A legjobb spiky és textúrázott frizurák

Szerző: beautyFY

Nem minden a pompadúr. Mutatunk egy frizurafajtát, ami technikai értelemben a modern faux hawk alapja. Úgy is mondhatnánk, a faux hawk látszatra egy középre fésült spiky, egy magasra emelt textúrázott frizura. Pedig nem egészen.

Amikor az egyik legvagányabb angliai fodrászatot mutattuk be, szót ejtettünk az úgynevezett textúrázásról (ez oldschool fodrászzsargonnal a „tincsezés„). Egy olvasónk a látottakon felbuzdulva arra kért minket, hogy cikkezzünk egy kicsit bővebben is a technikáról, mert eléggé tetszetős. Szerintünk is.

spiky_hair_gif

Amikor a fodrász matat a fejeden

A mostani mixben két területen mozgunk: az egyik a klasszikusnak mondható, felfelé zselézett tüsi haj, a másik a hasonlóan készülő, de talán kifinomultabb módszer, amikor a tincseket nem az égbe meresztik, hanem egy izgalmas, érdekes felületet képeznek velük. Egy ilyet összehozni persze több meló annál, hogy a fodrász belenyúl a pasztába, összecsapja a tenyerét, és elkezdi széttúrni a hajadat. A kíváncsibbaknak itt van némi vágástechnikai útmutató is:

Kinek nem ajánlott?

A spiky alapvetően ziláltabb forma, ami a hajtő megemelésével készül, ennek nyomán sajnos

kevésbé szerencsés azoknak, akiket a gondviselés ritkább és vékonyabb szálú hajjal áldott meg.

Ez a technika a frizurára helyezett nagy mennyiségű hajfixálóval ugyanis azt eredményezi, hogy a fejbőr még láthatóbbá válik, a haj ritkásabbnak tűnik. Szemléltetés következik:

Ryan Gosling wannabe textured frizurája vékony szálú hajjal.

Ugyanő egy kulturáltabb side part fazonnal.

Ahogy a lenti példák is jól mutatják majd, a magasra szárított spiky a masszívabb hajszerkezettel mutat jól, de egy rövidebb textured fazont akkor is bátran megengedhetsz magadnak, ha nincs akkora mákod. Lentebb jönnek a konkrét tippek, képekkel.

 

1. Spiky + drop fade

texture_01

Ha megvan a 6−8 centis hossz, de a pompadúrt beunta az ember, egy ilyen alternatíva is létezik. A kialakításnál többféle fixáló is szóba jöhet (sőt, tulajdonképpen szükségszerű), mert az erősebb wax vagy zselé után általában lakkot is dobnak rá a masszívabb tartás érdekében. A képen a srác drop fade/low fade vágást kért, ami egyébként tökéletes választás ehhez a szetthez.

 

2. Előredobott + taper fade (kvázi faux hawk)

texture_02

Ez a középre és előrefelé igazított, kicsit tépett stílus lassan jön vissza a divatba, részint azért, mert bizonyos fejformához előnyös választás. Magas homloknál meglepően jól működik annak, akinek az ilyen fiatalosabb stílus adja. Fontos, hogy ennek a finiselésénél ne csillogó, vizes hatású formázót applikálj rá, mert attól úgy fogsz kinézni, mint aki egy ’97-es Scooter-bulin túltolta a matériát.

3. Oldalra dobott + szoftos textúra

texture_04

Abban az anyagban, amiben a frizurákat az arcformáknak megfelelően kategorizáltuk ugyan nem írtuk meg külön, de ez a fazon a legtöbb férfinek jól áll. A múltkori frizurainspírbe is bedobtunk pár hasonlót, abból a montázsból eléggé lejött, hogy rengetegen vannak rajta San Diegótól Amszterdamig. Arra érdemes figyelni, hogy a fodrász oldalt ne csupán lecsapja egy hosszra, és ne is tudja le egy sima 3−6−9-es gépi vágással, ahogy a gagyibb gyorsfodrászatokban szokás.

Ha drop fade vágást vagy bármilyen skin fade-et kérsz, kapjál is azt. A textúrázáshoz itt nem kell extra erős formázót használni, elég hanyagul oldalra dobálni a tincseket egy könnyebb waxszal vagy minőségi zselével, pomádéval.

 

4. Rövid, textúrázott

texture_05

Egyszerű, kicsit régimódi forma ez, de szerencsés választás, például ha a haj frontvonala nem egyenletes. Utóbbinak oka lehet az, hogy alapból szabálytalanul nő, meg az is, ha az ember kezd egy kicsit kopaszodni elöl. A frontvonalról itt is írtunk, de röviden: ez az a terület, ahol a homlokodon a haj „elkezdődik”. A rövidebb, előrefelé fésült stíl azért jó, mert egyszerűen eltakarja a szabálytalanságokat fent, magyarán: fiatalít. Két megjegyzés ide:

1. ha a fodrászodtól ilyet kérsz, figyelj, hogy csekkoljon rá a forgódra, mert ott könnyű ezt elszúrni;

2. módjával told rá a hajformázót, mert ha sok, az nagyon könnyen zsíros, elhanyagolt, ápolatlan hatást kelt.

 

5. Tépett tincses + borotva

texture_03

Igen, tudjuk, mondtátok már. A borotva kétélű fegyver (höhö), mert az ezzel létrehozott csík sokak szerint túl extrovertált, feltűnősködő hatást kelt. De van egy nagy előnye is: látványos kontúrt ad a kiemelni kívánt vonalaknak. Mindig elmondjuk azt is: napok alatt lenő, tehát erre is számíts. Ami a spiky fazonírozást illeti, valamilyen erős hatású matt wax ehhez teljesen elég, és lehetőleg ne húzd be középre a tincseket, mint a 2. képen.

 

6. Backward spiky

texture_07

Oké, ez a „backward spiky” csak egy fantázianév, és kicsit sántít is, mert a fenti séró inkább egy nagyon laza pompadúr. Ha ilyen hosszú tincseket akarsz, egy dologra baromira figyelj: egyenletesen vidd fel rá a cuccost, mert ha valahol túl vastagon kerül rá a gél, olyan lesz a fürt, mint egy kicsavart törölköző. Amikor elkészült a frizura, javallott hajlakkot is adni neki − mivel ezt a fenti formában még fél napig is igazi kihívás megőrizni, a karbantartása extrém időigényes, és szinte azonnal elpusztul, mihelyst leteszed a fejed egy párnára.

 

7. Moderált spiky

texture_07

A borosta némileg olyan, mint a BlueTooth: kicsit minden jobb azzal. Zárásként egy moderált, teljesen vállalható spiky, oldalt egy elég jól sikerült fade-del. A rövidebb spikey és a konszolidált textured megoldásoknak van még egy közös jó tulajdonságuk: reggelente könnyen összedobod.

További (komoly és kevésbé komoly) ötletek spiky és textured vágásokhoz

Logan spiky

Tyler spiky

Spiky fringe (készítette: Braid Barbers)

Messy textured + drop fade

 

A gyűjtésben felhasználtuk a Machohairstyles.com anyagát, a Youtube embed Sam Villa mesterfodrász csatornájáról van.

Itt van még jó kis kontent