Túl szexi lány: Scarlett Johansson

Szerző: Ulla

Ha egy mindent elpusztító apokalipszis után a Föld újbóli benépesítéséhez klónozni kellene az emberi nemet, én arra szavaznék, hogy a nőt Scarlett Johanssonból alkossuk újra.

Ez a színésznő szinte már földöntúlian szexi, nem véletlen, hogy újból és újból megtalálják az überfeminin alien és cyborg szerepek. Az alábbi méltatás alapját is a Ghost In The Shell közelgő bemutatója adta, de ki is tesszük gyorsan, még a premier előtt, hogy ha a kultikus anime filmváltozata sokak félelmét igazolva szarul sikerülne, ne árnyékolja be nem titkolt rajongásomat Johansson iránt.

A szépek élete sem könnyű. Scarlett Johansson 6-7 éves kora óta jár meghallgatásokra, és korán megtapasztalta az elutasítást, illetve azt, hogy milyen, mikor folyamatosan elvárásoknak kellene megfelelni. Hiába volt gyönyörű arca,

mikor megszólalt, reszelős, mély hangjától visszahőköltek,

és rengetegszer megkapta, hogy az „nem illik” a külsejéhez. (Ma már nehéz elképzelni, hogy ezeket az illetőket nem lőné egyszerűen pofán egy pisztollyal, ahogy a fenti gifen teszi. − A szerk.) Ha eddig még nem néztél Johansson-filmet eredeti hanggal, mindenképp pótold, mert a színésznő kisugárzásának jelentős részét adja jellegzetes, érdes orgánuma, melyet egyébként éneklésre is remekül tud használni, ezt a dalt például a Chasing Ice c. dokumentumfilm betétdalaként Oscarra is jelölték:

Egy amerikai csaj Pesten

Scarlett Johansson, jóllehet még csak 32 éves, már több mint 20 éve van a filmszakmában. Néhány kisebb szerep után (pl. a Jumanjiról lemaradt) A suttogóval vált igazán ismertté, nekem az első emlékem róla mégis az, hogy játszott Gárdos Éva Amerikai rapszódia című filmjében, és 2001-ben nagyon nagy szó volt az, hogy egy feltörekvő hollywoodi gyermekszínész játssza a főszerepet egy magyar filmben (igazából ez ma is nagy szám lenne).

A kis Scarlett a Lánchídon

Pár évvel később az Elveszett jelentéssel (ami kapásból Oscar-jelölést hozott neki) végképp bebiztosította a helyét Hollywood A kategóriás színészei között. Filmjeinek összbevételét tekintve 2017 elején úgy áll a helyzet, hogy a színésznők közül nála csengetett legjobban a kassza, összesen több mint 3,5 milliárd dollárral vastagította a producerek zsebét. Felsorolni is lehetetlen, hányszor választották a világ legszexibb nőjének, abszolút sikerült kivívnia a modern szexszimbólum státuszt, Woody Allen egyszerűen csak így jellemezte: overwhelming sexy.

Scarlett Johansson olyan, mint a neve: tüzes és jeges, egyszerre van jelen benne az Elfújta a szél déli túlfűtöttsége és a skandinávok hűvössége. Édesanyja egy askenázi zsidó lány Bronxból, apja egy dán építész Koppenhágából, Johanssonnak a mai napig két útlevele van, és saját bevallása szerint a keresztény és a zsidó identitás egyaránt fontos számára.

Akire a férfi még felnézni is alig mer

Amit én igazán szeretek benne, az a teljesen természetes, szinte eszköztelen színészi játék, ami egy jó rendező (például Woody Allen) kezei között zseniális teljesítményekre képes, de akkor is hozza a megbízhatóan magas színvonalat, ha éppen nem a világmegváltás, hanem „csak” a színtiszta szórakoztatás a cél, mint egy Marvel-filmben. Scarlett egyelőre nem emelkedett a top dívák sorába, nem zuhog folyamatos díjeső a nyakába, ami azzal is együtt jár, hogy gyakorlatilag totális kreatív szabadságot élvez. Ha úgy hozza kedve, lemezt készít, vagy színpadra áll egy Broadway-színházban.

Vagy bevállal egy tök beteg low budget sci-fit, amiben lényegében ő az egyetlen profi színész, a többiek többségükben Glasgow utcáin összeszedett hétköznapi emberek:

Johansson karrierje a filmipar fősodrását megkerülve, független filmekkel indult, és ő

azóta is azt teszi, amit jónak lát.

A divat világában is hasznosította vonzerejét, a L’Oréáltól a Dolce&Gabbanáig számos márka reklámarca volt.

Szívesen adta a nevét társadalmi szervezetek kampányaihoz is, a for profit és non profit érdekeltségek aztán időnként összeférhetetlenné is váltak, ebből adódott Scarlett karrierjének talán egyetlen komoly botránya is. Az Oxfam, mely egy, a szegénység felszámolásáért küzdő, világméretű szervezet, és aminek a színésznő jó pár millió dollárt kalapozott össze, nehezményezte, amikor Johansson leszerződött a Soda Stream nevű izraeli céggel, mely palesztinai illegális telepeken is tevékenykedik. Mikor Johansson végül lemondott az Oxfamnél viselt pozíciójáról, kritikusai kapzsisággal vádolták, amiért a zsíros reklámszerződést választotta a jótékonysági munka helyett, de persze ez is, mint oly sok minden, nézőpont kérdése.

Girlpower

A közösségi médiumokban Johansson nem igazán van jelen, és nem is kenyere a folyamatos odamondogatás, de politikai hovatartozásából sosem csinált titkot, mindkét alkalommal kampányolt Obama mellett, és a Trump megválasztását követő Women’s March egyik sokat emlegetett szónoka volt.

A Planned Parenthood egy non profit szervezet, amely családtervezési és szűrési ellátást nyújt azoknak a nőknek, akiknek nincs társadalombiztosításuk, az új, konzervatív amerikai vezetés viszont nyíltan nekiment, mert ezeken az ellátóhelyeken abortuszt is végeznek. Johansson, aki egyébként egy nem túl tehetős családban nőtt fel iker bátyjával és két nővérével együtt, a megmozduláson tőle abszolút szokatlan nyíltsággal beszélt arról, hogy ő és családtagjai korábban többször is igénybe vették a Planned Parenthood szolgáltatásait. Egyszersmind állást foglalt a nők testük feletti önrendelkezésének elidegeníthetetlen joga mellett, tette mindezt immár egy hároméves kislány édesanyjaként is.

Scarlett Johanssoning

Scarlett Johansson celebmércével mérve tulajdonképpen visszahúzódó életet él, magánéletéről az utóbbi években szűkszavúan nyilatkozik, nem mondhatni, hogy vele van tele a bulvársajtó. Mégis az ő nevéhez fűződik az egyik első internetes őrület, bár nem önszántából lett a Scarlett Johanssoning névadója. 2011-ben egy férfi feltörte a színésznő mobilját, és nyilvánosságra hozott pár ruhátlan privát fotót, melyeket három évvel korábban Johansson akkori férjének, Ryan Reynoldsnak küldött el. Nem tudni, a hacker mennyit nyert a fotókon, de 10 évnyi börtönt biztosan nem ért meg a móka, márpedig ennyire ítélték, miután az FBI elkapta.

Itt most egy kép következne arról, ahogy a hölgy a mezítelen hátsóját fotózza tükörből, de mivel irgalmatlan botrány kerekedett a dologból, inkább nem kockáztatunk meg egy utánközlést. Ellenben itt van egy kép, ami majdnem ugyanaz. − A szerk.

Szellem a páncélban

Nem tudni, mit hoz a jövő, de az biztos, hogy Scarlett Johansson nincs könnyű helyzetben most, amikor bevallottan szeretné már maga mögött hagyni a szexszimbólum skatulyát. Többek közt Sharon Stone a példa rá, mennyire légüres térbe kerülhet egy színésznő, akinek a rendezők évekig elsősorban az erotikus kisugárzására építettek, egy olyan világban, ami egyébként sem kényezteti el jó szerepekkel a negyven feletti színésznőket. Johansson eddig sem volt az a nő, aki saját testét folyamatosan eltárgyiasítva igyekezett volna készpénzre váltani szépségét, idegen tőle a pozőrködés, mindenen átsütő nőiessége abszolút belülről fakad.

Az utóbbi időben azonban mintha külsejével és szerepválasztásaival is sugallná, hogy készen áll az összetettebb, érettebb szerepekre. Csak remélni tudom, hogy idővel Hollywood is megérik arra, hogy igazán komolyan vegyen egy színésznőt akkor is, ha olyan szép, mint ő.

Az 5 kedvenc Johansson, szokás szerint teljesen szubjektíven:

#5 Ghost In The Shell (2017)

Nem vagyok különösebben rácsavarodva az animékre, de az immár 22 éves GITS, amit csak pár éve láttam először, az első másodperctől teljesen magával ragadott. Az élőszereplős változat a rajongók körében finoman szólva is vegyes érzelmeket kelt, sokaknál már az kiverte a biztosítékot, hogy egy gaijinnak adták a főszerepet.

Tudom, hogy azt a libabőrt, amit az eredeti anime ad, nem fogom megkapni, de Takeshi Kitano neve, illetve a fenti képsorok számomra azért okot adnak némi óvatos optimizmusra.

#4 A suttogó (1998)

Egy régi vágású mozi Robert Redfordtól, érzelmekkel és remek színészi teljesítményekkel, ahogy azt kell.

#3 Avengers: Ultron kora (2015)

Tulajdonképpen bármelyik Marvel-mozit írhattam volna, Johansson teljesen a helyén van bennük. Nincsenek olyan rafkós történetek és filozófiai mélységek, mint mondjuk a GITS esetében, van viszont pár órányi önfeledt szórakozás.

#2 Match Point (2005)

A film, amitől átértékelsz nagyjából mindent, amit addig Woody Allenről gondoltál. Nyomasztóan zseniális, olyan, mint egy gyomorrúgás.

#1 Elveszett jelentés (2003)

Az egyik legkedvencebb filmem evör, akárhányszor meg tudom nézni. Ehhez nyilván nemcsak a mindössze 18 éves, ennek ellenére döbbenetesen éretten játszó Johanssonra, hanem az istencsászár Bill Murrayre is szükség van, aki élete egyik legjobb alakítását nyújtja itt. Persze csak annak való, aki verdák és csöcsök nélkül is el tud képzelni élvezhető filmet, és bírja, ha egy mozi simán csak az életről szól.

Itt van még jó kis kontent