Egy égetően fontos kérdés

Szerző: beautyFY

Ha nem tudsz megkülönböztetni egy fullcapet egy snapbacktől, még nem értél meg arra, ami következik. Ebben az esetben ugorj a cikk végére, aztán kezdd elölről.

A stílus az életünk, az athleisure pedig különösen közel áll a szívünkhöz, a legutóbbi szerkesztőségi mítingen mégis felszínre bukkant egy méretes fehér folt egyébként lebilincselően szerteágazó ismereteink színpompás térképén. Egyikünk sem tudott választ adni a kérdésre:

KIK ÉS MIÉRT HORDJÁK MATRICÁVAL A FULLCAPET?

Rámozdultunk a témára, túrtuk a netet, és nem reprezentatív felmérést is végeztünk. Mindezek alapján a következő lehetséges válaszok merültek fel:

#1 Eredetiség. A matrica az eredetiséget jelzi, ily módon a mutatóujjon pörgetett BMW-slusszkulcs hiphop változataként annak jelzése, hogy a tulajdonosa nem akárki.

#2 Új a cucc. A matrica azt jelzi, hogy a sapka zsír új, ebből adódóan megfelel a legújabb divatnak, ahogyan a tulajdonosa is.

#3 Gangstaigazolvány. A matrica azt jelzi, hogy azt most lopták, és a tulajdonosa egy igazi gangsta.

#4 „Ice cold, man, ice cold!„. A matrica azt jelzi, hogy a sapka tulajdonosa leszarja, ki mit gondol. Azért hordja így, mert csak.

#5 Esztétika. Van, aki azért nem veszi le a matricát, mert az anyag alatta lévő része a ragasztómaradványok miatt gyorsabban elkoszolódik, és látható folt marad a helyén.

Ahogyan az ilyen esetekben lenni szokott, true-k és fake-ek feszülnek egymásnak, és mint az az alábbi videóból kiderül, az egész jelenség mögött egy generációs szakadék is húzódik. Aki a golden era, vagyis a kilencvenes évek után született, azt megette a fene, nem tud az semmit.

A videóban szereplő úriember egyébként arról beszél, hogy a sticker nem a márkáról vagy a sznobizmusról szól, és nem is kell túlgondolkodni a dolgot: matricával a sapka egyszerűen újabbnak, frissebbnek hat, ezért aki szereti ezt az érzést, az hagyja rajta, akinek meg ez nem fontos, szedje le. Ez végül is logikusan hangzik, kár mögöttes jelentést keresni ott, ahol nincs.

CAP GYORSTALPALÓ

Baseball cap aka daddy cap

Homorú sild, állítható méret.

Fitted baseball cap

Homorú sild, a méret nem állítható, a gumírozott hátsó résznek köszönhetően a sapka illeszkedik a fejhez.

Fullcap

Laposabb, szélesebb sild, a méret nem állítható, viszont többféle méretben készül.

Snapback

Lényegében a fullcap és a baseball cap nászából született: a sild lapos, de hátul a méret ismét állíthatóvá vált. Emiatt jobban néz ki oldalt vagy hátrafelé fordítva, mint egy sima full cap.

Trucker cap aka gimme cap

Eredetileg többnyire ingyen osztogatták promóciós célzattal, innen ered a gúnynév. Viselése elsősorban kamionosok és kurvák partin ajánlott.

Itt van még jó kis kontent