Bro Guide

8 srác, aki embert faragott magából

By  | 

És azt is elmondjuk, hogyan.

Van az érzés, amikor egy teljesen hétköznapi helyzetben eszedbe jut egy extra égő emlék valamiről, amit a 12 évvel korábbi önmagad művelt, és olyan fájdalmasan nyilall beléd, mintha legalábbis a mai napig felelősséggel tartoznál a gyerekkori hülyeségedért. Például órán mondtál egy akkora baromságot, hogy a matektanárnak is taknya-nyála egybefolyt a röhögéstől, vagy elsütöttél egy ótvar mórickás poént a csajod szüleivel közös vacsorán, nem tudva arról, hogy az apját is Móricnak hívják. Na, körülbelül ilyen kényelmetlen lehet Vanilla Ice-nak is, amikor visszanézi ezt a klipet ’91-ből.

zoolander_2_gif

Ciki volt-e az?

Kétféle ember van: az egyik szerint a divat változik, nehéz tehát a popkulturális vonatkozások figyelmen kívül hagyásával, pusztán látványra azt mondani egy nadrágra vagy séróra, hogy az röhejes. A másiknak meg van humorérzéke. A lenti összeállításban olyan figurák is vannak, akik nem egy iskolás osztály vagy egy haveri társaság előtt égették szénné magukat annak idején, hanem egy egész generáció ismerte meg őket úgy, hogy arra felnőttként már visszagondolni is facepalm. Ha nekik sikerült összeszedniük magukat, és tisztességes, menő férfiemberré átlényegülni, bárkinek összejön. Mint látni fogjuk, a divatos öltözködés ennek csak egy része.

#1 Mark Wahlberg

Színész, énekes, egykori kisköcsög

A hozzám hasonló, hajlott korúak talán még emlékeznek arra, amikor az utánozhatatlan New Kids on the Block (lol) egyik tagjának öccseként egy a kockás hasával és orbitális méretű pélójával a tinilapokban villogó kisgyerek

Marky Mark

néven próbált karriert építeni a zenei világban. Itthon leginkább a Prince Ital Joe-val közös produkciói révén ismert (amik valamiért csévézőgépként pörgették a német és magyar toplistákat), legmarkánsabb szkillje mégis az volt, hogy bármilyen körülmények között képes volt levenni a pólót a simára borotvált 6 packről. Mondjuk ki: Marky Mark elég kínos jelenség volt.

Honnan?

Ha a mutatványt két képben próbálnám összefoglalni, az ez a kettő lenne:

marky_mark

marky_mark_02

A megfelelő rálátásért érdemes megnézni ezt a korabeli videót is, amiben Wahlberg egy magyar kormánytisztviselő hitelességével ecseteli, mennyire kemény környékről jött, és hogy a pőre hasfalban oly gazdag klipjei valójában az amerikai fehér középosztály keserű mindennapjainak fájdalmas analógiái. Nem csoda, hogy később a színészpályát választotta.

Hova?

mark_wahlberg_02_v

wahlberg_06

mark_wahlberg_03

Hogyan?

Röviden: Mark Wahlberg felnőtt. Ráadásul azon ritka kivételek közé tartozik a színészvilágban, akik a repertoárjukban szereplő egyetlen nézéssel is elég hitelesek tudnak lenni. Így lehetséges, hogy a lecsúszott massachusettsi családban felnőtt, tehetséges bokszolósrác eljátszásáért a The Fighterben (Christian Bale oldalán) Oscarra is jelölték:

Wahlberg extrém sokat edz, ebben nem változott az elmúlt 25 évben, és az ilyen fizikum a sportos-elegáns vonalon baromira sok lehetőséget nyit meg. A slim fit és a super slim fit ingek korában az emberes tricepsz még annál is többet ér, mint amikor még az Excaliburt kellett kihúzni vele egy kősziklából. Ennek ellenére Wahlberg nemcsak a zakós-nyakkendős vonalon mozog, hanem elég nagy sneakerhead is, vagyis durván rácsúszott a sportcuccokra. A Highsnobiety egy cikket is leközölt, amiben kollekcióját darabra lebontva vizsgálták, és a végén egy körülbelül 100.000 dolláros (cirka 27 millió forintos) arzenált kalkuláltak. Hogy ez miként lehetséges, arról itt írtunk bővebben.

#2 Elon Musk

Vállalkozó, self made man, jövőbe látó

A “Ki a király“-ban már bővebben is írtunk a világ egyik legirigyeltebb üzletemberéről, Elon Muskról, aki úgy készít üzleti tervet, mintha egy nagy költségvetésű hollywoodi sci-fi forgatókönyvét vagdosná össze a ’60-as évek tudományos-fantasztikus kliséiből (most éppen a Marsra tervez kolóniát). Érdemes viszont külön kitérnünk arra, honnan hová jutott el megjelenésében, ami finoman szólva nem volt mindig makulátlan.

Az ő példáját persze joggal pattinthatnátok vissza azzal, hogy mégiscsak egy dollármilliárdosról van szó, úgy meg könnyű jól kinézni. A lenti videót látva (ami egy róla készült, ’99-es riportfilmből van) mégis teljesen világos, hogy a pénz és a stílusérzék nem korrelál száz százalékban. Nevetségesen mérethelytelen öltönyét még Thomas Anders is röhögve vágta volna hozzá a stylistjához, nem csoda, hogy sok millió dollárja ellenére annyira nem volt magabiztos, hogy amikor a csaja odabújik hozzá a lenti videón, kínjában 02:56-nál a kamera előtt nyomkodni kezdi a telefonját.

Honnan?

Hova?

elon_musk_tesla elon_musk_03

elon_musk_style

elon_musk_car

Hogyan?

Egyszerű lenne azt mondani, hogy pénzzel, de az igényesség és az odafigyelés megfelelőbb szavak. Tény, hogy a haja nem magától nőtt vissza, ahhoz nyilván lóvé kellett, de a szereléseket, amikben feszít, ma már biztosan nem ész nélkül válogatja össze. Musk az egészséges önbizalmát sikeres üzleti projektjeiből nyeri, amiket meg áldozatkész munkája, céltudatossága, hihetetlen tudásvágya garantál, továbbá azon nagyszerű tulajdonsága, hogy kényszeresen innovál. Musk egyébként nem edzi szét magát (saját bevallása szerint az irgalmatlanul sok munka mellett heti egyszer, ha lejut a terembe), de mint fentebb látható, a méretben és szabásban okosan megválasztott dzseki, ing és zakó simán kompenzálhatja az alkati hiányosságokat.

#3 James Van Der Beek

színész, tinifilmlegenda

Sokan nem tudják, de a Dawson és a haverok lagymatag figuráját alakító Van Der Beeknek ugyan befutni − egyelőre − nem sikerült, ám a csávó 30 fölött eléggé rendbe szedte magát.

Honnan?

james_van_der_beek_gif

Hova?

van_der_beek_02

james_van_der_beek_04

james_van_der_beek_03

james_van_der

Hogyan?

Van Der Beek esetében − a röhejesen előnyös borostán túlmenően − szerintünk két faktor játszik igazán fontos szerepet: az egyik az érett önazonosság (a “Ne bízz a 23-asban lakó p.csában” c. sorozatban például önmaga paródiáját alakította zseniálisan), ami ahhoz kell, hogy elfogadd a hibáidat, és megértsd, min érdemes változtatni. A másik pedig a fegyelem, ami az ő esetében a folyamatos és vélhetően elég intenzív testedzésben mutatkozik meg. Utóbbi döbbenetesen komoly önbizalmat ad, nem beszélve arról a nyilvánvaló előnyéről, hogy egyszerűen minden cucc jelentősen jobban áll. Menjél edzeni te is! Most!

#4 Justin Timberlake

énekes, exröhej

Nem könnyű visszakapaszkodni a mérvadó közszereplők kasztjába, ha az embernek már a startnál egy csomag gőzölgő tasakos levest öntenek a fejére, és pár évre otthagyják rohadni. Timberlake érdekes módon pont ezzel a vicces tulajdonságával tűnt ki az utólag nevetségesen középszerűnek tűnő NSYNC-ből, és lett belőle egy a karrierjét kőkemény melóval, évről évre építgető gigasztár. Teljesen világos, hogy azzal a fizimiskával képtelenség lett volna valamirevaló zenei pályát csiholni, pláne hollywoodit, márpedig a srácnak mindkettő összejött − noha még mindig csak 35 éves.

Honnan?

timberlake_young

young_timberlake

Hova?

timberlake_taper

timberlake_suit

timberlake_01

Hogyan?

Az ő esetében a válasz egyszerű: aprólékosan felépített, minden részletre kiterjedő stílus. Taper fade vagy valamilyen konzervatívabb, de nagy odafigyeléssel elkészített, szinte mindig makulátlan frizura, olyan szettekkel kiegészítve, hogy azokért többször is díjra jelölték. Öltözködésről mi is rendszeresen írunk, hajakról meg pláne, nem beszélve a szakáll-, borosta-témáról. Van viszont itt egy nagyon fontos dolog. Szembe kell nézni azzal, hogy nem mindenkinek van érzéke az öltözködéshez.

Ha zsinórban hatodszorra röhögnek ki a szettedért aznap, érdemes elgondolkodni azon, hogy legközelebb egy jó ízléssel megáldott

ismerősödet magaddal vidd vásárolni, kikérd egy hozzáértő haver tanácsát, vagy például megkérdezd a csajodat.

A bizonytalanoknak egy jó stylist is egy tökéletes megoldás. Ha van ilyen az ismeretségi körödben, akkor meg kötelező konzultálni vele néha.

#5 Robert Downey Jr.

vasember, arc

Robert Downey Jr. az egyik klasszikus és alighanem a legismertebb példája annak, hogyan lesz egy irritáló kis nyikhajból (akit a drogügyei kis híján már húszas éveiben elvisznek) egy köztiszteletben álló figura, akiért a nők és a képregényrajongók 40-es éveire egy emberként őrülnek meg.

Honnan?

robert-downey-jr-young

Hova?

robert_downey_01

robert_downey_02

Fotó: GQ

Fotó: GQ

Hogyan?

Először is leszokott a drogokról, amikre addikt faterja miatt állítólag 8−9 éves (!) kora óta rá volt állva. Ez általában segít. Ezzel összefüggésben alázatos munkával és kemény fegyelemmel kezdett melózni azon, hogy visszaszerezze a szakmai hitelét. Ami a stílusát illeti, egyszer írt nekünk egy srác azzal a kéréssel, hogy segítsünk neki az arcformájához szakállat választani. Azóta a témáról már elég masszív anyagokat is összeraktunk, itt és itt olvashatók, de külön is cikkeztünk a Robert Downey Jr. védjegyévé vált Balbo-szakállról. A grooming fontosságát épp az ő példája mutatja a legjobban.

#6 Calvin Harris

zenész

Calvin Harris első albuma alapján az egyik legtehetségesebb fiatal zenei producernek tűnt a világon, később aztán bebizonyosodott, hogy egyszerűen csak jó. Mindenesetre huszonpár évesen, már befutott muzsikusként még ugyanúgy festett, mint azok az emberek, akik kimentek miatta az adott zenei fesztiválra. Ami persze nem baj, csak megvannak a korlátai, például az így megszerezhető hölgytársaság vonatkozásában. De hogy konkrétabbak legyünk:

honnan?

calvin_harris_young_2_tom

calvin_harris_young

Hova?

calvin_harris_01

calvin_harris_03

calvin_harris_02

Hogyan?

A nyilvánvaló gyakorlati változtatásokon túl (az előrefésült haj helyett egy modern, összeszedettebb frizura, illetve egy sokkal életrevalóbb casual öltözködési stílus) itt is bejátszik a tudatos életmód. Harris számára a korai sikerek után hamar világos lett, hogy ha a nagypályások között akar játszani, celeb csajok társaságában/ágyában/Instagramján mutatkozni, akkor érdemes jobban összeraknia magát. Testedzésben főleg kardio jellegű gyakorlatokra, az étkezésben pedig zöldségekben gazdag kosztokra esküszik, ennek következtében nem masszív izomtömeget, hanem inkább egy fit, egészséges fizikumot épített fel.

Ehhez egyrészt öltözködni is kiválóan lehet, másrészt nem jár azzal a kockázattal, hogy a tömegnövelés időszakában az arc szélesebbé, “hízottabbá” válik.

#7 C. Ronaldo

focista, olykor sír

Ezt a fickót divat ekézni orrba-szájba, de mi nem fogunk beállni a sorba, és erre jó okunk van. Egy a manchesteri csapattársai által még lenézett, pattanásos kölök volt egykor, aki méltósággal viselte a pofonokat, és emberfeletti akaraterővel csinált magából hosszú évek alatt egy világszerte rajongott szupersztárt. Rosszindulatú, bunkó szemétláda helyett egy empatikus, jó szándékú férfivé lett, aki nyomornegyedekben élő kölykök millióinak jelent reményt ma is, és mutat jó példát arra, hogy ebben a retkes világban is megtérülhet a munka, ha hajlandó vagy a többieknél is keményebben vívni a csatáidat. No meg hogy valami jót adj is vissza abból, amit kaptál.

Honnan?

ronaldo_young ronaldo_young_02

Hova?

Sacoor Brothers öltöny, CR7 cipő, Tag Heuer karóra

Sacoor Brothers öltöny, CR7 cipő, Tag Heuer karóra

Dunhill dzseki, Gucci öv, Monster ROC Bluetooth füles, CR7 cipő

Dunhill dzseki, Gucci öv, Monster ROC Bluetooth füles, CR7 cipő

Nike Tech Knit cuccokban, Tag Heuer órával, Men's Air Force 1 Flyknit sneakerben

Nike Tech Knit-cuccokban, Tag Heuer órával, Men’s Air Force 1 Flyknit sneakerben

ronaldo_fashion_01

Hogyan?

Nem is eresztjük bő lére, a bővebb anyag róla a “Ki a király“-ban olvasható. Legyen elég annyi, hogy a fogától kezdve a pattanásos fején át a röhejes, piacos séróig mindent rendbe rakott, és elkezdett odafigyelni olyan − baromira nem bagatell − részletekre, mint a ruháinak színkombója. El kell fogadni, hogy a barna-kék párosítás vagy egy barna-fekete-fehér jelentősen esztétikusabb összeállítás, mint a fekete-feketével, ami legfeljebb a nindzsáknak és Darth Vadernek áll jól. Még az elegencia superguide-ban is elég világosan elmondtuk, hogy a tök feketét érdemes hanyagolni, ha meg használod, kontrasztos ruhákkal kombináld.

C. Ronaldo egyébként elég jól kimaxolja azt a sportos stílust is, ami most baromira megy; athleisure a neve, itt írtunk róla elég jókat, Greg laza anyaga a hátteréről itt olvasható.

#8 Gary Barlow

Énekes, exdagi

Állítólag amikor Simon Cowellt még 1990 tájékán felhívta egy ügynök, és megmutatta neki egy Take That nevű formáció anyagait, Cowell (akkor már ismert zenei producerként) azt mondta, akkor érdekli a dolog, ha az együttesből kiszáll a “kövér” srác. Ez a duci gyerek lett volna Gary Barlow, aki nem szállt ki, a csapat viszont rövidesen befutott, és amikor Cowell a hibáját felismerve rácsörgött az ügynökre, hogy mégis tárgyaljanak a dologról, az − saját bevallása szerint − szó szerint elküldte a picsába.

Honnan?

Ha valaki nem emlékezne a ’90-es évek talán legsikeresebb popbandájára, itt van róluk egy őszinte fotó, ami jól szemlélteti a korszakban a tinédzserlányokra általánosan jellemző ízlést a tinédzserfiúk teljes spektrumában.

take_that

Barlow-nak mindig is voltak gondjai a súlyával, és az ügy a csapat feloszlása után csúszott ki a kezei közül. Itt egy fotó a nem is annyira távoli múltból, amit ő maga egészen szörnyű időszaknak nevezett (jobbra meg a mostani állapota):

gary_barlow_fat

Hova?

gary_barlow_02

gary_barlow_03

gary_barlow_04

gary-barlow-suits

Hogyan?

Kulcszó: tailoring. Egy ideig lehet kísérletezni azzal, hogy az ember a turkálóból, jobb esetben közepesen ismert márkák konfekciójából harácsol gardróbot, és tény, hogy némi szerencsével, jó érzékkel és tengernyi idővel működhet ez is. De így soha nem fogod kimaxolni a megjelenésedet. Ahhoz profi kell, aki a megfelelő helyeken és a megfelelő mértékben igazítja rád a zakódat/öltönyödet úgy, hogy az onnantól kizárólag a tiéd legyen.

kingsman_gif

Verdikt

A fenti tapasztalatokat összefoglalva az alábbiakat állapíthatjuk meg:

#1 a testedzés szinte elengedhetetlen a szignifikáns változáshoz

#2 a grooming többet számít, mint gondolnád. Bátran kísérletezz a borostával, különböző szakálltípusokkal

#3 találd meg a megfelelő frizurát, mert addig minden kísérleted a jobb megjelenésre biztos kudarc

#4 ruházkodásban kérj segítséget, egyáltalán nem szégyen, ha nincs érzéked hozzá alapból

#5 a fentiek kumulálteredménye: elképesztő magabiztosság, ami alapvetően megváltoztathatja a közérzetedet, és ez baromira lejön a tekintetedről, a viselkedésedről és a kommunikációdról.

A menőség egyik titka, hogy úgy tűnjön, mintha leszarnád, pedig pont ellenkezőleg. Dönts bármilyen stílus mellett, mindig legyél tisztában azzal:

te vagy a főszereplő.