Heti férfi frizura inspiráció #13

Szerző: beautyFY

Való igaz, hogy egyetlen frizurával kihúzhatod egész életedben, csak nem érdemes. A hajad az első, amit észrevesznek rajtad (ha nem hiszed, nézd meg Zichy Mihályt ötvennégy évesen), és a nők több mint 70%-a szerint a férfiak túlnyomó többsége egyáltalán nem hozza ki a sérójából a maximumot. Heti sorozatunkban inspirációkat hozunk, és némi szakmai útmutatást.

 

A férfihaj frontján várható májerségeket már összegeztük korábban, de ez nem tántorít el bennünket attól, hogy kiváló sorozatunkat folytatva, hétről hétre mutassunk újabb látványos frizurafotókat, amikkel a következő látogatásod alkalmával büszkén szopathatod a fodrászodat. Bár egy tanulmány szerint a kopasz férfiak dominánsabbnak tűnnek, de a dús homlokú illetőknek jócskán van miből válogatniuk − ahogy a korábbi részben láthattad.

A tavaszi fesztiválséró

Mielőtt belevágunk a szokásos körképünkbe, a tavasz közeledtével hadd szóljunk pár szót a mostanság az utcán egyre kevesebbet látott, méltatlanul elhanyagolt hosszú haj mellett. Ennek ugyanis van egy olyan fícsöre, hogy segítségével arcpirítóan könnyű bohém intellektuellé avanzsálni. Egy rövid Paul Verlaine-idézet franciául, néhány akkord a House of the Rising Sunból, és vízkőoldóval sem tudod magadról levakarni az elsőéves bölcsészlányokat.

Élni és élni hagyni

Az viszont tény, hogy az ápolatlan haj ellenérzést kelt másokban, márpedig a hosszú tincsekről könnyen lerí, ha két hete nem voltak a csap alatt. Még ha növeszted is, mert most jöttél rá, hogy bevállalnád a férfikontyot, vagy egyszerűen csak rápörögtél a masszív varkocsra, akkor is rendszeresen érdemes a fodrászra ránézni, legalább egy egészségügyi vágás erejéig.

Így bírd ki a félhosszút

A szívás az, hogy ha tisztességes hosszú hajat akarsz, azt sem engedheted meg magadnak, hogy a növesztés periódusában oldalt rövidre szedd, noha az a manapság népszerű frizurák többségénél elkerülhetetlen. Erre a cinkesebb, átmeneti időszakra itt adtunk néhány kifogástalan tanácsot. Ide kapcsolódik a kiemelt képen szereplő Chris Hemsworth, aki annak ellenére, hogy Thorként elég barbár tincsekkel tolja, élőben olyan fejjel operál, mint aki generációk óta elkeseredetten növeszti a fürtjeit, de nem történik szar se. Ennek ellenére nevetségesen jól áll neki.

Ennél a fazonnál arra érdemes figyelni, hogy az utolsó simításoknál ne told túl a waxot vagy az egyéb hajfixálókat, mert extrém igényes helyett nevetségesen csapzottnak tűnsz majd, mint aki

vicces mennyiségű takonnyal próbálja álcázni rendezetlen üstökét.

Ha vagy annyira szerencsés, hogy erős szálú a hajad, és nem is kopaszodsz idő előtt, legalább egy esélyt adj a hosszú hajnak, mielőtt még de. Most pedig nézzük sorban, mi megy mostanság a világ fodrászataiban a férfifrizurák frontján.

 

#1 Aszimmetrikus, hosszú drop fade

Vágta: Mokum barbers

Hol? Amszterdam, Hollandia

Az aszimmetrikus megoldásokról az undercut frizuráknál írtunk, akkor Skrillexet hozva fel példának, aki szintén a lentihez hasonló séróval működik, csak ugye neki egy hosszra nyírják fel.

#2 Pompadúr ducktail

Vágta: Ross Parlane

Hol? Manchester, UK

A ducktailt úgy is mondják, hogy duck’s ass (kacsasegg), ami arra a formára utal, amit a viszonylag hosszú frizura kiad a tarkónál a hajat középre és hátrafelé fésülve. Full klasszikus forma, noha az eredeti verzióban (a lentivel ellentétben) oldalt is meg lehet hagyni hosszabbra, és stuccolva hátraszárítani.

#3 Fade, borotvált kontúrral

Vágta: Criztofferson

Hol? Miami, Florida

Megjegyzendő, hogy itt a szakállat is elég tisztességesen formázta az elkövető. Mivel újra és újra kapjuk a kérdéseket tőletek, ezért ismételten csatoljuk a cikkeket, amikben az arcformádhoz való, ideális szakállformákról témáztunk. Itt az egyik, itt meg a másik.

#4 Spiky + Full beard

Vágta: American Barbershop

Hol? Santa Ana, Kalifornia

Már párszor leírtuk, hogy mostanában elég sok külföldi példát látunk az erősen textúrázott, fixált spiky frizurákra, írtunk is erről a 2017-es férfihajakról szóló masszívabb cikkben. Ez a lenti példa Santa Ana belvárosából van, ahol a hétre olyan 20 fokot mondanak. Rohadjanak meg.

#5 Fade variáció göndör hajra

Vágta: Criztofferson

Hol? Miami, Florida

Az megvan, hogy nemcsak függőlegesen vágta az átmenetet, hanem a fül fölött horizontálisan is? Kísérletezni szabad.

#6 Fade + textured

Vágta: Ross Parlane

Hol? Manchester, UK

#7 Caesar + beard

Vágta: Savills Barbers

Hol? Sheffield, UK

Ez nem a szó klasszikus értelmében vett caesarvágás (azt hagyományosan egyenesebbre vágják a frufrunál), de annyiban mégis, hogy a fazon célja szemmel láthatóan eltakarni a haj frontvonalát (lényegében a homlok tetejét). Egyébként erről a „nullás átmenet mögül a tarkón kikandikáló tetkó” dologról mi a véleményetek?

#8 Slicked back/textured slicked back

Vágta: Alan Beak, Ruger Barber

Hol? Oldham, UK

Amit a slicked back frizuráknál mindig megjegyzünk: ha nincs meg hosszá a minimum 10-12 centis hossz, nem nagyon fog összejönni. Ilyenkor van az, hogy hátraszárítod erőszakkal, rálapítod a fejedre fél doboz olyan erős waxszal, hogy egy T-72-es ágyútornyát a helyére lehetne vele ragasztani, a fél óra múlva szétugrott, túl rövid tincseid viszont úgy fognak kinézni, mint a sárkánypikkelyek. Márpedig a sárkányokat Daenerys Targariyenen kívül senki nem szereti.

#9 Fade + pomp/slicked back

Vágta: Ross Parlane

Hol? Manchester, UK

#10 Fade Buzzcut

Vágta: FineLine Barbershop

Hol? Miami, Florida

Ez buzzcutnak valójában egy kicsit már hosszú, de ha nem vesszük túl szigorúan, azért még belefér ebbe a kategóriába. A fade verzió fekete hajjal elég frankó.

Itt pedig miami borbélyok karácsonykor (pólóban) segítenek hajléktalanoknak a maguk módján:

#11 Drop fade + pompadúr variációk

Vágta: Jay’s Fades

Hol? Dublin, Írország

Épp a minap volt bent egy vendégünk, aki Londonban él, és azt kritizálta a kinti barbershopokban, hogy bár az ottani szakemberek többsége a rövid hajakat (és néhány közepesen hosszú fazont, amit kellően sokat gyakorol) magabiztosan vágja, géppel 15 perc alatt például egy elég fullos fade-et lekapnak, de az ő közepesen hosszú hajával már nem nagyon tudnak mit kezdeni. Ez nyilván nem igaz minden kinti (és itthoni) borbélyra, de az kétségtelen, hogy a hosszabb fazonokkal  nehéz úgy mit kezdeni,

ha az ember nem képzett a női hajvágásban.

Vannak olyan vágástechnikai megoldások, amiket egészen egyszerűen a hosszú frizurák vágásával lehet a legmagabiztosabban elsajátítani. Aki ezeket nem ismeri, egyszerűen nem tud mindent a hajvágásról. Period. Lent pár klasszikus pompadúr, némi drop fade-del megturbózva, Írországból.

 

#12 Viking + full beard + hoodie

Ez csak a bónusz. A képen látható arcot Lasse Lokkennek hívják, a norvég sereg hadnagya (bár az nem világos, ott mely különítménynél engedik az ilyen hosszú haj viselését − ha valakinek van erről infója, hajrá). Full beard + hosszú haj + maximál.

Itt van még jó kis kontent