4 lépés, amit kihagysz a borostád nyírásakor

Szerző: Andrej

A szakáll mint esztétikai jelenség nem kerülte ki hazánkat sem; a focistáktól kezdve a szakácsokon át a vakmerőbb politikusokig, az utóbbi néhány évben mindenki masszív, jó esetben ápolt szakállal haknizta körbe az utcákat. Viszont ennek is, mint minden korszaknak, közeleg a vége. Legalábbis a borosta egy ideje már teret követel

Akár a “favágók”, akár a simaképűek táborát gyarapítod, megfontolandó, hogy borostára válts. A múltkori átfogó anyagunkban ugyan leírtunk jó néhány érvet mellette, de van még néhány, amit érdemes mérlegelni:

#1: Nem jár annyi gonddal, mint egy szakáll, nem melegít, ápolása egyszerűbb.

#2: Ha a borotválkozás kikezdi a bőröd (kipirosodás, pattanás), a borosta tökéletes megoldás, mivel a trimmer nem sérti fel úgy, mint egy penge.

#3: Ha szeretsz játszadozni a formákkal és a hosszokkal, ezt variálhatod, mert hamar visszanő. Bátran kísérletezhetsz.

#4: Finoman ad új, férfiasabb karaktert az arcodnak.

#5: Borostával jobban hasonlítasz Terence Hillre az Isten megbocsát, én nem című filmből. Ez súlyos fegyvertény.

a0f790e6fe378ce39e8acfadb6dfe0cf

#1 A hossz kalkulálása

A legegyszerűbb dolog a világon. Növeszd meg a szakállad tetszőleges hosszúságúra, vedd elő a jó minőségű szakállvágód , és kezdj el kísérletezni. Egy hosszabb fokozattal indíts, mert azt még rövidebbre tudod szedni, ha szükségesnek érzed, de hosszabb már nem lehet, ha belevágtál egy kopasz csíkot.

Pro tipp: A borosta nyírásakor figyelj arra, hogy az arcod vonalához képest végig a megfelelő (a hivatalos útmutatóban is szereplő) szögben tartsd az eszközt. Ha random billegteted a metódus közben, vagy itt-ott jobban rányomod, biztosan egyenetlen (látszólag foltos) lesz.

A hossz fontosságáról egy korábbi cikkünkben – egy érdekes tudományos kísérlet alapján – bővebben is értekeztünk. Röviden: meglepő, de ha már a borosta mellett döntesz, érdemes a kicsit hosszabb fazonban gondolkodni, ami az arcbőrödet teljesen elfedi, de az állvonalad karakterét még meghagyja.

Ennyire akarnak a nők szakállas férfit

#2 Puhítás

Mikor levágtad a megfelelő hosszra, puhítsd meg a szőrt. Ehhez csupán forró vízre és egy kéztörlőre vagy kisebb törölközőre lesz szükséged. Mártsd bele a forró vízbe a törlőt, jól csavard ki, és fedd el vele a szőrt pár percig. Ettől megpuhul, és könnyebb lesz majd vele bánnod.

Pro tipp: Arra viszont ügyelj, hogy ha arcmosás után vágod le, rendesen száradjon meg, mielőtt rámész a géppel. Nem elég úgynevezett törölközőszárazra törölni, hanem tisztességgel meg kell várnod, amíg megszárad. Máskülönben kárt tehetsz a gép pengéiben, illetve az egymáshoz és az arcodhoz tapadt szálak miatt a kompozíció tök egyenetlen lesz. Not cool.

#3 Finomítás

Ezután alakítsd a formáját tökéletesre egy borotva segítségével. Legjobb, ha kijelölöd a füled közepét, és egy képzeletbeli vonallal összekötöd a szád sarkával. Ez lesz a felső íved, ennek mentén borotváld le a borostát. Ezután az állad vonala következik.

borosta_vonal

Kép: Wikihow

Szépen, az áll íve mentén húzd végig a borotvát, ezzel karakteresebbé teszed a borostát, illetve igényesebbnek látszik majd, nem lesz olyan, mintha csak lusta lennél lehúzni rendesen. Már csak a nyakon maradt szőröket kell leszedned, és kész is vagy.

 

Pro tipp: Két különösen cinkes rész van, ami elhanyagolva igénytelen kívülről, és kényelmetlen neked: az egyik a közvetlen orr alatti terület, amit borotvával képtelenség rendesen elérni, a másik pedig a száj feletti rész, amit ha nem igazítasz meg ollóval utólag, viccesen néz ki, ráadásul szúr.

Jake Gyllenhaal régót a borostára esküszik. Itt épp a Cartier kampányában. Fotó: Matthew Brookes/Cartier

 

#4 Pacsi

Mivel a felesleget borotvával szedted le, az arcbőr ebben a fázisban könnyen megsérülhet. Ha az arcszesz irritálja a bőrödet (vagy a szaga az orrodat…), esetleg dobhatsz rá valamilyen borotválkozás utáni balzsamot. Célszerű viszont mindig használni valamilyen hidratálót: a nagyobb gyártóknak, mint a Nivea vagy a L’Oréal, kimondottan férfikozmetikai vonaluk is van, lehet válogatni.

robert_downey_gif_stubble

Ha tökéletes eredményt szeretnél, elsőre keress fel egy olyan szalont, ahol szakszerűen segítenek neked megtalálni azt a borostát, ami a fejformádhoz a legjobban passzol. Ehhez van is egy TIPPünk!

Itt van még jó kis kontent