Így öltözz, ha ki vagy pattintva

Szerző: beautyFY

Már az oviban is 25 kilós tárcsa volt a jeled? Olyan súlyokkal dolgozol, hogy kettéreped a Scott pad? Annyira jó a tested, hogy a tükör előtt pózolva még te magad is kényelmetlenül pironkodsz? Itt van pár tanács, hogy az irigylésre méltó alakodat miként fordítsd előnyödre a mindennapokban.

Azt mondják, a lányoknak nem érdemes hosszú távon számolniuk olyasvalakivel, akinek kockahasa van, mert egy férfi sem melózik a tökéletes testért csak azért, hogy aztán egész életében egyetlen nőnek mutogassa. Mindegy, hogy a hibátlan six pack az edzésed célja-e vagy csupán az egészséges életmód szerencsés mellékterméke; az öltözködésre talán még jobban is érdemes figyelned, ha ki vagy pattintva. Megtalálni az egyensúlyt nem könnyű, és az újonnan széles körben hódító athleisure (amiről Greg is írt egy lazát nemrégiben) mellett más megoldások is vannak arra, hogy a sportosságodat ízlésesen kiemeld.

website-hoodie-image

Kinek szól ez a cikk?

Ezeknek a tanácsoknak a többsége nem csak annak hasznos, akinek már az XXL-es ingek is szétpattannak a mellkasán. Ha elég definiált a karod ahhoz, hogy a tricepszed egy ingen keresztül is rendesen megvillanjon, már érdemes meggondolnod a lentieket. Ha pedig akkora vagy, hogy nem találsz olyan nadrágot, ami feljön a vádlidra, pláne.

ryan_reynolds_01

Fast fashion bukta?

A fast fashion márkákkal (például a Zara, H&M, Pull&Bear) kapcsolatban a szerkesztőségen belül megoszlanak a vélemények. Ez a dilemma téged kevéssé érint, mert

a legtöbb üzletben nem találsz majd neked megfelelő méretet.

A tapasztalataink szerint a zakók vállban, a slim fit ingek pedig mellkasban túl szűkek, ha az ember egy kicsit is izmosabb az átlagosnál. Előbbi különösen fájó, mert a manapság divatos, szűkebb zakók azoknak állnak igazán jól, akiknek a deltájukon van mit kiemelni.

„You have the arms to show-off and no gut to hide”

A DMarge vonatkozó cikkében csak „wise fit”-nek nevezett szemlélet szerint a fitt férfiaknak kár oversized (vagyis szándékoltan túlméretezett) felsőkben és nadrágokban nyomulniuk. Az izomzatot rejtegetni értelmetlen öngól, és ha az anyag megfelelően sztreccses, a szabás átgondolt, valamint a varrás nem piacos minőségű, akkor nem kell attól sem tartani, hogy egy random guggolásnál szétreped a gatyád. Eszerint a logika szerint a túl bő szabású ingnél ugyanúgy bátran le kell menni egy méretet, mint a vékonyabb srácok esetében, mert „van karod mutatóba’, de nincs pocakod rejtegetni„.

dwayne_johnson_02

Ha erre nem figyelsz, és túltolod a bő szabást, a szándékolt hatás ellenkezőjét érheted el: szélesnek, de pufinak tűnsz majd, nem pedig kisportoltnak.

MTI Fotó: Kallos Bea
A jobb oldali srác például hibásan választott a sportos alkatához egy túlságosan bő zakót. MTI Fotó: Kallos Bea.

Neutrális színek

Van egy mondás a színházi világban, hogy tudniillik a magas ember mozdulatai a színpadon sokkal hatásosabbak, intenzívebbek, ezért nekik jobban kell ügyelniük arra, hogy csak indokolt esetben gesztikuláljanak nagyon. Nagyjából ez a helyzet az izmaiddal is:

vegyél fel egy neutrális színű, fitt szabású pulcsit, és te vagy a király. Vegyél fel egy rózsaszín, deep v-neck pólót, és ki fognak nevetni.

Fotó: The Hollywood Reporter
Fotó: The Hollywood Reporter.

Ez nem azt jelenti természetesen, hogy a harsányabb színek eleve ki vannak lőve, de a tükör előtt érezned kell, hogy mi az, ami már sok. A mértéktartás hiánya egyébként sokszor abban gyökerezik, hogy bármennyire is gyúrtad ki magad, optikailag már nem érzékeled reálisan a saját tömegedet. Hiába mondják mások, hogy „monszter vagy, bro„, ha magadat még 110 kilósan is Gollamnak látod a tükörbe nézve. Ne a színekkel és pláne ne a fényes, csillogó anyagú pólókkal akarj kompenzálni!

chris_evans_03
Például piros esetén célszerű a harsány árnyalat helyett valamilyen mattabbat választani. Ez a bordó-szürke kombó tökéletes.

Óvatosan a rétegekkel

Mi pártoljuk a réteges öltözködést, a tél kevés pozitív hozadékainak egyike, hogy legitim módon beöltözhetsz Joel Fleischmannek. A monsztereknek ez egy kissé nehézkes, mert vállban és hátban széles emberként egy póló-ing-pulóver-zakó kombinációban eleve problémásabb a mozgás, ha pedig még egy kabátot is ráveszel, úgy fogsz kinézi, mint egy hóember. Ha túltolod a rétegelést, tulajdonképpen lemondasz a szerencsés felépítéseddel járó előnyökről: deltás fickóból instant egy hétköznapi, pocakos figurává transzformálsz.

chris_hemsworth_01

Emiatt érdemes a hagyományos pufi kabátok helyett fittebb kialakítású téli dzsekit venni, ha megteheted. Ilyen cuccokat a nívósabb, drágább márkák és a fast fashion divatházak egyaránt árulnak. Ez alá egy ing és pulcsi vagy egy póló és egy hoodie simán elfér − az utóbbi az athleisure jegyében egy lazább napokon tökéletes kombó.

Rendes naci

A dolgot itt kétfelé kell választani: a hagyományosan fitt férfiaknak (értsd: azok, akik mondjuk fociznak, kosaraznak, vagy egyszerűen csak nem „skippelik a legdayt”…) viszonylag könnyű dolguk van azokhoz képest, akik viszont combban és vádliban már kinőtték a fast fashion márkák alapkínálatának „skinny” és „slim fit” vonalát. Márpedig a nadrág nem mellékes.

van_damme_gif

Férfisegg mathers!

Ha esetleg nem lenne világos: a nők kb. annyira tartják fontosnak a férfiülepet, mint mi az övékét, aminek egyébként elég egyértelmű tudományos magyarázata van. Az egészség, a kifogástalan fizikai állapot és a termékenység szimbóluma ez számukra. Dr. Gary Johnson, az UCLA kutatója szerint nemcsak az számít, hogy mennyire vagy rendben hátulról, hanem az is, hogy a fenék és a váll aránya megfelelő-e.

dwayne_johnson_01

A klasszikus farmerek lesznek nyerők

Ahogy a múltkor már megírtuk, nem véletlen az sem, hogy a járásból is nagyon sok megállapítható az emberről. Ergo nagyon nem mindegy, hogy milyen nadrágot veszel fel. Írtunk egy nagyobb cikket nemrég a farmerek szabásáról, egészen konkrétan arról, hogy milyen címkéket kell keresned, hogy megtaláld a neked tetsző típust. Azt itt találod, tessék alaposan bogarászni.

levis_05_jpg
Ha minden kötél szakad, és az irgalmatlan combjaid már látszólag semmilyen, a kereskedelmi forgalomban kapható nadrággal nem kompatibilisek, a klasszikus farmermárkák közül a boot cut vagy a relaxed fit lehet a nyerő.

Pro tipp: a nagyon szűk, sztreccses anyagú nadrágokat izmos combokon érdemes hanyagolni, ugyanazért, amit a harsány színekről és a túl szűk felsőkről írtunk: túlhangsúlyozzák a vonalaidat, kínosan tapadnak az ágyékodnál, ésatöbbi. Kellemetlen. Ami jól áll Supermannek és Amerika Kapitánynak, az a postán várakozva vagy a munkahelyen téblábolva még lehet extra ciki.

Szabass!

Van néhány kényelmetlenség, amit a fittebb emberek többsége ismer, a kigyúrtabb arcoknak meg pláne rendszeresen gondot jelent. Ilyen például, hogy a vállban éppen megfelelő felsők hasban túl bők, vagy hogy a pont ideális hosszúságú és bőségű szövetnadrágok nevetségesen szélesek derékban. Ennek oka, hogy a legtöbb márka

nem izmos embereknek tervezi a cuccait.

henry_cavill_tailoring

Ez persze puszta önző, piaci megfontolásból van így: az átlagos emberek többen vannak, ezért is hívják őket így. Ráadásul míg a túlsúlyos emberek számára léteznek speciális márkák kimondottan rájuk szabott ruhákkal, addig a barbár testű arcoknak senki nem csinál elegáns zakókat és jó minőségű szövetnadrágot, mondjuk Terminator almárkával. A megoldás:

szabó.

Valószínűleg Terry Crews sem valamelyik menőbb márka konfekciójából vette elő így ezt az öltönyt.
Valószínűleg Terry Crews sem valamelyik menőbb márka konfekciójából vette elő így ezt az öltönyt.

Nem győzzük hangsúlyozni: az igényes öltözködést kimaxolni kizárólag úgy tudod, ha a megvett ruháidat a megfelelő kezekbe adod optimalizálásra. Olyan ez egy kicsit, mint a frizura: hiába tudod, hogy mi állna jól neked, egy béna fodrász nyilván nem fogja tudni összehozni rendesen.

Izmos férfiaknak sok stylist ajánlja a természetes anyagokat, kevésbé élénk színekben
Izmos férfiaknak a hivalkodó textúrák helyett sok stylist ajánlja a természetes anyagokat, kevésbé élénk színekben.

+1 A modor

Ez a legkönnyebben elsajátítható képesség, ami valamiért egy bizonyos izomtömeg fölött sokak jelleméből kikopik. Pedig az erős ember (pláne, akin látszik is, hogy az) nincs rákényszerítve, hogy agresszióval túlkompenzáljon. Értsd: az előzékenység, az udvariasság, a jámbor visszafogottság még nagyobb erény akkor, ha egyébként a villamosmegállóban fél kézzel arrébb tudnád tenni az eléd tolakodót. Monszterként nem az a kiváltság, hogy bármikor rárivallhatsz a másikra, hanem éppen az, hogy

erre semmi szükséged.

A nálad könnyebb/gyengébb emberek nem fogják azt gondolni, hogy szórakozniuk kéne veled, akkor sem, ha nem vagy velük seggfej. Legyél inkább jó arc! Izmosan még könnyebb is annak lenni, mert sokan − sajnos − eleve másra számítanak.

A cikkben felhasználtunk tanácsokat a DMarge és a RealmanRealstyle cikkéből.

Itt van még jó kis kontent