Férfi arcápolás SUPERGUIDE

Szerző: beautyFY

Ha eszedbe jutott bármikor is ebben az életben, hogy bemenj a sarki drogériába venni magadnak arcápoló terméket ahelyett, hogy a barátnődet küldenéd el questelni, ez a te cikked. Ha felmerült már benned, miért legyen saját arckrémed, és miért ne édesanyádét használd el, ez a te cikked. Ha kicsit is érdekel az arcápolás, ez a te cikked. 

A megjelenés nem áll meg a gatyánál és a frizuránál, sajnos a legtöbb szögből az arcod is elég jól látható. Az idő bizonyos szopatásai ellen (ráncok, egyre gázosabb bőr, löttyedt fej etc.) lehet tenni, de erre az ember nem fekszik rá addig,

amíg el nem kezd érzékelhetően szarabbul kinézni a korábbiakhoz képest.

Arcra való krémekért matatni a boltban lehet ilyenkor is, de célszerű inkább azelőtt, mielőtt nagy a gond. Korábban Andrej már írt egy rövid összefoglalót a napi bőrápolási macerákról, de most bővebben is kifejtjük a dolgot. Elvileg minden, amit tudnod kell egy krémről, az megtalálható a termék hátoldalán. Még jobb hír, hogy eladók segítségét is kérheted a számodra tökéletes arckrém megtalálásában.

Patrik tisztában van az ápolt, tiszta bőr jelentőségével a tartós párkapcsolatok kialakításában.

Mi a különbség férfi- és női krémek között?

Az illat, az állag meg a választék nagysága, ha nagyon egyszerűen akarok fogalmazni. Valójában ennél kicsit többről van szó. A férfiak bőre természetesen eltér a nőkétől, épp ezért a gyártóknak teljesen más szempontokat kell figyelembe venniük, ha új terméket fejlesztenek.

Nem feltétlen a legjobb, ha a csajod kencéit kened magadra

Egyrészt, mert a két nem bőrtípusa teljesen más. Másrészt a női krémekbe sokkal több olaj kerül, amitől csak zsíros lesz a bőröd. Persze, ha nincs más, még az is jobb, mint a semmi.

Milyen márkákat érdemes kurkászni?

Ha a legismertebb láncok üzleteiben keresgélsz, akkor általában a klasszikus márkák cuccaival találkozol majd. Értsd: erősen felülreprezentált a Dove for Men, a Nivea for Men, a L’Oréal Men Expert vonala, illetve esetleg az olyan, alacsonyabb árkategóriájú cuccok, mint az Isana vagy a Drogerie Markt saját márkája, a Balea.

Bőrápolási termék reklámja minden idők legjobb és legrokonszenvesebb focicsapatának néhány tagjával.

Ha jobban rá vagy pörögve a témára, vagy legalábbis fokozottan a szükségét érzed az odafigyelésnek, lehet keresgélni nívósabb matériák között, mint a Vichy Homme, Shiseido, Lancome, a Biotherme Homme vagy olyan, itthon nehezebben beszerezhető, de elismert cuccokat, mint a Kiehl vagy a Colbert.

Magyar is van

Ha haladó vagy, és némiképp még patrióta is, érdemes tudnod, hogy a Magyarországon gyártott, tök magyar tulajdonú Helia-D Professional is egy rakás terméket készít hozzád hasonlóan erős, okos és rohadtul szép férfiaknak jó minőségben. Ha érdekel a dolog, bővebben a cuccaik itt.

Milyen a férfiarcbőr?

Elég vastag. Konkrétan 15-20%-kal vastagabb, mint a nőké. Ez pedig elég gáz abból a szempontból, hogy sokkal több faggyúmirigy van a férfiak arcán, így hajlamosabbak a pattanásos és problémás bőrre. Van ennek azért jó oldala is. Mivel a bőr vastag, a szervezet elég sok kollagént termel ahhoz, hogy a férfiarcbőr akár 35 éves korig is feszes maradjon. A férfiak később ráncosodnak, és ez elég nagy előny, már ami a csajozást illeti.

Az arcbőr érzékenysége egyénenként változó. A szerencsésebbek bőre mindenfajta külső behatásra teljesen érzéketlen, szinte felsérthetetlen páncélzat.

Milyen a bőröd?

A fentieken túl persze az egyes férfiak bőre között is van különbség, így aztán nem mindegy, mivel kezeled a sajátodat. Az alábbiakat különböztetjük meg.

Olajos

Erre érdemes gyanakodnod, ha az arcod úgy csillog, mint Postás Józsi feje egy masszív Budapest TV-koncert után, ahol a 30 négyzetméteres stúdióban 50 nyugdíjas tombolt irdatlanul. Ha zsíros (szebben szólva olajos) a bőröd, akkor általában fénylik is, és a pórusok érzékelhetően tágabbak. Ebben az esetben ne válassz olajos alapú hidratálókrémet, viszont érdemes olyat keresni, ami tartalmaz szalicilsavat, mert az tisztítja az eltömődött pórusokat, és megelőzi a bőr olajossá válását.

Száraz

Ha száraz a bőröd, akkor gyakrabban tapasztalsz irritációt, pirosodást. Hidratáld, tisztítsd, és olyan cuccot használj, ami a szükséges vitaminokkal is táplálja az arcod. Így nem fog hámlani a bőr, és nem érzed majd betonszáraznak a fejed. A lentebb bővebben is kifejtett bőrradír használata is tanácsos.

Érzékeny

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy elég sok összetevőre pattanással reagál, illetve borotválkozás után kipirosodik. Ha ez a helyzet, a legjobb, amit tehetsz, hogy a színezékkel és különböző illatanyagokkal tömött cuccokat, valamint a bőrradír gyakori használatát kerülöd.

Normál

Mákod van, ennyi.

#1 A hidratálók

A nevében is benne van, hogy hidratál. A bőrnek vitaminokra és vízre van szüksége, amit bár egészséges étkezéssel és sok vízfogyasztással ki tud elégíteni a szervezet, mégsem árt, ha kap egy kis plusz támogatást krém formájában. Van különbség nappali és éjszakai krém között is. A nappali hidratálókrém egész nap táplálja a bőröd, míg az éjszakai este adja meg az arcnak azt, amire szüksége van. Nyugtat, ápol és véd egyben, a kiszáradástól, sokszor még a pattanásokat is meg lehet vele előzni.

Pro tipp: A férfiak bőre vastag, de az is tény, hogy zsírosodásra hajlamosabb. Épp ezért érdemes olyan hidratálókrémet választanod, amiben kevés az olaj.

Milyen hidratálókrémet válassz?

Kezdjük ott, hogy ha valóban odafigyelsz magadra, bizonyos időközönként neked is érdemes betalálnod egy kozmetikust. Függetlenül attól, hogy problémás bőröd van, vagy sem, sok olyan tippet és tanácsot kaphatsz tőle, ami a hasznodra válik. Első körben legalább azt megtudod, milyen a bőrtípusod, milyen krémet érdemes használnod.

Összetétel

Kézenfekvő lenne, hogy a fejedre a legalkalmasabb masszát kenegesd, és hogy erről az összetétel alapján bizonyosodj meg, ám a dobozon marketingbullshitet fogsz olvasni elsősorban, meg hangzatos ígéreteket arról,

hogyan szopták be ellened a sötét karikák a szemed alatt.

A helyzet nem ilyen egyszerű, mert egy-egy termékben annyi kémiai anyag van, hogy szinte felsorolhatatlan, és olyanok, hogy még kimondani sem egyszerű őket. Támpontként most legyen elég annyi, hogy a hidratálókrémeknél kiemelten fontos újabban a hialuronsav, a liposzóma és a ceramid. Egyébként magyar nyelvű forrásokból is bőven tájékozódhatsz, itt van például egy jó.

 

#2 Regenerálók

Regeneráló, más néven bőrmegújító vagy revitalizáló krém. A hidratálókrémek egy külön típusaként tartják számon, megköti a nedvességet, és ápolja az arcbőrt. Rendszeres használatával csökkenthető a ráncosodás, elsődleges célja a bőr megújítása. Divatos nevű, extra összetevőkkel megturbózott, Donald Trump-szinten túltolt jelzőkkel marketingelt matériák ezek, olyan alkotóelemekkel megtolva, mint a Q10-koenzim meg egy valag vitamin.

A revitalizálók nem spórolnak az ígéretekkel, a bőröd állítólag egészségesebb lesz (és annak is tűnik) ettől a cucctól, „harcol a fáradtság háromezer jele ellen, sőt, le is veri azt a vérbe.” Érdemes viszont helyén kezelni ezeket a megjegyzéseket, és az eszedbe vésni, hogy a marketingesek szóbeli elismerést, előléptetést és jelentős bónuszokat kergetnek, amikor ezeket a bullshiteket kitalálják. Célszerű éles teszteket, tapasztalatokat olvasnod a neten, mielőtt beruházol, illetve magadon is tesztelgetned ezeket a cuccokat, mielőtt az egyik márka terméke mellett elköteleznéd magad.

 

A nagy szőrkérdés

Tény, hogy a borotválkozás igencsak kikezdi az arcbőrt, még akkor is, ha a férfiaknak 20%-kal vastagabb bőr van a képükön (ezért is vannak a politikai pályán a fickók többségben). Az arc felületének háromnegyedén található szőr, és minden szőrszálat faggyúmirigyek vesznek körbe. A borotválkozás után használatos aftershave-ek elsődleges célja, hogy a megkínzott bőrt megnyugtassák, az esetleges sebeket fertőtlenítsék és ápolják.

A borotvakrém feladata emellett, hogy az ekkor keletkezett mikrosérüléseket kezelje. Plusz puhábbá teszi a szőrszálakat, így borotválkozni is sokkal könnyebb lesz, ha huzamosabb ideig használod.

Bőrradír

A bőrradír alapvetően egy olyan krém, amiben apró radírozó golyók vannak. Ezek tisztítják a pórusokat, és megelőzhető velük a pattanásos arc is. Az arcradírt hetente egyszer elég használni, az utasítás alapján. Szőrbenövések kivédésére is király egyébként.

Hámlasztja a bőrt, ami az elhalt hámsejtek eltávolításának szempontjából fontos lépés az arcápolásban. Ha arcradírozás után más terméket használsz, az sokkal gyorsabban kerül majd a pórusokba, tehát hatékonyabbá teszi például a hidratálást is. Az arcradírt kend magadra, kicsit dörzsöld át vele az arcod, mosd le, és: 

Tonikok/arclemosók/whatever

Az arclemosók és tonikok egy része alkoholt is tartalmaz, ami nyilván a fertőtlenítést és a hatékonyabb tisztítást szolgálja (úgy, mint amikor torokfájásra páleszt nyomsz), cserébe ezek eléggé ki is szárítják a bőrt. Javasolt az alkoholmentes verzióval próbálkozni, ami letisztítja a retket, felfrissíti az arcot, elsődleges feladata pedig, hogy táplálja a bőrt, visszaállítsa annak normális pH-értékét, valamint nedvességtartalmát. Mosakodás után vattakorongra dobj belőle egy keveset, és töröld át vele a képed rendesen. Végső esetben egyébként a csajod micellás arclemosóját is dézsmálhatod: ha az ő tíz centi vastag sminkrétegét lekapja, sejtheted, hogy a gályázásban rajtad maradt koszt is elpusztítja hamar.

Szemránckrém/szemkörnyékápoló

A nevében is benne van, hogy a szemkörnyékén, főként a szem alatt kialakuló ráncokat és sötét foltokat igyekszik megelőzni vagy kezelni. Egyrészt feltölti a pórusokat, másrészt gyulladáscsökkentő hatású krémek is vannak, amik a szem alatti sötét karikák kialakulását igyekeznek megakadályozni. A fáradt, karikás szemek sajnos átlagosan 3-5 pontot vonnak le a karizmádból, mondjuk tízes skálán. Egy fontosabb meeting előtt a tükörbe nézve nem sok önbizalmat ad, ha a 12 évvel öregebb önmagad néz vissza rád. A megelőzés érdekében lehet jó szemkörnyékápolót használni rendszeresen, de az igazat megvallva mi még nem találtunk olyat, ami szignifikáns eredményeket ért volna el, vagy legalábbis többet, mint ha mondjuk egy hideg kanállal tapicskolnád a táskákat. De még mindig beteheted ezt csengőhangnak:

Itt méltóztatunk megjegyezni, hogy nem csupán a szem alatti táskák és a fáradtságra utaló sötét területek vonatkozásában, de az egészséges arcbőrért úgy általában a leghatékonyabb megoldás

a tisztességes alvás.

Összességében viszont nem kell ráparázni a történetre. Igyál annyi vizet, amennyit tudsz (nem cukros szarokat, hanem vizet), aludj, mint egy főnök, tartsd tisztán a bőrödet és szárazon a puskaport. You stay classy, San Diego!

Itt van még jó kis kontent