Hairstyle

Női hajformázó superguide

By  | 

Átfogó, nagyon hasznos anyag következik a női hajformázókról a beautyFY egyik szakértőjének bevonásával. Gyakorlatias, praktikus tanácsok, szevasztok!

A férfi hajformázókról már egy komoly anyagot közöltünk jó múltkor, az, aki még nem olvasta, nyomtatta és plakátolta ki A1-ben, itt kukkanthat rá. A mostani cikkünk inkább a nőknek lesz hasznos, de bárkinek izgalmas lehet, akit foglalkoztat,

hogyan lesz a fej olyan, amilyen.

zoolander_haj_gif

 

Aki megmondja

Mi egyébként is rohadtul okosak vagyunk, de hogy végképp ne írjunk baromságot, szakmai segítségünk Bosa, a beautyFY avatott fodrásza, aki bizonyos tekintetben maga is hajformázó (höhö), zsenge kora ellenére pedig brutálisan érti a szakmát, és zavarba ejtően emberes szakállal bír.

bosa_profil

 

#1 Hajhab

Mióta népszerű? Az 1980-as évek eleje óta Európában, majd a ’80-as évek második felétől a L’Oréalnak hála az USA-ban is.

Mikor használd? Ha úgy érzed, a hajad túlságosan lapul, és nincs megfelelő tartása.

toemeles_01

A hajhab olyan termék, amit vagy imádsz, vagy utálsz, de ahhoz, hogy a frizurád olyan formát kapjon, amilyet szeretnél (pláne, hogy tartós is legyen), bizonyos hajtípusokhoz elengedhetetlen. Mint minden terméket, ezt is tudni kell jól használni. Ha a természet téged dús és erős hajszálakkal áldott meg, neked akár el is hagyható, de a legtöbben sajnos küzdenek a vékony szálú, lelapult, “sehogy sem álló” hajjal. Nekik érdemes megtanulni a tőemelés művészetét.

Oda tedd, ahova kell

Az első és legfontosabb, hogy a hajhabot a hajunk tövéhez rakjuk, mert azt szeretnénk, ha volument adna. Ezt úgy tudjuk a legkönnyebben elérni, ha egy ritka fogú fésűbe fújjuk a habot, majd belefésüljük a hajba. Ezzel azt is elérjük, hogy egyenletesen legyen elosztva a fej teljes területén.

hajformazok_03

Így a legkönnyebb elkerülni azt, hogy nagyobb darabokban maradjon a hajhab, és egész tincsek ragadjanak össze a szárítás során. Mint minden termékből, a habokból is sokfélét lehet találni a piacon. Az én véleményem az, hogy nem kell a lehető legerősebbet választani, főleg akkor, ha vékony szálú és kevés hajad van. Megkönnyíted a saját dolgodat, ha egy közepes erősségű terméket választasz. Könnyebb lesz a szárítás, és nem ragad bele a kefe a hajba, mint egy erősebb termék esetén. Nem lesz nagyobb a volumen attól, hogy amit használsz, papíron erősebb.

Az erősebb néha rosszabb

Egy közepesen erős hab is képes ugyanazt a hatást kiváltani, sőt, néha az erősebb termék használatával pont az ellenkezőjét éred el. Az összeragadó hajszálak miatt szinte lehetetlen volument varázsolnod otthon. Fontos ezért, hogy szárítás során alaposan, minden irányból szárítsuk át a hajat, elölről hátra, hátulról előre, balról jobbra és jobbról balra.

hajformazok_04

Így érhetjük el a lehető legnagyobb volument. Ha megtanulod használni a hajhabot, nagyon sok barátod lesz.

Így használd

Sokszor hallom a vendégeimtől, hogy egy félresikerült frizuránál, szárítás után, végső elkeseredésükben a hajhabot hívják segítségül.

facepalm_gif

Ez a lehető legrosszabb, amit tehetsz.

A hajhab szárítás előtti termék, amit törölközőszáraz hajra kell rakni, és beleszárítani a hajba. Soha nem szabad szárazon felvinni a hajszálakra, mert akkor összeragadnak, fésülhetetlen kóctömeggé válnak. Itt egy kis segítség, ha nagyon nem megy:

#2 Hajgöndörítő krém

Mióta népszerű? ’90-es évek.
Mikor használd? Ha egy bizonyos mértékig eleve hullámos a hajad, de szeretnéd ezt hangsúlyozni, izgalmasabbá tenni.
hajformazok_05

Igen, a mesterséges göndörítés eredménye a legtöbbször csalódás. A göndörítést segítő krémeket azoknak a lányoknak találták ki, akiknek alapból van egy természetes göndörség a hajukban. Tapasztalatból mondom, hogy ha szögegyenes a hajad, és meg kell erőszakolni egy kis hullámért, akkor az 30 perc múlva újra egyenes lesz, mert valószínűleg kidobja a hullámot.

a-black-and-white-photograph-of-a-curly-haired-male-with-a-cool-long-hairstyle-for-his-coils-and-kinks

Sajnos, ha egy 100 ml-es flakont fogsz rátenni, akkor sem lesz göndör! Ha viszont eleve göndörebb a hajad, jó szívvel ajánlom ezeket a termékeket. Érdemes rájuk próbálni, mert bár nagyon sokáig volt divat az egyenes, de közeledik 2017, és a szélfútta hullámok átveszik az uralmat az utcákon, irodákban, whatever. A használata pedig pofonegyszerű!

hajformazok_06

Így használd

Törölközőszáraz hajon eloszlatod a terméket. Diffúzor segítségével óvatosan visszanyomkodod (a legegyszerűbb, ha előrehajtod a fejed, és úgy szárítod a hajad a diffúzor segítségével). Azért érdemes ezt az eszközt használni, mert így elérhető, hogy a hullámok ne maradjanak egyben. Amikor a hajad 80%-ban megszáradt, dobd hátra, és nyomkodd vissza ismételten. Ezzel már nemcsak szárítod, de a hullámokat is rendezheted. Ne félj kipróbálni mozgalmas, textúrázott frizurákat!

#3 Hajlakk

Mióta népszerű? A ’60-as évek közepére vált a legkeresettebb szépségápolási termékké.

Mikor használd? A hajlakk kizárólag finish termék. Száraz hajra használd, ha tartós frizurát szeretnél.

hajformazok_07

A hajlakkok használata sok nő számára szinte elengedhetetlen ahhoz, hogy a frizura tartós maradjon, legyen az göndör, hullámos vagy akár egy egyenesre simított frizura. Tapasztalataim szerint a hajlakkot sokan nem szeretik, aminek az az oka, hogy elnehezíti, továbbá merevebbé és ragadósabbá teszi a hajat.

Biztos a termékkel van a gond?

Pedig minden a helyes használaton és a megfelelő termékválasztáson múlik. Ami a típusokat illeti, sokféle hajlakot találsz a piacon. Vannak például UV-védővel ellátott hajlakkok, vékony szálú hajra való lakkok, csillogásért felelős lakkok, az erős hajlakkok és a dús hatásért felelősek.

hajformazok_08

Amikor vásárolsz, érdemes végiggondolni az általad preferált frizurákat, és azt, hogy mi az, amit szeretnél elérni a termékkel. Érdemes megfontoltan hajlakkot választani: ha szereted variálni a stílusod, variáld a hajlakkodat is. Hosszú folyamat, mire megtalálod a neked valót, de ha összejött, akkor bátran használd is!

hajformazok_09

Így használd

A hajlakkot csak akkor használd, amikor a frizurád 99%-ban már kész! A maradék egy százalék már maga a hajlakk, vagyis a fixálás. A megfelelő távolság elengedhetetlen: minimum 2 kézfejnyi távolságról permetezd a hajadra, így elkerülheted, hogy az merevvé váljon, ragadjon. Ha betartod ezt a szabályt, nem lesz meg az az ismert érzés, amikor “egyben mozognak a tincsek“. Tartós, de mégis szabadon mozgó frizurát kapsz, ha a megfelelő terméket a megfelelő módon használod.

hajformazo_10

Hajsütés előtt?

Ami még nagy kérdés szokott lenni, hogy a hajsütés előtt használj-e hajlakkot. Az én véleményem és a tapasztalatom az, hogy ha nem mindennap sütöd a hajad, hanem ritkábban, akkor érdemes lakkot használnod, mielőtt nekiesnél a hajsütővel. Tartósabb lesz, és a kósza szálakat is a helyükön tartja. Fontos megemlíteni, hogy mint minden magas hővel járó műveletnél, a hővédő itt is javasolt.

#4 Formázó paszták, matt waxok

Mióta népszerű? A ’60-as, ’70-es évek óta.

Mikor használd? Ha a frizurádnak textúrát vagy a hajvégeidnek tartást szeretnél adni.

hajformazo_11

A nők nagy része azt gondolja, hogy a waxok és a formázó paszták csak a férfiak és a rövid hajú hölgyek játékszerei. Ez nem igaz! Csodát lehet művelni egy matt wax segítségével hosszabb hajon is. Én gyakorta használok waxot a hosszú hajú vendégeimnél a lenti módszerrel.

23342_ezust

Így használd

Amikor készen vagyunk a szárítással, fogom a matt waxot, egy kevés hajvégápoló olajjal összedörzsölöm a tenyeremben, és felviszem a haj teljes hosszára. Ez nemcsak ápol az olajnak köszönhetően, de tartást is ad a hajvégeknél. Érdemes kipróbálni hajsütés után; ha ezzel az olajos-waxos keverékkel húzgálod szét a tincseket, és utána fújod rá a hajlakkot, sokkal szebb és tartósabb eredményt fogsz kapni.

3413-bien-utiliser-sa-mousse-coiffante-1200x630-1

A wax egyben tartja a hullámokat, a haj nem lesz borzas, a szálak egy irányban állnak majd, a frizura fényes lesz, és az olajnak köszönhetően hidratált is. 1 lépésben 2 szuper hatás. Érdemes beszerezni egy ilyen terméket is.

#5 Hajvégápoló olajok

Mióta népszerű? Amióta létezik hajápolás.

Mikor használd? Mosástól mosásig nagyon szép lesz a hajad, de ne dőlj be a reklámoknak.

hajformazo_12

Mint mindenből, ebből is nagyon sokat találsz a boltok polcain. De melyiket érdemes hazavinni? A hajszálainkat fedő réteg a kutikula, ami tetőcserépszerűen helyezkedik el a hajszálak felületén. Ha festve, szőkítve, vegyszeresen kezelve van a hajad, ezeket a lemezeket nyitják meg a fodrászok, és próbálják visszazárni több-kevesebb sikerrel.

Nem csodaszer!

Az olajok nem fogják helyrerakni a hajad szerkezetét, nem tesznek csodát, ez nem várható el tőlük. Az olajok mindössze ezeket a már sérült (vagyis nem teljesen visszazáródott) kutikulalemezeket tapasztják össze. Így fényes és rendezett hatást keltenek, de nem orvosolják a problémát.

hajformazo_13

Így használd

Igaz, hogy sok vitamint tartalmaznak, és csökkentik a dehidratálódást, de a probléma forrását nem fogják önmagukban megszüntetni. Kúraszerű pakolások használatával javíthatnak a hajad állapotán. Az én tanácsom az, hogy keress természetes olajokat tartalmazó hajvégápolót. Ilyen olaj például az argánolaj, a jojobaolaj, a répaolaj és persze a keratin (fehérje), ami a haj saját anyaga.

hajformazo_14

Én személy szerint nem szeretem azokat az olajakat, amelyek szilikont tartalmaznak (a szokatlan tapintásuk miatt), de egyesek arra esküsznek. Az olajat tehát fontos használni, de önmagában ne várj tőle csodát.

#6 Hővédő spray

Mióta népszerű? A 2000-es évektől.

Mikor használd? Vasaláshoz, sütéshez vagy szárításhoz (tehát minden hővel járó eljáráshoz) érdemes, hogy megvédd a hajadat.

hajformazo_15

Sokan használják, de nem biztos, hogy jól. A hővédő spray feladata, hogy megvédje a hajadat a káros hőhatásoktól. Hallottam már olyan kérdést, hogy ezt a terméket vajon vasalás után kell-e felvinni…

Nem!

A sampont sem hajmosás után kell felvinni… ebben mindannyian egyetértünk. Én a hővédő termékeket még törölközőszáraz hajra szoktam fújni a szárítás előtt. Így a hajszárító hőjétől is védheted a hajadat.

hair-straightening-thinkstock

Így használd

Miután megszáradt a hajad, és vasalni vagy göndöríteni szeretnéd, nyugodtan fújj még hővédőt a hajadra. Én a hajvasalót vagy hajsütőt 180−200 fokig szoktam használni. Inkább egyszer alaposan húzd át a tincseken a sütőt, vasalót, semmint sokszor gyorsan. Kevésbé károsítja, és az eredmény is jobb lesz. Ha hővédőt használsz a sütéshez, vasaláshoz, tapasztalni fogod, hogy a hajad gőzöl. Ez teljesen normális, a nedvesség nem a hajadból távozik, csak a hővédő párolog el.

 

És a végére egy videó, ami úgy általában segíthet, ha a volumennöveléssel (mint ahogy sokaknak) neked is gondod akadna.

 

És még valami!

Ha akár Bosához, akár másik kollégához jönnél tanácsért, megtalálsz minket a VI. kerületi üzletünkben. Ha időpontot is foglalnál, hívd a számunkat:

70/7705460.

dsc_4216_selected_1920px_retus_logo_kicsibfy_belter_16