Hajhosszabbítási technikák − 2. rész

Szerző: Brooke

Póthajjal dúsíthatod a loboncod, megváltoztathatod a kinézeted. Hogy miért tennél ilyet? Mert a hosszú haj önbizalmat ad, feldobja az összes outfited, bármit csinálhatsz vele. Ám mielőtt elhatározod, hogy egy kisebb vagyont költesz a fejedre, jó, ha tudod, milyen lehetőségek közül választhatsz hajhosszabbítás terén.

Az előző részben (katt ide) olvashattál erről az egész póthaj/műhaj dologról, volt benne egy csomó minden, szóval fusd át. A hajhosszabbítás egyre több fajtája lát napvilágot, mindegyiknek van előnye, de nem fogok hazudni, hátrányuk is akad szép számmal. A cél minden módszernél ugyanaz: a természetes összhatás.

532490-9-1368956451357

Kérdés, hogy melyik fodrász hogyan tudja ezt megvalósítani. Sajnos az, hogy kifizeted a méregdrága (remélhetőleg teljesen emberi, nem kevert szálas) póthajat és munkadíjat, még nem garancia arra, hogy szépen kerülnek fel a tincsek. Ezért kell alaposan megnézned, kire bízod rá a fejed. A hajhosszabbítók gyönyörű hajkoronával tessékelnek ki a szalon ajtaján. Aztán otthon jön a felismerés az első/második hajmosás után, hogy az eredmény nem épp az igazi, mert nem tudod rendesen copfba rakni a hajad, meg ki is csúszik egy-két tincs, és mosni sem lehet rendesen.

A hajhosszabbítás ilyen. Maradjunk annyiban, hogy 10-ből 3 lány viseli megelégedve a póthaját, és még szépérzéke is van hozzá. Értsd: nem mondja a rondán felrakott póthajra, hogy szép. A továbbiakban megismerkedhetsz a hajhosszabbítás 6 különböző módszerével, azok előnyeivel és hátrányaival. Full őszintén, kertelés nélkül.

532490-10-1376516051949

Csatos póthaj

Egy fejnyi póthaj körülbelül 100-120 gramm, de azt, hogy mennyire van szükséged, befolyásolja, hogy mennyi hajad van alapból. Az adott grammnyi hajat tincsekre, hosszabb sorokra választják szét, feltresszelik (összevarrják), így a póthaj egy vékonyabb cérnán lóg.

Minden sornak más-más mérete van, ebből tudod, hogy melyik hova való. Az 5 centis például oldalra, a 15 centis hátulra megy. A tresszelt tincsekre csat kerül, a szélességtől függ, hogy hány darab.

clip-in-hair-extensions-miley-cyrus

Előnye: Nem állandó, kedved szerint csatolhatod ki-be a hajadba. Ez a legkíméletesebb módszer, bár tény, hogy a csatok megtörhetik a hajat. Semmilyen vegyszer, ragasztó, gyűrű, csomó nem kell ahhoz, hogy a hajadhoz tudd erősíteni.

Nem lesz rövidebb a póthajad minden alkalommal, amikor fel-le csatolod. Egyszer megveszed, és kész. Nem kell három havonta fodrászhoz járnod, tizenezrekért. Dúsításra ez a legalkalmasabb.

Hátránya: Nem tudsz aludni benne, és rá kell érezned arra, hogy hogyan csatold a hajadhoz a tincseket. Sokszor nehéz rendesen felrakni, kijön, kicsúszik, mert nem elég szoros a csat, vagy túl puha a hajad ahhoz, hogy benne maradjon a póthaj.

Mikrogyűrűs hajhosszabbítás

Elég felkapott technika mostanában, talán azért is, mert nem károsítja túlságosan a hajat. A mikrogyűrűk színe megegyezik a természetes hajszínnel, így az apró „bogyók” beleolvadnak a hajadba. Legalábbis ez az elsődleges cél, a valóságban azért igencsak látszanak azok a gyűrűk a hajad tövénél.

Miután a póthajat vékony tincsekre szedték, és a saját hajadat is leválasztották, a póthajat a gyűrűk segítségével erősítik fel úgy, hogy áthúzzák a saját és a póthajon is, majd a fémgyűrűt fogó segítségével összenyomják.

micro-ring-hair-extensions-selena-gomez

Előnye: Nem kell hozzá ragasztó, hő, amennyire ez lehetséges, kíméli a hajat. Szép összhatást lehet elérni vele.

Hátránya: Ha rosszul rakják fel, a gyűrűk látszani fognak a hajban, kilógnak a természetes haj alól, nem tudsz rendesen fésülködni, se hajat mosni. Megtöri a hajat, a copftól meg búcsúzz el, ha nincs elég séród hozzá, továbbá alig fogod tudni felrakni úgy, hogy ne látszódjanak a gyűrűk.

https://www.youtube.com/watch?v=TpIqu8ACcWw

Csomózás

A mikrogyűrűs módszerhez hasonló, csak nem gyűrűvel erősítik a tincseket a saját hajhoz, hanem egy erős, vastagabb cérnaszerű szállal. Hívják még mikrotechnikás csomózásnak is, mert a csomók viszonylag aprók.

Előnye: Nem kell hozzá se vegyszer, se hő. 2-3 hónapig simán hordhatod.

Hátránya: Nem tudod felrakni a hajad copfba, és kilógnak a bogyók. Megtöri a hajat, nehéz megmosni a fejbőrt, emellett beleakad a fésű, ezért speckó hajkefe kell hozzá. A csomózás miatt a haj kócosodik, amikor leszedésre kerül a sor, így rengeteg saját haj kihullik.

original

Ragasztócsíkos („Tape in hair”)

Hasonló, mint a csatos póthaj, viszont vékonyabban tresszelt hajat kell a saját hajhoz erősíteni. A tincseken nincsenek csatok, csak egy csík ragasztó, ami akár 6 hétig is bírhatja a gyűrődést. A ragasztós illesztést oldószerrel lehet eltávolítani, fésülködni nehéz vele, a tincsek körülbelül 4 centisek.

Előnye: Szép összhatást lehet elérni vele, abból a szempontból jobb a csatos póthajnál, hogy nem kell reggel és este összevissza csatolgatnod.

Hátránya: Megint egy vegyi anyagos módszer. A ragasztó, amit a saját hajadhoz erősítesz, kitépheti a hajad, hiszen erősnek kell lennie az cuccnak, hogy hetekig tartson. Necces. A hajmosás is érdekes lehet vele, plusz alig bírja pár hétig, továbbá a ragasztó és az oldószer is károsíthatja a hajat.

https://www.youtube.com/watch?v=zrHBKNMYnC4

Varrás

A legrégebbi technika, ami az összes módszer közül a legolcsóbb. A modern hajhosszabbítási technikák mellett mostanra elavult eljárás. A hajat több sorba választják szét, és apró parkettafonásokat készítenek. Erre varrják rá cérnával a póthajsorokat. Se a felrakás, se a leszedés nem tart sokáig.

Előnye: A legolcsóbb módszer, a póthaj hossza nem rövidül meg, minden alkalommal, amikor leszedik.

Hátránya: Kitüremkedik a természetes haj alól, tapinthatóvá válnak a sorok, így nem túl esztétikus megoldás. Plusz 2 havonta kell ismételni a procedúrát. A haj a sorok alatt berasztásodhat, nehéz megmosni jól a fejbőrt.

HairExtensions9

Hőillesztés

A hőillesztéses hajhosszabbítás az egyik legelterjedtebb technika. Nagyon para, hogy 160 fokos hővel illesztik a póthajat a saját hajadhoz. Az anyagnak mindig keratinnak kell lennie, mivel ez a haj fő alkotóeleme. Abszolút kíméletes eljárás, semmilyen vegyszert nem használnak hozzá. Előnye még, hogy 3-4 hónapig simán lehet hordani. Modernizált változata az ultrahangos illesztés, amikor is a keratinos tincseket nem 160 fokos hővel, hanem ultrahangos hullámokkal melegítik fel.

Előnye: Fel tudod fogni úgy copfba a hajad, hogy egyáltalán nem, vagy tényleg csak alig látszanak a hőillesztett tincsek. A legtermészetesebb hatást lehet elérni vele, nincsenek fonatok, gyűrűk, csatok a hajon. Kényelmes viselet, amibe bele lehet túrni.

Hátránya: A felrakás 3-4 óra, a leszedés is 1-2 órát vesz igénybe.

heat-fusion-hair-extensions-ashley-tisdale
Minden technikának megvannak a maga előnyei és hátrányai, én (tapasztalatból) mégis azt javaslom, hogy legyél türelmes, és várd meg, amíg megnő a hajad. A hajnövesztésről ide kattintva olvashatsz bővebben.

Itt van még jó kis kontent