S-es arcok balladája

Szerző: Andrej

Férfinak lenni akkor igazi dicsőség, ha a külső is azt sugallja, hogy megállíthatatlan és vakmerő vagy. Egy olyan erő, amivel számolni kell. Ha belépsz valahova, mindenki tudja, itt az alfa. Na, S-es srácként ezt „csak” annyira nehéz elérni, mint hegyet mászni karok és lábak nélkül. De nincs para, fel a fejjel, minden spártai külsejű srác volt egyszer nádszál! A fizikumodban rejlő potenciál kibontásához vezető út hosszú, de addig is van pár tippünk, hogyan lehet a külsőd minden helyzetben nyerő.

AZ EDZÉS POKLA

Személyes tapasztalat, hogy skinny férfiként edzőterembe járni maga a pokol. Pláne, ha a helyen mindenki legalább 110 kiló, és úgy feszül a tükör előtt 60 kilókat (szóval mintegy az összsúlyodat) emelgetve, hogy csoda, ha nem csinál maga alá. Ilyen helyzetben az öltözőből kijönni is kín, nemhogy nekiállni edzeni. Mutatjuk a megoldást!

#1: KEZDJ OTTHON!

Ha elhatároztad magad az edzés mellett, célszerű az első pár hetet otthon kezdeni, főleg a fent említett kellemetlenségek miatt. Ezekre az időszakokra elég, ha beszerzel pár kézi súlyzót − a szabad súlyokkal való edzés az egyik leghatásosabb, ha izmot szeretnél növelni.

776aa74ef991d1e14099f1b36904f746

(kép: Pinterest)

Célszerű már ebben a periódusban edukálnod magad technikai dolgokban, de még jobb, ha segítséget is kérsz tapasztalt, hozzáértő ismerősöktől. Ez az otthoni „bemelegítő” periódus egyrészt segíti az alapvető súlyzós gyakorlatok kivitelezését, másrészt pszichés felkészülés is egyben: így ismered meg, mit jelent komoly fizikai megterhelésnek kitenni magad napról napra.

#2: EGYÉL!

Kaja, kaja, kaja, sosem éhezhetsz! Ez az egyik főszabály, mikor tömeget növelsz! Legalább 3 óránként magadhoz kell venni némi táplálékot, és az sem mindegy, hogy mit. Ha hardgainer vagy, tehát eleve nehezen jön fel az izom, akkor a fehérje mellett (mint a csirke vagy tojás) fókuszálnod kell a lassan felszívódó szénhidrátra is, mint a rozs vagy a rizs. Heti egyszer tarts csaló napot, ez fontos, hogy az anyagcseréd is beinduljon.

gsrhtry

(kép: Pinterest)

 

#3. A TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK

Ezek lesznek a legjobb barátaid, ha szeretnél nagyobb lenni. Étel formájában borzalmasan nehéz elegendő proteint bevinned, ezért érdemes por formájában fogyasztani. Már töméntelen ízből válogathatsz, a sárgadinnyéstől a mogyoróson át a csokisig, biztos meglesz a kedvenced.

workout-for-every-guy-skinny-workout_02

Az íz persze másodlagos, a lényeg a hatékonyság. A tömegnövelés periódusában érdemes a magasabb szénhidráttartalmú táplálékkiegészítőket nyomatnod, kipróbálni a kreatint vagy olyan bevált cuccokat, mint a BCAA. Ha nem vagy biztos benne, mi lenne számodra a megfelelő koktél, olvass, kérdezz, tájékozódj! Arra mindenesetre számíts, hogy nem lesz olcsó mulatság…

Ha odafigyelsz, jönnie kell az eredményeknek.

 

#4: VÉGEZD A HELYES GYAKORLATOKAT!

Bármennyi időt, pénzt és energiát pazarolhatsz a vasakra, ha helytelenül csinálod, képtelen leszel számottevő eredményt elérni. Sőt, ha bénázol, és saját magad próbálod kikísérletezni a dolgokat, tönkreteheted az ízületeidet, koptathatod a porcokat, vagy komolyabban megsérülhetsz.

Minőség

Akár az edzőtermet preferálod, akár otthon kezded a felzárkózást, javasolt videómegosztókon vagy sportmagazinok oldalain utánanézni, hogy mik a megfelelő tömegnövelő és erősítő gyakorlatok, és mi a módja a helyes kivitelezésnek. Nagyjából másfél-két hónap alatt már látni fogod a kitartó munkád eredményét, és magabiztosabban mész majd le a terembe! Ott célszerű az első időszakban egy személyi edző segítségét kérned, vagy legalább tanácsokra szert tenni a tapasztaltabbnak tűnő arcoktól, hogy elsajátítsd a megfelelő tudást ahhoz, hogy a tested olyan legyen, amilyenre vágysz.

cpt_america_gif

Mennyiség

Sokan nemcsak a kivitelezés technikáját rontják el, hanem az ismétlésszámokkal is mellélőnek. Tömegnövelésnél hagyományosan kevesebb emeléssel, de jelentősebb terheléssel érdemes dolgozni, ami azt jelenti, hogy felesleges ugyanazt az izomcsoportot 3 órán keresztül csesztetni, és minden létező gépen végigmenni, ami útba esik. Még olyan nézetek is vannak, amelyek szerint az izomtérfogat növelésénél még a sorozatonkénti 8 ismétlés is sok, és etaponként hat vagy annál kevesebb is elég. Erről is konzultálj hozzáértővel, aki a jelenlegi adottságaid alapján tud érdemi instrukciókat adni.

 

Az edzés eredményét nem lehet elvitatni, de fontos kitérni a ruhatáradra is, amíg nem éred el a legyőzhetetlen külsőt! 

#1: SPIRIT ANIMAL! A legegyszerűbb dolgod akkor lesz, ha keresel pár hasonló adottságú, ismertebb embert, akiknek a stílusa hasonló a tiédhez, és inspirálódsz, vagy egyenesen az S-es, de férfias férfimodellek divatját lesed el.

TIPPÜNK: Jon Kortajarena 

jon-kortajarena_s-moda_damon-baker-05-1

(kép: Pinterest)

#2: TERELD EL A HANGSÚLYT! Ha mindened ropi még (ne aggódj, csak átmenetileg! − ez járjon a fejedben), tereld el a testedről a figyelmet! Válassz extrább hajat, amit profi fodrászok készítenek el neked, így biztosan királyi végeredményt kapsz (tudod, erre is van egy tippünk).

# 3: ÉLJEN AZ OVERSIZE! A passzos felsők és a skinny jeans nem a legjobb választás, ha a feszülő póló alatt nem kidolgozott (vagy bármilyen) izmok mutatkoznak. Aranykorát éli az oversize, a lengébb felső és az egyenes szárú nadrág jó választás. A túl bő ing, valamint a szándékosan bő szárú naci viszont az ellenkező hatást érheti el, erről itt írtunk bővebben.

gone-retro-mens-plain-black-long-tall-extended-oversize-t-shirt-top-tee-size-xl-9404-p

#4: RÉTEGELJ! Télen nincs is egyszerűbb ennél! Okoskodj a rétegekkel, trikó, póló, vékony pulcsi, rá egy vastagabb, és máris kevésbé tűnsz kákabélűnek. Kabátok közül is olyat szerezz be a hideg évszakra, ami inkább puffadtabb, vagy az anyaga miatt „súlyosnak” mutatja magát (például egy klasszikus, motoros szabású bőrkabát), ezzel is növelve a méreteidet. Egyszerű, de rém effektív trükk.

mens-winter-street-style-19

Az út hosszú és küzdelmes lesz, amíg eléred a célod, de a kitartás és az apró trükkök meghozzák az eredményt! Ne felejtsd el:

MINDEN MONSZTER VOLT S-ES MÉRETŰ!

Kitartás, jó formálódást!

Itt van még jó kis kontent