Ilyen lesz a férfihaj 2017-ben

Szerző: beautyFY

Összefoglaljuk, mit ír a szaksajtó a 2017-es férfihajtrendekről, és ha már ezt tesszük, mi is kíméletlenül odatesszük a véleményünket a témáról. 

A címben szereplő állítást persze nem kijelentő módban, hanem kérdésként illenék feltenni, de egyrészt az kevésbé vagány, másrészt azt kevésbé kattintanád le. Hoppá.

Járulékos veszteség

Először is tartozunk egy vallomással: múlt héten kimaradt a heti hajspiráció, amiben ciklikusan hozunk minőségi hajvágásokat a világ minden tájáról. Az ok: egyszerűen most nem volt időnk összerakni a válogatást. Hogy erről a mulasztásunkról mielőbb megfeledkezz, kérjük, indítsd ezt el:

Most, hogy ezzel a hipnotikus erejű videóval elpusztítottuk a szürkeállományod nagy részét, kitörölve a fontosabb emlékeidet és maradandó neurológiai károsodást okozva, jöjjön a címben foglalt tárgy, vagyis az idei év legjobb férfifrizuráinak előrejelzése, kiegészítve a saját gondolatainkkal.

Mi megy, mi nem megy?

A Menshairstyletrends a vonatkozó anyagában egy egészen bő listát közöl azokról a frizurákról, amik szerintük menni fognak idén. Ezekkel kezdünk.

beautyfy-banner-600x300-ferfi

#1 Side part combover

(oldalra fésült, választékkal)

2017_ffi_hajak_01_620

Az oldalra dobott frizuráknak van egy típusa, amikor egészen a szélről fésülik oldalra a hajat, megemelik a hajtövet, ezzel pedig nagyobb tömeget adnak az egész sérónak. Noha sokaknak áll jól, egy nagyon súlyos hátránya is van:

kiemeli a hajhiányt a halántéknál.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha a haj frontvonalában már erősen ritkul a cuccos, akkor ez a magasra emelés (amihez mellesleg mi jól bevált tőemelő matériát is használunk) még látványosabbá teheti a kopaszodó foltot a fejeden. Írtunk korábban egy nagyobb anyagot is arról, melyik frizurák lehetnek előnyösek a visszafordíthatatlanul csupaszodó fejtetőre (itt olvashatod el), hát ez nincs köztük. Sajnos ez van.

 

#2 Drop Fade spiky + borosta

2017_ffi_hajak_02_620

A rövid spiky hajakról, a textúrázott vágással készülő, hanyagul suhancos stílusról itt írtunk masszívabb cikket, ami nemcsak azt mutatja meg, milyen verziók léteznek, de azt is, hogyan kell azokat elkészíteni. A fenti képen is szereplő, rövid (drop fade-del tuningolt) verziónak az a nyilvánvaló előnye, hogy a lazasága mellett is simán felvehető öltönnyel egy tárgyalásra, ha a munkáltatód nem túl szigorú dress code tekintetében. Itt a példa:

beckham_spiky_620

Bár ez a textured fazon nem fade-del készült, a képen szereplő Dávid (41) simán elmehetne vele egy üzleti tárgyalásra.

beautyFY pro tipp: Ez a frizura nem magától áll be ilyenre minden reggel. Mint általában a spiky séróknál, muszáj az ujjaidra némi waxot applikálva, manuálisan formára húzgálnod a tincseket (ezt hívják tincsezésnek), és ha valami veretősebb partiba mész, célszerű megtámasztani a kompozíciót némi hajlakkal is.

#3 Fade + full Fringe

(vagyis frufru)

2017_ffi_hajak_03_620

Be kell vallani, hogy a frufru nem a legheteróbb kifejezés a világon, ezért a közmegelégedést célozva használjuk inkább a fringe szót erre az egyébként elég frankó konstrukcióra. A férfiaknál ezt általában tépettre vágják (ami szakzsargonnal azt jelenti, hogy „meg van puhítva”), illetve megkülönböztetünk full fringe-t és side fringe-t, amelyek előbbike a homlokot többnyire elfedő, egyenes frufrut, utóbbi pedig az aszimmetrikusan ollózott verziót jelenti.

Kiegészítés: elég sok helyen ajánlják göndör hajúaknak ezt a formát, és rendesen vágva/fixálva valóban viszonylag rendben is van. Például:

2017_ffi_hajak_13_620

 

#4 Side part (rövid)

2017_ffi_hajak_06_620

A rövid side part nem újdonság, nem világos, miért gondolták a Menshairstyletrendsnél, hogy ez éppen most kerül majd be a köztudatba. Hacsak nem a remekbe szabott military frizurás cikkünk miatt, ahol ezt tiszti frizuraként tüntettük fel.

 

#5 Military buzzcut + hard part

2017_ffi_hajak_07_620

Aki olvas minket, tudja, hogy a hard part a megerősített (többnyire borotvált) választékot jelenti. A fenti képen a trükk abban érhető tetten, hogy ezt a csíkot egy buzzcutba pattintották.

 

#6 Long spiky + aszimmetrikus fade

2017_ffi_hajak_05_620

Van az az érzés, amikor az ember az első közös vasárnapi ebédjére készül a barátnője mélyen vallásos szüleivel, akikkel politikáról, morális kérdésekről és szépirodalomról fognak beszélni. Ez nem az az érzés.

 

#7 Laza slicked back

2017_ffi_hajak_08_620

Ez az egyébként betyár frizura sajnos

kényes, mint golddigger a Fendijére,

továbbá csak akkor néz ki jól, ha a hajad eléri azt a 10-12 centit, amivel egy hagyományos slicked back is összehozható. Meg kell jegyezni, hogy a cikk elején a kiemelt képen szereplő Becks-haj is hasonló, csak némileg rövidebb. Bár a világ egyik legnehezebb dolga pontosan megállapítani, mi történik majd a divatban a következő esztendőkben (majdnem olyan nehéz, mint a hát-tricepsz nap), de az viszonylag egyértelműnek tűnik, hogy ezzel a hanyagul hátradobott slicked back-pompadúr hibriddel sokat találkozunk majd.

 

#8 Short textured + borosta

2017_ffi_hajak_09_620

Már-már buzz cut, de azért mégsem, mert a hossz fent lehetővé teszi, hogy minimálisan felfelé szárítsa a fodrászod a frontvonalban. Ennek a sérónak egy valag előnye van. Soroljuk:

1. Ha a fejformád azt kívánja meg, hogy felül minimálisan magasabb legyen a haj, de a sűrűséged nincs meg hozzá, ez egy elég jó választás. Lényegében a legsportosabb frizura, amihez még jó fodrász kell.

2. Mivel nem szükséges hozzá hét doboz hajfixáló, elég némi matt wax, ezért sokkal természetesebb az összkép.

 

#9 High fade textured

2017_ffi_hajak_10_620

Ez két tényezőben különbözik a fentebb mutatott drop fade + spiky kombótól. Az egyik, hogy ez inkább egy high fade, vagyis a mester megemelte a halánték fölé az átmenetet, a másik, hogy ez spiky helyett egy szoftosabb textured frizura, amit középre igazítanak. Már korábban megjegyeztük, hogy ez a középre fazonírozott téma visszatérni látszik az utcákra, aztán hogy csak a szemünk káprázik, vagy megint menni fog a dolog, az majd elválik.

 

#10 Bald fade + full beard

2017_ffi_hajak_11_620

A bald fade jelentése elég világos: kopaszra nyírt másfél centis sáv, onnan indulhat az átmenet. A fenti srác hajába is dobtak egy borotvált vonalat, érdekes módon ehhez a göndör hajhoz is eléggé megy.

 

#11 Penge orrba-szájba

2017_ffi_hajak_14_620

Kétségtelen, hogy a borotvált vonalak (akár választékban, akár oldalt) baromira jól mennek bizonyos fazonokhoz, és manapság nem is számítanak annyira extrémnek, hogy megbotránkozást keltsenek. Nálunk is sokan kísérleteznek vele, olyanok is, akik alapvetően inkább óvatosan bánnak a vagány fejdísszel. Másrészt viszont a túltolt vonalak sokakban keltik azt az érzést, hogy az alany pusztán feltűnési mániája okán vagdos magára vonalakat. Továbbá azt se felejtsd el, hogy a hajad sem nő sokkal lassabban, mint a borostád, értsd: egy hét után már lenőhet a borotvált szakasz, ami kevéssé igényes.

 

A Trendspotter is összerakott egy listát az általuk mérvadónak tartott férfifrizuratrendekről. Ők főleg az undercut vágásokat emelték ki, mint aktuális menőséget.

 

Disconnected Undercut

beckham_undercut_kiemelt

Egy igen remek írás található a téma iránt bővebben érdeklődőknek egészen konkrétan itt.

Hosszú undercut

long_undercut_620

A hosszú undercut szakáll nélkül olyan, mint a Dallas Jockey nélkül. Vállalható, de hiányzik belőle a csibészség. Ha valami, hát ez a kombó biztosan nem változik a következő kétszáz évben.

 

Top Knot undercut

top_knot_undercut_01_620

Régebben írtunk egy nagy anyagot a férfikontyokról, ami a Facebook kifürkészhetetlen algoritmusának köszönhetően valamiképpen elkeveredett egy amatőr elemző üzenőfalára, aki ekképp véleményezte az abban foglaltakat:

„Férfikonty, mi? A k.rva anyátokat!”

Nem kívántunk hosszabb vitába keveredni vele, ámde úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban a top knot kifejezést használjuk erre a fazonra a félreértések és a szellemi fogyatékosok elkerülése végett. Fentebb ez látható.

 

Verdikt

Hogy mi lesz a legmenőbb idén, azt eldönteni nehéz. Egyféleképpen nem tudsz mellényúlni: ha azt választod,

ami neked bejön, bro.

Minden másra ott van a többi ember.

 

A képeket a Menshairstyletrends és a Trendspotter közölte.

Itt van még jó kis kontent