Így vág női hajat a három legendás iskola

Szerző: Brooke

Vidal Sassoon közel 70 évvel ezelőtt forradalmasította a fodrászszakmát, behozta a köztudatba a bob frizurát, mi pedig azóta is imádjuk. A Toni & Guy a mai napig a lázadó lazaság eszközeivel él, vagány és dögös hajakat készít, a TIGI pedig a végletekig kimaxolja az extrém női hajkreációkban rejlő lehetőségeket. A lenti összeállításban a beautyFY vezető fodrásza, BoSa elemzi a három ismert márka stílusát, három különböző frizurán keresztül.

beautyfy-banner-600x300-noi

 

Adott három, világszerte ismert név, márka és mesterfodrász. Vidal Sassoon, a Toni & Guy és a TIGI megreformálták a hajszobrászat világát, újragondoltak mindent, bevállalták az addig bevállalhatatlant. Mindhárom esetben bejött a bátorságuk, népszerűségük azóta is töretlen. Először beszélünk a tényekről és a történelemről, aztán a cikk második felében megmutatjuk, hogy a gyakorlatban miben különbözik egymástól a három iskola.

Vidal Sassoon, az első sztárfodrász

vidal_sassoon_620

Vidal Sassoon a második világháború alatt, 14 évesen még hírvivőként ténykedett, aztán (édesanyja unszolására) hajmosófiúból fodrász lett. Gyerekként nagy szegénységben éltek (köszönhetően annak, hogy édesapja hamar elhagyta a családot egy másik nőért), és bár érdekelte minden, ami nem a női frizurákkal kapcsolatos, végül megadta magát, és Raymond Bessone kezei alatt óriási tehetséggé nőtte ki magát. Sassoon előtt, egészen az 1950-es évekig a nők fél napokat töltöttek a bura alatt ülve, hogy vállalható hajjal mehessenek haza.

Foci helyett sztárfodrász

Az 1950-1960-as években aztán jött  ez a fiatal angol srác, aki teljesen új technikát kezdett alkalmazni. Viselhető, hétköznapokban is hordható frizurát alkotott a nők fejére úgy, hogy azokhoz hetekig hozzá sem kellett nyúlni. Jól néztek ki, a hajkorona fényesnek és látványosan egészségesnek tetszett. A Londonban dolgozó fodrász rövid idő alatt vált sztárfodrásszá, nők százai adogatták egymás kezébe a szalon ajtajának kilincsét.

mary_quant_pi_smw_slide-3633d6c472abab0fb5f27ecbf0c0b7e2d1e1c02a-s900-c85

A Toni & Guy

A márka vérbeli fodrászdinasztia szülötte, az Olaszországból Angliába emigráló Francesco Mascolo gyermekei, Toni és Guy alapította első üzletük Londonban nyitott meg. Az egész família (összesen négy fiú) keményen dolgozott az üzlet felvirágoztatásán, aminek eredményeként az 1963-as első londoni üzlet megnyitása után bő 20 évvel, 1985-ben megnyílt az első amerikai üzletük is, a texasi Dallasban.

A franchise-hálózat gyors terjesztésének indult, és a fivérek döbbenetes munkabírásának hála mára világszerte több mint 450 szalonjuk van.

Fun fact: Toni lánya még csak 19 éves, de már a cég kreatív igazgatója.

mascolo_csalad_620

A Mascolo testvérek. Guy és Toni a legendás Tony and Guy alapítói, jobb szélen Bruno, aki a márka terjesztésében játszott kulcsszerepet, jobbról a második pedig Antony, aki jelenleg is a Tony and Guy almárkájaként indult, de később önállósodott TIGI vezetője.

Elegáns, de viselhető frizurákat készítenek, újragondolnak minden fazont, amit csak lehet. A fiatalos és laza stílust pártolják, de ha minderről közvetlenül győződnél meg, katt ide a hivatalos oldalukért.

527_dl_photo_91f49

TIGI

A Toni & Guy fiatalos albrandje még 1979-ben született saját termékvonallal, dizájnnal és kreatív oktatócsapattal. A rock and roll életérzés az alap, kellő vadsággal és vagánysággal, mégis a nyilvánvaló szakmai profizmussal megspékelve. A két márka története szorosan összefonódik, érdekes módon a négy testvérből hárman kötöttek ki a TIGI-nél, az eredeti céget Toni és gyermekei vitték tovább.

tigi-bed-head-visual-2

Ahogy mondják, a TIGI nem követi, hanem diktálja a hajtrendeket, kreatív csapatuk minden évben új hajkollekciót gondol ki. Modern, mégis fiatalos és egyszerű, viselhető frizurákat készítenek „step by step” módszerrel dolgozva. A TIGI-márkanévhez tartoznak a Bedhair, a Catwalk és az S-faktor termékek is.

Az iskolák

A három klasszikus tant három jól ismert fazonon mutatjuk be. Hogy készül a bob, a hosszú és a rövid hajvágás a fenti, ikonikus iskolák tanításában?

#1 Bob

Bob by Sassoon

Talán nem tudtad, de a bob frizura Vidal Sassoon saját kreációja. A fodrászszakma ezen legendás alakja az ’50-es és a ’60-as években újragondolta a hajvágást, kultikus, az architektúra ihlette geometrikus vágásaihoz ő használt ollót először, noha előtte még borotvával vagy nyesővel dolgoztak a fodrászok. Sassoon módszereinek általánossá válásáig a nők órákig ültek a burában, aztán hirtelen olyan hajat kaptak, amihez heteken keresztül alig kellett hozzányúlni.

A Sassoon-féle bob frizura a hajvágások királynője, ami kiállta az idő próbáját, és stílusos elegánciájával, mégis könnyű kezelhetőségével a mai napig az egyik legnépszerűbb fazon. A Sassoon amúgy a megújulás jegyében évtizedek óta újabb és újabb bob variációkkal dobja fel a kollekcióit.

sassoon-bob-haircut

Hogyan készül?

Sassoon egy szimpla „A” (ez fodrásznyelven a homlokközéptől induló, a fej legmagasabb pontján átívelő vonalat jelenti) leválasztással startol, majd horizontális leválasztásokkal kezdi a hajvágást a tarkótól. Arra kell figyelni, hogy ne legyen szög a hajban, ehhez a levágandó tincset vágásnál a nyakhoz szorítva kell vágni, mérnöki pontossággal. Amikor a horizontális vágásokkal elérte a fül vonalát, diagonálisba (45 fokos leválasztásba) vált át, ezzel kapcsolja össze a fül előtti és mögötti részeket.

beautyFY szakmai infóbox: Azért, hogy a haj befelé essen, itt a fodrász enyhe 45 fokos szöget vág, így a hajnak súlya is marad. Végig tompa vágással dolgozik, közben pedig visszaellenőriz, hogy a minimális eltéréseket is kiszűrje. A „B” vonal előtti részt úgy kapcsolja össze a „B” vonal mögöttivel, hogy az enyhén diagonális leválasztásokból átvált horizontális leválasztásokra. A „B” vonal előtti részt 0 fokban vágja hozzá a „B” vonal mögötti részhez, majd hátrahúzva belevágja a 45 fokos szöget, hogy megkapja az enyhén befelé eső ívet a frizura. Egy újabb ellenőrzés, amit a fodrász mindig a vágással ellentétes leválasztással végez.

Két dologgal: egyszerű leválasztásokkal és maximalizmussal lehet a leginkább jellemezni a Sassoon-féle bobot. Íme pár példa:

a5a7c85b42640ba218343376045d3c4c

Bob by TONI & GUY

A Sassoon-féle bobtól igencsak eltérő stílusról van szó, egy teljesen újragondolt változatról, ami egyeseket inkább emlékeztet egy sci-fi szuperhősre, mintsem egy hétköznapi viseletre. De nem is ez a dolga! A Toni & Guy is azt vallja, hogy a bob nem az igazi a frufru nélkül. A finiselésnél a frizurát úgy állítják be, hogy jól látható legyen a precízen vágott 45 fokos szög.

A lenti képen a szinte világító, vibráló vörös hajszín a jégkék szemekkel tökéletes kontrasztot hozott létre, hűen jellemezve a márka attitűdjét, ami (mint látni fogjuk) a klasszikus vágásokat is teljesen újragondolja, és nagyban a kifutókra tervezi a hajakat.

tony-and-guy-bob

Bob by TIGI

A TIGI talán egyik legmenőbb hajvágása az alábbi, egy modernizált bob frizura. A tömött frufru és a bob már régóta barátok, viszont ennél a megoldásnál ez az összhatás még jobban kivehető. A már-már eltúlzott frufru karakteressé teszi a frizurát úgy, hogy közben a TIGI-re jellemző egyediséget is viseli. Egyszerűen tökéletes.

Párosítja a klasszikus eleganciát a lázadó vadsággal,

hidegen támad, zordan szenvedélyes, kimérten erotikus.

tigi-bob-haircut

Azzal, hogy a haj szögegyenes, a modell karizmatikus vonalai még hangsúlyosabbak lettek. A márkát egyébként úgy lehet a legjobban jellemezni, hogy úgy képes mindig újat mutatni, hogy mindeközben megmarad a viselhető kompozícióknál. Ezek a frizurák extravaganciájuk ellenére jól állnak a legjobb barátnődnek, a tesódnak és neked is.

beautyFY szakmai infóbox: A TIGI mindig nagyon egyszerű leválasztásokkal dolgozik, ettől lesz átlátható és szisztematikus.

https://www.youtube.com/watch?v=ZcvM80Qekdw

#2 Hosszú vágások

Sassoon

Bár Vidal Sassoon nem elsősorban a hosszú hajvágással vált híressé, professzionális precizitása, alapos tervezése, kínos ügyelése a részletekre ezen a téren is látványosan kiütközik. Megfigyelhető a Sassoonra jellemző egyenes vonalvezetés, a picit súlyosan, tompán vágott forma, valamint a hideg-meleg színekkel való játék.

Hozza azt a nőies méltóságteljességet, amit megszoktunk, és már el is várunk tőle.

Minimálisan puhított, alaposan megtervezett hajvágás, de a hullámoknak köszönhetően nem mellőzi a mozgalmasságot sem. Minden tincsnek súlya van, a fürtök mégis lágyan omlanak le.

sassoon-long-haircut

Mit jósolnak erre az évre?

Az egyenesre vasalt hosszú haj korszakának vége, ez az év a Sasson szerint a mozgalmasságról és a textúráról szól. Végre előtérbe kerülnek az igazán nőies frizurák, ennél csajosabb hullámokat elképzelni sem tudunk.

 

Toni and guy

Egyszerre dögös és szexi, a kép önmagáért beszél. Tépett, platinaszőke haj, amit finom hullámok, „off the face” (vagyis az arctól kifelé szárított) tincsek és kecsesen laza frufru tesz igazán nőiessé.

Ha hadilábon állsz a frufruval, ezt a hosszabb változatot lenne érdemes kipróbálnod. A Sassoon-féle hosszú hajvágással ellentétben ez egy mély pontvágással készített forma, aminek a szerkezete laza, a hajvégek pedig jelen esetben vékonyítottak.

tony-and-guy-long-haircut

TIGI

Egyszerű, praktikus és gyönyörű. Ezzel a három szóval lehet leírni a TIGI hosszú vágását. A frizurának egy fő íve van, ez az arcnál lévő határozott fokozatosság. A legtöbb nő amúgy nincs odáig a fokozatos vágásért, mert a haj nemcsak veszít a tömegéből, de optikailag a tincsek is vékonyabbnak tűnnek. Pedig ha a fodrász betartja a határokat, mindez elkerülhető.

A tépett hajvágással lehet optikailag növelni a haj tömegét, és határozottabb frizurát készíteni. Hiába van szép, hosszú hajad, ha csak lóg a semmibe, nincs se fazonja, se stílusa. Ha mindenképp szeretnél kezdeni valamit a hajaddal, de sokat nem akarsz vágatni belőle, ez a neked való frizura. Csak előbb kérj tanácsot a megfelelő szakembertől, ugye.

https://www.youtube.com/watch?v=MuT_sR8b_6Y

beautyFY szakmai infóbox: A videóban is láthatod, hogy a frizura készítése során alig vágnak a hajból, mégis egy látványos végeredményt kapnak. Középválasztékkal indítanak, majd a „B” választékot berajzolva a fül előtti részt az arc irányába előrehúzzák, ahova a fokozatosság kerül majd. A homlok közepénél megadják a kívánt hosszt, majd folyamatosan tartják a szöget, és hozzávágják kétoldalt a középen vágott bázishoz, a megadott hosszhoz.

#3 Rövid vágások

SASSOON

Tipikus Sassoon-vonások; ellentétek találkozása színben és formában egyaránt. Az éles, letisztult vonalak és a laza, kócos szerkezet tökéletesen kiegészítik egymást. Művészet.

Modern és nőies frizura, ezek mellett megmarad benne a Sassoonra jellemző elegancia, ami nem engedi, hogy a frizura elnyomja a nőt. (Mi is imádjuk.)

sassoon-short

Toni & Guy

Egy rövid, laza, tépett haj, hozzá tömött frufruval − ez a Toni and Guy-féle rövid fazon egyik titka. A végeredmény hihetetlen, a textúrák váltakozása ennél a megoldásnál már a kép alapján is érzékelhető. Optikailag elnehezedik a rövid frizura, ami elsősorban a frufrunak köszönhető.

Ez az elviekben végtelenül egyszerű, rövid hajnak a márkára jellemző extrém újragondolása. És egyben ez az a gondolkodás, ami előreviszi a fodrászszakmát évről évre.

tony-and-guy-short

TIGI

A TIGI verziója egy könnyen kezelhető frizura, ami megfelelő outfittel szinte bárhol viselhető az esemény rangjától függetlenül. Engedtessék meg ennyi nyelvi szabatosság, de ebben a frizurában több van, mint amennyi elsőre látszik. Ott van benne a kamaszos lázadás, a lányos dac, a büszke éretlenség.

tigi-short

 

Melyiket vállalnád?

 

Itt van még jó kis kontent