Ha csak egy videót nézel meg a fast fashionről, ez legyen az

Szerző: Brooke

Amancio Ortega a világ második leggazdagabb embere. A nevét könnyen elfelejtheted, az 50 év alatt felépített fast fashion birodalmát viszont nem. Övé a Zara, a Bershka és minden Inditex-cégcsoporthoz tartozó üzlet, amiben olcsón vásárolsz.

Az egész fast fashion téma még 1950-ben kezdődött Spanyolországban, amikor Ortega 14 évesen megkapta első állását. Anyagokat vitt ki egy ruhaboltba. Alig 10 évvel később már menedzserként ténykedett, amikor is elkezdett dolgozni saját tervezésein. A fő cél az volt, hogy a legolcsóbb anyagokkal tudjon operálni. Eleinte a nővére házában tevékenykedett, majd 1963-ban megalapította saját márkáját.

Durva, de ZARA helyett eredetileg ZOBRA lett volna a brand neve.

Kezdetben családja női tagjait fogta be varrásra, azonban miután kifogyott a családi munkaerőből, varrókat bérelt fel Spanyolországban, ezzel felgyorsítva a folyamatot. Egyik kollekciót követte a másik, valami új mindig volt, amit az üzletek polcaira lehetett pakolni. Ami már nem kellett, leárazták, így próbáltak megszabadulni a felesleges holmiktól.

Itt a videó:

Aztán 1985-ben a Zara-cuccokat nemcsak Spanyolországban, hanem az egész világon terjeszteni kezdték. Nyíltak boltok például New Yorkban és Portugáliában is. De úgy néz ki, Ortega nem érte be ennyivel: 1991-ben megalapította a Pull&Beart és a Massimo Duttit. 2000-ben elindult a Bershka és a Stradivarius, 2004-ben pedig már vásárolni lehetett az Oysho és Zara Home üzleteiben.

Az Inditex-birodalomnak jelenleg 7292 üzlete van világszerte 93 országban.

Itt van még jó kis kontent