8 öltözködési szabály, amit érdemes áthágni

Szerző: beautyFY

Jó kis témát dobott fel a FashionBeans arról, hogy mely íratlan szabályokat NEM kell betartani az öltözködésben. Itt-ott átdolgoztuk, kiegészítettük, hasznos lett.

A divat egyes reguláit objektív szempontok formálták a történelemben (például a színek kombinálásának rendjét a színskála helyes használata szabja meg), mások mögött viszont meglepő okok állnak. Az például, hogy a zakónak csak a felső gombját kell begombolni, állítólag VII. Edward angol királynak köszönhető, aki az 1900-as évek elején az akkortájt elterjedt civil viseletet kezdte hordani,

viszont olyan kövér volt, hogy az alsó gombot képtelen volt használni.

A legenda nem biztos, hogy igaz, de tény, hogy nem minden öltözködési szabály mögött állnak szigorúan esztétikai szempontok. Például egyesek szerint öltönyben tilos bunyózni, ami, hát… na.

Most azok a legbetiltottabb, Echelon-tanú-szinten üldözött divatszabályok következnek, amelyeknek a hiedelmekkel ellentétben simán adhatsz egy esélyt.

 

1. Hoodie + zakó

A divatvilág háttérhatalmai által meghozott szabályok szerint nagyon eltérő stílusokat nem szerencsés keverni egymással. Bizonyos esetekben ez követendő, ciki például vászon tornacipőt frakkhoz venni, olykor azonban

a moderált elegancia és a minőségi lazaság szimbiózisa életképes.

Ez a helyzet a sneaker és zakó, valamint a kapucnis felső és zakó párosítással is.

Az egyetlen, amire figyelj, hogy stílusban és anyagban mindig hasonló darabokat passzints. Mivel mindkét felsőrész a casual cuccokból összerakott gardróbod alapja lehet, ezért érdemes tudnod, mit mivel rakj össze magadon. Az olyan természetesebb színek, mint a barna, a khakizöld, a szürke vagy a fekete kiegészítik egymást, még akkor is, ha a két ruhadarab stílusban különbözik. Árnyalatban vagy harmonizáljon a hoodie és a zakó, vagy legyen szélsőségesen nagy a kontraszt (például fekete-fehér), de mindenképpen kerüld a kellemetlen disszonanciát.

2. Póló zakóval

Ha nem az operabálba vagy a diplomaosztódra készülsz, miért is ne vehetnéd kényelmesen elegánsra az öltözékedet? A kedvenc sportzakóddal például simán jól néz ki egy teljesen egyszerű, fekete vagy fehér póló. Mivel rövid és hosszú ujjú felsőre amúgy is szükséged van, ezért ez a kombinálási lehetőség csak jól jöhet. Ha a fizikumod megengedi, célszerű slim fit t-shirtöt ölteni, elkerülve ezzel a „barlangjából az érdektelen meetingre kényszeresen zakót húzó rendszergazda” hatást.

Ahhoz viszont tartjuk magunkat, hogy a kevesebb néha több, szóval a feliratos, mintás pólókkal ésszel, ha zakót akarsz felvenni. Ha meg épp a barátnődet viszed a sarki Mekinél nívósabb helyre kajálni, a finomabb anyagú póló és a kényelmes zakó jól jöhet. Az előző pontban már említettük, de ebben az esetben is fontos, hogy a színek harmonizáljanak egymással, és kerüld a problémás anyagok egymásra polcolását.

 

3. Csizmát öltönnyel

Szintén az első pont szellemében javallott ignorálni azt a tanácsot, hogy öltönyhöz csizma bizony nem húzható. Egyrészt valójában jól tud kinézni a kettő együtt, másrészt praktikus és kényelmes megoldás is esős, hidegebb tavaszi napokra, amikor kénytelen vagy elegánsabb öltözéket húzni, de kerülnéd annak a lehetőségét, hogy minden lépésnél hangosakat slattyogva kelljen baktatnod a melóba.

Ebben az esetben a két különböző stílus kiegészíti egymást, megtöri az egyhangúságot. A bőrből készült csizma aduász, szinte bármilyen zakót felvehetsz hozzá anélkül, hogy hülyén néznél ki benne.

Kép forrása: The Idle Man

4. Fehér zokni a konditermen kívül

Korábban már összeszedtük, miben érdemes lekeveredned a konditerembe, szóval katt ide, ha érdekel a téma. A fehér zokni rövidnadrággal az 1980-as évek nagy divatja volt, ami az utóbbi két évben ismét előjött.

Bár azt valljuk, fehér cipőbe fehér zokni való, fekete cipőbe meg fekete zokni, azért néha belefér egy kis vagányság is, meg úgy általában a cipő színéhez kapcsold a zoknit, ne a nadrágéhoz. Idén még mindig trend mintás vagy slip-onból kilógó zoknit hordani, amit ha eltalálsz, király. Ha elcseszel: lol.

 

5. Elegáns cucchoz laza kiegészítő

Amikor high fashion divatbemutatókon a modelleken két kilónyi ékszer és kiegészítő lóg, az állítólag menő. Hétköznapi viseletbe átültetve ez a trend úgy néz ki, hogy egymáshoz (anyagban és színben) passzoló karkötőt és nyakláncot együtt hordasz, és közben nem „túl sok” az összkép. Feldobja a szettet, a megjelenésedet meg úgy en bloc téged. A mérték, bro. A mérték a lényeg.

A barna és a fekete bőrből készült, fémbetétes karkötőket érdemes preferálni, mert tök modulárisan kombinálhatók bármivel. Az olyan szabályokat, mint hogy aranyat ezüsttel soha ne vegyél fel, mert gáz a különböző színű fémeket keverni, inkább nem is ragozzuk.

6. Keverheted az anyagokat meg a mintákat

A színek összhangja mellett az anyagokra, textúrákra is legyél tekintettel, de

kamu, hogy csak a homogén mintázat variálható.

Nemcsak a legnépszerűbb világmárkák tervezői, hanem hétköznapi arcok is trükközhetnek az anyagokkal és mintázatokkal, sőt, a legtöbb esetben tulajdonképpen kötelező is, erről bővebben a nyakkendő kiválasztásánál írtunk.

Maradj azért vállalható határokon belül, terepmintás nadrághoz kétszer gondold meg, hogy milyen felsőt veszel fel. Értsd: cadpathoz nem veszel fel flecktarn felsőt. Pont.

7. Kéket feketével

Ha a fekete király, meg a kék is király, miért ne lehetne a kettőt összerakni, hogy még királyabb legyen a végeredmény? Ez a feketét kékkel tiltás amúgy a női divatban is érvényben van − elméletileg, és a dolognak semmi köze nincs az Inter versus AC Milan viszályhoz.

Gyakorlatilag meg elég hamar elveszítette ez a regula az érvényességét, ugyanis két vagy több sötét árnyalatot soha nem volt tilos kombinálni egymással. A lényeg, hogy a két szín kiegészítse egymást anélkül, hogy versenyeznének.

Szóval igen, kék zakóhoz felvehetsz fekete farmert, hiszen mindkét szín elég sokoldalú ahhoz, hogy összerakd őket. Egy sötétkék póló fekete farmerrel és fehér cipővel elég laza.

8. Nyakkendő + öltöny dzsekivel

Miért ne? Ha egyszer mindkettő jól néz ki, és nem túlságosan elegánsak ahhoz, hogy ne kombináld őket egymással, simán felvehetsz egy olyan, alig mintás (vagy egyszínű) nyakkendőt, amihez passzol egy egyszerű, barna dzseki. Fontos, hogy stílusban a kettő harmonizáljon, színben és mintázatban egyaránt. Ha mintás a nyakkendőd, maradj inkább az egyszínű felsőnél.

Mellesleg a bőrdzseki és az ing + nyakkendő variáció tökéletesen beválik a hétköznapokon, tavaszra kevés jobb kombó képzelhető el egy olyan találkozóra, ahol a vagányságot kell a formális megjelenéssel ötvözni.

Fotó: GQ.com

Felhasználtuk a FashionBeans cikkét.

Itt van még jó kis kontent