Skinny? Regular straight? Slim? Guide a farmerekhez

Szerző: beautyFY

Tekintettel arra, hogy a farmergyártók napról napra bővítik a nadrágokra vonatkozó szakmai (vagy inkább marketing?) zsargont, lassan külön szótár kell a vásárláshoz. Lentebb a Levi’s modelljein keresztül próbáljuk elmagyarázni, melyik szó mit jelent a denimdivatban.

A nagyszerű farmer superguide-ban a sok-sok hasznos infó, a ruhanemű története, a márkák és a klasszikus típusok bemutatása mellett egy dolgot kissé elnagyoltunk: a szabások bemutatását. Ez azért nem tök mindegy, mert a gyártók manapság

a vásárlót tucatnyi hangzatos zsargonnal próbálják zavarba hozni, amelyek mindegyike angolul van, és még akkor sem világos a jelentésük, ha a szót magát egyébként érted.

Skinnytől a Slim straightig, regular straighttől slim taperig van minden, de hiába van ott akár még kép is, ember nem tudja megállapítani a különbséget, amíg ténylegesen fel nem próbálta.

Fotó: GQ

skinny vs slim vs WTF

A jobb arcok próbálják ezeket a terminusokat egyértelművé tenni, márpedig − úgy tűnik − az amerikai Levi’s jó arc. Lentebb van a képes útmutatójuk, amit magyarul próbálunk értelmezni. A képekre kattintva nagyobban is láthatod azokat. Dance-off, bro!

dance_off_gif

#1 Skinny farmer

„skipped legday”

levis_01_jpg

Náluk ez az 510-est jelenti. A skinny a derék alatt kezdődik, ezért szopó például rövid pólóval felvenni, mivel a kocsmában a pozíciódat nem megfelelően tájolva bárki láthatja a szőrös altestedet. Elég előnytelen, szóval nem kéne, bro. A skinny az a farmer, amit a lábazást következetesen gyakorló arcok nem preferálnak (jobb esetben rájuk sem megy). Ettől függetlenül ez a testhezálló darab egyáltalán nem gáz/ciki/whatever, a bokában is tök szűk szabásával laza-elegáns viselethez, például egy szűkebb szabású zakóval és egy menő bőrcipővel szerencsés választás.

#2 SLIM

„ha vannak adottságok”

levis_02_jpg

Nekik 4 típusuk van ebből, a hagyományos mellett az alábbiak:

  • Straight: a kényelmesebb, egyenes szabású verzió, aminek a térdnél és az ülepénél is több a hely
  • Taper: az ülepénél és a combjainál szűkebbre szabott, vékonyabban szegett verzió
  • Stretch: magasabb derék és általában szűkebb szabás jellemzi a combtól a bokáig

Info: a „stretch” szó maga sokszor nem a szabásra, hanem az anyagra utal, ami az eredeti farmerhez képest rugalmasabb. Ez nem minden esetben van így, gyártója válogatja. Ingből például a slim fit és a super slim fit darabokat eleve sztrecsi anyagból készítik, aminek előnye, hogy jobban követi a vonaladat, viszont hátránya, hogy úgy is kell hozzá kinézni.

#3 Taper

„kicsit oldshool”

levis_03

A szó maga elvékonyodást jelent, az így jelölt farmerek tehát a legtöbb márkánál lefelé szűkülő vonalat jelentenek. Mivel a taper (vagy tapered) felső része általában az adott modell hagyományos szabása (tehát például térdben általában bővebb), ezért az 504 esetében ez kicsit késő ’80-as évek hatást kelt.

#4 Relaxed/athletic

„ha futni kell”

levis_06_jpg

Kézenfekvő: ezek a lazább darabok, amikben menő urbánus sportokat, kertészkedést vagy autószerelést űzni egyaránt kényelmes, frankón öltözni hozzá már kicsit cinkesebb. Természetesen komoly sportolásra nem a denim anyaga való, arra vannak más cuccok.

van_damme_gif

#5 Boot cut

„bő szárú”

levis_05_jpg

Egyszer valaki azt mondta, hogy a farmer szárát felhajtani azért gáz, mert a ruhadarab hazájában, az USA-ban a kopott szár éppen az amerikai fiatalok don’t give a fuck hozzáállását tükrözi. Ha fel akarod hajtani, mert félted, akkor vagy vegyél szűkebb szárút, vagy hordj más gatyát. (Persze ez alól kivétel a sneakerheadek mániája, hogy a felhajtott naci alól teljes pompájában látszódjon a cipő-ereklye, erre még az amcsik se nagyon szólhatnak be.) A bootcut azokat a bokában bő farmereket jelenti, amik nem gyűrődnek fel a sarkadnál, ezért lapos talpú cipőben feltehetően leérnek a földre. Erre ügyelni!

#6 Straight

„a klasszikus”

levis_04_jpg

Az eredeti, egyenes szárú farmer, amivel minden kezdődött. Az 501-est alighanem mindenki vágja, de a többi variánst nem biztos. A regular jelenti a hagyományos szabást, a slim straight pedig a valamelyest szűkített verziót, ami ugyan keskenyebb, de semmiképpen nem annyira, mint a skinny, a slim vagy akár a tapered nadrágok. Tulajdonképpen a slim straight mondható a klasszikus forma modernebb alternatívájának.

Fotó: GQ

Ha valamit kihagytunk/benéztünk/pontatlanul írtunk, dobd kommentben vagy üzenetben, javítjuk.

Kiemelt fotó: Details Magazine.

Illusztrációk: Levi’s. 

Itt van még jó kis kontent