Rázzad csak, „öreglány”!

Szerző: Ulla

Madonna alaposan kiverte a biztosítékot, amikor James Corden műsorában az anyósülésre pattanva twerkelt. A kérdésre, miszerint ildomos-e egy tisztességben megőszült popsztárnak így viselkednie, a rövid válaszom ez:

noregrets

A hosszabbat elolvashatod alant.

Nem vagyok mai csirke, de amióta az eszemet tudom, vagyis kb. a nyolcvanas évek közepe óta, Madonna van. Az úttörőtáborban a La Isla Bonita volt az ébresztőzene, a gimis házibuliban hüledeztünk a Justify my Love-on, amit csak késő éjjel játszott az MTV, de még a felhős homlokú bölcsészekre szakosodott Egyetem Presszó nevű zenés-táncos műintézmény playlistjére is felfért egy Madonna-szám.

madonna_like_a_prayer_photo_by_scrawnyfella

34 év. Ennyi ideje van a show-bizniszben az énekesnő, aki pár napja egy remek beszéd kíséretében vette át a 2016-os Billboard Woman of the Year-díjat. Ebben ő maga is azt tartotta legnagyobb teljesítményének, hogy ennyi ideje folyamatosan jelen van a popszakmában (nem mellesleg még mindig az egyik legjobban kereső popzenész).

madonna9

Ha ismerős a csokinyaki valahonnan, segítek: Jared Leto is hasonló Gucci-cuccban mutatkozott nemrég (katt a képre).

Ez alatt a közel három és fél évtized alatt számtalan botrány támadt körülötte, sokan már magán a Madonna művésznéven is megütköztek annak idején. Imidzsének kezdetektől fogva szerves része a polgárpukkasztás, a határok feszegetése, eddig háromszor átkozta ki a Vatikán.

madonna-like-a-virgin-1984-billboard-650

STRIKE A POSE!

Újabb fejezet a botránykrónikában a Carpool Karaoke adása, amelyben egy lazán, ülve kivitelezett spárga után nem sokkal megtörtént az ominózus seggriszálás.

madonna-carpool-karaoke-1481208717-640x426

Spárga

Risza

Risza

Az internet népe nyilván nem hagyhatta ezt szó nélkül, de az valahogy kevésbé hagyott mély nyomot a kommentelőkben, hogy egy 58 éves nő egy autóban ülve simán megérinti a lábával a plafont (pedig köztudott, hogy Madge nem egy égimeszelő). Sokkal fontosabb, hogy van-e vagy nincs fenékimplantátuma, milyen durván öreg és ráncos, vagy épp ellenkezőleg, milyen durván szanaszét van plasztikázva, és különben is, hogy viselkedhet így valaki ennyi idősen. Ésatöbbi.

VOMITING BUCKET CHALLENGE

A nyilvános véleményalkotásban minden bizonnyal Piers Morgan brit tévés ment a legmesszebb, amikor is élő reggeli műsorban hányást imitált egy gondosan odakészített vödörbe, bájos kolléganői bájos kacaja közepette. És ezt még ki is tweetelte, ráadásul egy olyan profilkép alatt, amin a Dalai Lámával látható. (Oh, the irony… − a szerk.)

bucket

A jelek szerint Morgan csak a pózolásra képes Őszentségével, az együttérzésről, a kedvességről és embertársaink feltétel nélküli szeretetéről írott gondolatainak tanulmányozásáig már nem jutott el.

TWEETCUNAMI

A humorosnak szánt akció heves reakciókat váltott ki Twitteren, sokan osztották a műsorvezető véleményét, de voltak jó páran olyanok is, akik szexizmussal és ageizmussal (életkor miatti hátrányos megkülönböztetés) vádolták, és Morgan viszontreakcióiban remekül igazolta is ezeket a vádakat. Legfőbb érve ugyanis az volt, hogy Madonna 58 éves, több gyermekes anya, és groteszk módon viselkedik.

morgantweet

A groteszk ugyebár mindig valami olyasmi, ami nevetséges és félelmetes egyszerre, amin röhögsz, de azért a szőr feláll a hátadon. Mint pl. egy Die Antwoord-klip. Vagy metróra szállni Pesten.

HOGY IS VAN EZ?

Vonatkoztassunk el egy kicsit Madonnától! Próbálok választ találni a kérdésre, meddig nem „groteszk” twerkelni, de nem nagyon sikerül. Harmincéves korig? Negyvenig? Az esküvőig? Az első gyerek születéséig? Ki dönti ezt el? Aki rázza, vagy akinek ráznak?

American singer Madonna, New York City, Spring 1979.  She has recently moved to New York City to study dance. (Photo by Michael McDonnell/Archive Photos/Getty Images)

Madonna 20 évesen.

Tartozom egy vallomással: szerintem a twerkelés eleve ciki, én az égvilágon semmi vonzót nem találok benne, simán a tüzelő macskákat juttatja az eszembe, de minden bizonnyal nem is én vagyok a célközönség. Ha jól sejtem, a twerkelést nem a nők találták ki a maguk örömére, azért jöhetett divatba, mert volt rá igény az ellenkező neműek körében.

lourdes

Tiszta anyja ez a gyerek.

Tehát ezek szerint addig ildomos twerkelni, amíg a férfiak azt vonzónak találják. De mely férfiak? A Morgan által elindított tweetcunamiban szép számmal voltak olyanok is, akik szerint Madonna szexi, és a kora teljesen lényegtelen.

madonna-with-her-childrens

A Madonna melletti kiállás legfrappánsabb módját egyébként egy szintén brit vetélkedő középkorú műsorvezetőnői valósították meg, akik élő adásban rázták a hátsójukat:

loose-women-twerking-ts_-00_00_49_08-still013

AGE IS JUST A NUMBER

A kora miatt fikázni bárkit ugyanazért gáz, amiért mindenféle szexista általánosítás is az (akár férfiak, akár nők ellen irányul): olyasvalamit tüntet fel negatív tényezőként, ami elkerülhetetlen, ami mindannyiunkkal megtörténik, ugyanis mindenki valamilyen neműnek születik, és egy idő után megöregszik. Ezek önmagukban totálisan semleges biológiai tények.

A TÁRSADALOM AZ, AMI NYOMASZTÓVÁ TESZ KORT VAGY NEMET.

Madonna fentebb említett beszéde attól igazán remek, hogy nem elvont ideológiai szólamokat pufogtat, hanem egyszerűen csak arról beszél, hogyan élte meg az ellene irányuló támadásokat az évtizedek alatt.

Azt, ahogyan újra meg újra stigmatizálták mindazért, amit ő művészi önkifejezésnek szánt. A konzervatívabbak simán lekurvázták, a feministák meg szemére vetették, hogy szexuális túlfűtöttségével eltárgyiasítja magát, és ezzel elárulja a női nemet. De a legfőbb bűne mégis az, hogy mindeközben öregszik.

Egy ikonikussá vált Jean-Paul Gaultier-fűző

Egy ikonikussá vált Jean-Paul Gaultier-fűző

Pedig ő csak szórakoztatni akar, és kibontakoztatni a személyiségét, amelynek hangsúlyos része a testiség és az exhibicionizmus egyaránt. És ha ez nem találkozott volna a közönség igényeivel, nem maradt volna talpon ennyi ideig. Három és fél évtizedig senkit nem visz el a hátán még a legprofibb marketinggépezet sem.

Természetesen lehet arról vitatkozni, hogy Madonna munkássága mennyire mélyenszántó, igényes vagy ízléses, vagy hogy miben tehetséges, és miben nem. De nagyon szánalmas bárkit is azért ekézni nyilvánosan, mert akárhány évesen úgy viselkedik, ahogyan neki tetszik, ahelyett, hogy úgy viselkedne, ahogyan nekünk tetszene.

madonna3

Főleg olyasvalakit, akinek egynapi edzésadagja is meghaladná az emberek többségének a képességeit.

madonna-doing-yoga

TO TWERK OR NOT TO TWERK?

Szerintem a valódi kérdés nem az, hogy valakinek tetszik-e Madonna (vagy bárki) twerkelése, vagy nem. Nekem speciel nem annyira tetszik, de soha nem vitatnám el senki jogát attól, hogy úgy viselkedjen, ahogyan ő jónak tartja, főleg, ha az illető a szórakoztatóipar egyik ikonikus alakja. Lehet, hogy az 58 éves twerkelő Madonna irritáló, de a visszafogottan intellektuális Madonna meg nem lenne túl hiteles. Arról nem is beszélve, hogy rá a kutya se lenne kíváncsi.

madonna-endorsement

De legfőképpen azért nem törnék pálcát az énekesnő felett, mert előbb vagy utóbb mindannyian megöregszünk, és nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én nagyon rühelleném, ha pár évtized múlva olyanok akarnák megmondani nekem, hogyan éljek, akik többségének fogalma se lesz arról, milyen öregnek lenni.

sp

34 négy év terméséből nehéz pár kedvencet kiválasztani, de azért tettem egy próbát, íme:

Az öt (szerintem) legstílusosabb Madonna-klip:

#5 Like a Virgin (1984)

Benne van a popzene kvintesszenciája: faék bonyolultságú szövegek és dallamok, mindehhez egy hangulatos, szimbólumokkal telített videó, ami megalapozta a következő 30 évet.

#4 Bitch, I’m Madonna (2015)

Mert a trap is egy stílus. És mert cameózik benne egy rakás celeb, köztük jó pár olyan, aki még nem is élt, mikor Madge már rázta.

#3 Secret (1994)

Remek dal, Ghetto Womanéletérzés, és az egyik legszebb ribancos Madonna evör.

#2 Human Nature (1994)

Ez a video dögös és (ön)ironikus egyszerre, a dal pedig remekül érzékelteti, milyen nehéz egy olyan nő sorsa, aki tudja, mit akar.

https://www.youtube.com/watch?v=XTSrV_0vG-4

#1 Nothing Really Mathers (1998)

Nyilván egy csomó klasszikus lehetne még ezen a listán, nekem mégis ez a kedvencem. Zeneileg és vizuálisan is a legprogresszívebb Madonnát mutatja. Együttműködésük Jean-Paul Gaultier-val több évtizedes múltra tekint vissza, a videóban szereplő szépséges, vörös kimonó is a francia dizájner munkája. A dalszöveg pedig kissé mélyebben szánt, mint az eddigiek (anyaság, felelősség), méghozzá anélkül, hogy az egyszerűségéből veszítene.

Itt van még jó kis kontent