Bro Guide

A 10 legmenőbb futballmenedzser a világon

By  | 

És hogy miket tanulhatsz tőlük.

Aki főnökösködött már egy legénybúcsú lemenedzselésénél magasabb szinten, az tudja, hogy egy vezetőnek

úgy is kell kinéznie.

Megvan az oka annak, hogy a megfelelően elegáns, átgondolt viselet magabiztosságot sugall, és sikert predesztinál, itt írtunk is róla egy jót. Pláne igaz ez, ha egy rakás túlfizetett, egocentrikus srácot kell a helyére rakni, sőt, néha egyik-másiknak az értésére adni: “bármekkora császárnak is gondolod magad, megint nem leszel benne a kezdőben, bro“.

arsene_gif_kispad

Öltönybe bújt tekintély

Kevés dolog bizonyítja jobban a helyénvaló viselet szükségességét, mint azok a helyzetek, amikor férfiak férfiaknak parancsolnak. A katonaságban a sávok és a csillagok jelzik, hogy ki a főnök, a focipályán pedig egy olyan szerkó, ami látványosan szimbolizálja az ember státuszát a kispad mellett. Összeszedtük, kik ebben a legjobbak, és mi a stratégiájuk az öltözködésben. Nem árt, ha van stílusod, de az egész (ahogy ezt gyakran elmondjuk) tanulható is.

bill-shankly

Miért kell úgy öltözni?

A 19. század elején az angliai klubokat még nem vezetőedzők, hanem tanácsok irányították, amik idővel elkezdtek kijelölni titkárokat vagy menedzsereket a csapat konkrét összeállításának és egyéb adminisztratív teendőknek az elvégzésére. A kvázi vezetőedző (head coach) tehát nem pusztán (sőt, nem is elsősorban) edzéseket vezetett, és nem is csak a kezdő tizenegyet határozta meg, hanem ő volt

a boss.

Palace kispad valamikor a '70-es években. Fotó: Getty Images

Palace-kispad valamikor a ’70-es években. Fotó: Getty Images

A ’60-es évekig a kispad divatja kimerült az egyszerűbb öltöny + kabát + kalap együttessel, kiegészítve esetleg pipával, amit a hetvenes évekre az irha és szivar macsóbb látványa váltott fel. Ahogy aztán az európai bajnokságokba egyre több lóvét öntöttek olyan gyártók, mint az Adidas vagy az Umbro, magától értetődő volt, hogy a pálya szélén is három- (vagy akárhány) csíkos melegítőben kezdtek flangálni a szakemberek.

managers_70s_arsene

Na ki ez a fiatal pali a Monaco élén?

A ’90-es években aztán nemcsak a technopartyk és a Nesquik nyuszi pörgött fel, hanem a labdarúgás biznisze is, ahova bődületes lóvék kezdtek ömleni. A tévés közvetítések növekvő díjai és a multik egekbe szökő marketingkeretei irgalmatlan pénzekkel pumpálták a klubokat és a nyugat-európai országok bajnokságait. Amint egyre népesebb közönséghez jutottak el a meccsek, úgy váltak nagyobb sztárokká a focisták − és a szakvezetők is. A lenti lista azokról szól, akik a pálya szélén is jó példával járnak elöl.

Figyelj, láss, okulj!

 

Luis Enrique

louis_enrique_kiemelt

Iskola: spanyol

Jelenlegi kispad: FC Barcelona

A 46 éves egykori középpályás ugyan csak nemrégiben kóstolt bele a legmagasabb szintű szakvezetésbe (2011-ben vette át a Roma irányítását a Seria A-ban), de elég hamar ráérzett a kispados divatra. Sportkarrierje egyébként kísértetiesen emlékeztet Guardioláéra, aki szintén szerepel a listánkon: játszottak együtt a Barcában és a spanyol válogatottban is, aztán mindketten a Barca B-nél kezdték az edzősködést, és a felnőtt csapatnál kötöttek ki vezetőedzőként.

Fotó: REUTERS/Albert Gea

Fotó: REUTERS/Albert Gea

luis_enrique luis_enrique02 luis_enrique03

Stratégia

Enrique a modern, elegáns divatot követi: nem a ’80-as évek turbó válltöméses öltönyeiben feszít, hanem slim zakóban, szintén testhezálló ingben, amit a megfelelően frappáns kiegészítőkkel tol meg. A menő karóra klasszikus státusszimbóluma mellé olyan korszerű stílusjegyek párosulnak, mint a keskeny nyakkendő, ami köztudottan jobban megy a sportos alkathoz. A nyakkendő-útmutatónkat egyébként itt olvashatod, hasznos, mint az állat. Az ing + nyakkendő + gombos pulcsi kombó egyébként szintén mutatja, mennyire odafigyel az ember.

 

Hervé Renard

herve_renard_kiemelt

Iskola: francia

Jelenlegi kispad: Marokkó

Bár karrierje nem kiemelkedő (viszonylag középszerű játékosból lett a kétezres évek elején napszemüveges tábornokok által vezetett, instabil fekete-afrikai országok válogatottjainak parancsnoka), de kifinomult stílusérzéke és embertelenül karizmatikus megjelenése hamar ismertté tette.

herve_renardherve_renard_02herve_renard_06herve_renard_03herve_renard_04herve_renard_05

Stratégia

Nála két dolgot kell szemügyre venni. Az egyik, hogy a kiegészítőktől nem kell parázni, például a helyesen kiválasztott karkötő extrém jó dolog, ha az ember tud hozzá öltözködni. A második: bátor kombinációk. A legalsó képen szereplő, kissé extravagáns gallérú kabát, rajta a sállal, alatta a pólóval elsőre talán túl merésznek tűnhet a pálya szélére. Normálisan variálva egyáltalán nem az.

 

Roberto Mancini

roberto_mancini_kiemelt

Iskola: olasz

Jelenlegi kispad: nincs

Kevés kivétellel az egész karrierjét Itáliában töltötte (edzőként volt csak a City és a Galata megbízásából külföldön), volt ideje kitanulni a makulátlan férfidivatot.

roberto_mancini_03 roberto_mancini_04 roberto_mancini_02

Fotó: AP Photo/Tim Hales

Fotó: AP Photo/Tim Hales

Stratégiája

Az 51 éves szakember stílusa változott az évek során, mára a konzervatívabb olasz iskolát képviseli, viszonylag biztonsági játékos, kimondottan a magas eleganciára megy. Bár a sál egy focimeccsen menedzserként különösen fontos (és a csapat színei nyilván determinálják is), érdemes nem elfelejteni, hogy ez a lehetőség előtted is adott.

 

Zinadine Zidane

zidane_kiemelt

Iskola: francia

Jelenlegi kispad: Real Madrid

Aligha kell bárkinek is bemutatni a marseilles-i urat, aki labdát és embert egyaránt remekül fejelt, továbbá egy komplett generáció számára jelentette a minőségi focit. Egyben önálló fejezetként bekerülhetett volna azon cikkünkbe, amiben a kopaszság melletti érveket sorakoztattuk fel nemrég.

Fotó: Fashionisto.com

Fotó: Fashionisto.com

zidane_03

Fotó: ESPN

zidane_001

Stratégia

A lista legfiatalabb szereplőjeként Zidane a modern divatot is képviseli, olyannyira, hogy a Mango férfivonalát is az ő arcával reklámozták tavaly. Kicsit hasonló a helyzet, mint Beckham és a H&M esetében, ahol szintén egy még mindig brutálisan közkedvelt, egykori focistát kapcsolnak össze egy divatmárkával. Zidane stílusa tipikusan a laza-elegáns vonalat viszi, ahol az ing és egy jól szabott zakó mellett simán belefér egy farmer is a pálya szélén. A tekintélyt ez a lezserség szemmel láthatóan nem halványítja el. A zakó alá vett széldzsekit mondjuk nem tudjuk megemészteni − ez egyébként többeknél is előkerül.

 

Paul Tisdale

paul_tisdale_kiemelt

Iskola: angol

Jelenlegi kispad: Exceter

A cikkhez elég sok gyűjtést végigböngésztünk, és érdekes módon több helyen feltűnt ez az angol fickó, az Exceter helyi legendája, aki kissé exhibicionista, de komplett stílusával igazi egyénisége a sportvilágnak.

Fotó: Dave Rowntree/Pinnacle

Fotó: Dave Rowntree/Pinnacle

paul_tisdale_02

Fotó: PFA

paul_tisdale_04

 

Fotó: Npower

Fotó: Npower

Stratégia

Tisdale kétségtelenül a legvakmerőbb mind a színek, mind a textúrák tekintetében, nem beszélve a kalapjairól. A nyakkendőkről szóló írásunkban kitértünk az anyagok kombinálására, ott esett szó a klasszikus kockásról, amit ő elég bátran használ. Fontos még megemlíteni a színek párosítását, aminél kevés fontosabb dolog van a divatban, és aminek figyelembevételével könnyen összeállítható egy extravagáns, de tök esztétikus outfit. Itt van az arról szóló útmutatás.

 

Quique Sanchez Flores

flores_kiemelt

Iskola: spanyol

Jelenlegi kispad: Espanyol

Szakmai munkássága egyelőre igazi áttörést még nem hozott (az elmúlt tíz évben az Espanyol már a nyolcadik csapat, amit irányít), de rokonszenves egyénisége és pompás stílusérzéke miatt népszerű figurának számít a szakmában, olyannyira, hogy a Telegraph nemrég ebben az összefüggésben közölt róla egy anyagot.

flores_01flores_02flores_03

Stratégia

Az elismerten jól öltözött Flores az elegáns viselethez kapcsolódó ruházatok mindegyikét hordja olykor, de ízlésére jellemző, hogy az óra, a V nyakú pulcsi és az ing mellett simán bevállal egy színben passzoló sneakert is, ha úgy tartja kedve: flores_05

Elleshető praktika például, hogy a hagyományos hosszú szövetkabát helyett rövidebb, inkább öltönyre hajazó szabást hord, ami egy szövetnadrág mellé baromira elegáns választás.

 

Joachim Löw

low_kiemelt

Iskola: német

Jelenlegi kispad: Németország válogatottja

Ez a remekül öltöző, német szakember takonyevő és herevakaró/szagoló szokásainak hála némiképp aláásta saját tekintélyét az elmúlt években, de ez nem befolyásol minket abban, hogy kiváló stílusérzéke miatt beledobjuk a listánkba.

low_01

Joci és a haverok

low_03low_02low_05

Stratégia

Az igazat megvallva ebben az egész mezőnyben alighanem ő a legjobb. Ami ehhez kell, az persze némiképp túlmutat a megfelelő stílusérzéken is, megfelelő fizikum is kell hozzá, amit nyilván áldozatos munkával sajátít el az ember. Ha egy fekete hajú ember úgy dönt, hogy a szürke szövetnadrágot egy sötétbarna övvel, sötétkék, feltűrt ujjú inggel kombinálja, illetve sárga-barna karkötővel dobja fel, akkor annak az embernek jó ízlése van. Ha ráadásul a megfelelő darabokat találja meg ezekből, akkor meg kiváló.

 

Pep Guardiola

guardiola_01

Iskola: spanyol

Jelenlegi kispad: Manchester City

Ahogy Luis Enrique-nél is írtuk, kettejük pályája rendkívül sok hasonlóságot mutat. Guardiola a maga 45 évével még fiatalnak számít a pályáján, pláne, ha figyelembe vesszük, mekkora klubok élén ért már el sikereket. Még akkor is, ha kritikusai szerint ez a néhány esztendő a Barca és a Bayern élén még nem bizonyítja, hogy hosszú távon sikeres edző tud lenni. A Citynél kiderül.

guardiola_06guardiola_04

Stratégia

Guardiola a réteges öltözködés nagymestere, amiből tanulnunk főleg az igazi hideg közeledtével lehet hasznos. Pep a konzervatív divatot követi, és stílusa jól példázza, mennyire nem kell fosni zakó alá kötött pulcsit vagy akár garbót venni. Az észak-angliai hideg ráadásul arra is kényszerítette, hogy az orrszőrrepesztő őszi hidegek divatjában is oktasson:

guardiola_05

 

 

Cesare Prandelli

prandelli_kiemelt

Iskola: olasz

Jelenlegi kispad: Valencia

A közel 60 éves mester hanyag, suhancos slicked back frizurájával, tökéletesen vasalt ingével és szabott öltönyével úgy fest, mint egy korai Scorsese-film tiszteletteljes, de szigorú maffiavezére, aki egy kellemes üzleti ebéd után Giovannival és Vittorével lövet bele a pizzéria udvarán előre megásott gödörbe. Magyar hangja Joe Pesci.

prandelli_01prandelli_03prandelli_02

Stratégia

Prandelli kétféle stílusban utazik: az egyik a konzervatív verzió, amikor neutrálisan, de makulátlanul álldogál a pálya szélén, a másik pedig a vagány, amikor kreatívan öltözik az általa irányított csapat színeihez. Ráadásul az első ember a labdarúgás történetében, akin egy bordás poliészter széldzseki is elviselhető.

 

Antonio Conte

conte_kiemelt

Iskola: olasz

Jelenlegi kispad: Chelsea

A Juventus egykori legendája karizmatikus egyéniségének, elképesztő szenvedélyességének köszönhetően hosszú évek kőkemény melójával verekedte be magát Európa legjobb edzői közé. Az Arezzo vezetői posztjától 5 esztendő alatt jutott el a Juve kispadjáig, ahol az eltöltött 3 év három bajnoki címet és 67% fölötti győzelmi arányt hozott.

conte_labda_gif2

conte_01 conte_02

Fotó: Claudio Villa

Fotó: Claudio Villa

Stratégia

Conte viszonylag fiatal szakember létére visszafogottabb vonalat követ: makulátlan megjelenését kifogástalanul tiszta cipője, általában fekete vagy fehér inge, homogén nyakkendője és zakója teszi teljessé. Két okból lesz az egész mégis rém stílusos: az egyik, hogy igényesen szabott (“mintha ráöntötték volna”, ugye), a másik, hogy nála reneszánszát éli a hosszú, klasszikus, fekete ballonkabát.

 

 

+1 Jose Mourinho

mourinho_kiemelt

Iskola: portugál

Jelenlegi kispad: Manchester United

Az a helyzet, hogy eredetileg nem akartuk beletenni a listába ezt a fazont, aki, ha ezzel a tekintettel politikus lenne, senkit nem utálnál nála jobban a világon. Mourinhónak emberileg van egy sajátos stílusa, és kétségtelenül kiemelkedő tudású szakember, de − egyes vélekedésekkel ellentétben − divatban a mostani mezőnyben már nem számít különösebben erősnek. Ami miatt mégis bekerült, az a tény, hogy a 2000-es években ő segített a high fashion elemeit meghonosítani a fociban olyan, addig alig-alig látott elemekkel, mint a dizájnos sálak vagy a jól szabott öltönyök.

mourinho_01 mourinho_02 mourinho_03

Stratégia

Tény, hogy a “special one” (vagy mostanában a “humiliated one“) egykor stílust teremtett a pálya mellett tökéletes megjelenésével, de néha (pláne az utóbbi időben) mintha egyre kevésbé foglalkoztatná, mit gondol az a 75 000 ember, aki kimegy miatta az Old Traffordra. Az igényesség megvan, de elmaradoznak már a mesterien szabott öltönyök, a merész színkombinációk vagy bármi, ami miatt manapság Mourinhót még a kivételesen jól öltözött menedzserek közé pakolhatnánk. Néha kimondottan elhanyagoltan, a divat dolgába szemlátomást beleszarva gyalogol ki az öltözőből, olyankor pedig külsőségekben inkább emlékeztet egy gondterhelt apukára, aki csak kíváncsiságból bandukolt oda a lelátók elé. Ez persze nem baj, csak sokat nem okulunk belőle.

 

Tanulságok

A fentiek tanulságául néhány ténymegállapítás. A spanyol és az olasz iskola minden mást odacsap. Pont. A látottak pedig arra oktatnak minket: bátran a színekkel, elő a kiegészítőkkel, és ne félj kombinálni az eltérő anyagokat, textúrákat. Ha pedig megvannak a fizikai adottságaid, akkor azokat egy elegáns cucc esetében is érdemes kiemelni. Ma már ehhez megvan a kínálat.

 

A háttéranyagok gyűjtése során felhasználtunk infókat többek között innen és innen, no meg innen.

  • Kálmán Oravecz

    Simeone-t hiányolom.