultak, beelőzve a full beard-et és a frissen borotvált jelölteket.

gandalf_gif

Azért túl férfias se legyél

Furcsamód a statisztikákból az derült ki, hogy egy olyan vizsgált szempont sem volt, amelyben a tökig borotvált arc került volna ki győztesként. Érdekesség még, hogy a leginkább férfiassá vagy nőiessé manipulált arcok (lásd fenti képeken az 50% feminized és 50% masculinized fotók) az eredetihez képest szinte minden esetben gyengébben szerepeltek, úgyhogy az állkapocsbeültetéstől egyelőre érdemes eltekintened. Attól nem leszel jobb.

Aki olvasgatná a kutatást, itt találja a forrásanyagot, de a Ladbible is írt róla egy kivonatot.

Itt van még jó kis kontent