31 dolog, ami rommá cseszi a bőrödet

Szerző: Narin

Oké-oké, lesz köztük néhány egyértelmű, magától értetődő is. De egyrészt nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, miért cinkes a kávé, ha nem akarsz 35 éves korodra 36-nak tűnni, másrészt néhány olyan szempont is jön a felsorolásban, amiről még neked sem volt fogalmad. Íme tehát egy rakat dolog, amire ügyelned kell, ha nem akarsz idejekorán ráncos, öreg bőrt.

Túl sok klór!

Egerszegi Krisztinákat különösen érintő probléma ez, hiszen a klór az úszást követő zuhannyal sem feltétlenül jön le maradéktalanul, sőt, reakcióba léphetnek a fürdés után használt testápolóval is. Ezért fontos, hogy extra habzó szappant használj csobbanás után.

mrbean_swim

Sminkben alvás

Nőknél az éjszakára fennhagyott smink bakteriális fertőzésekhez, illetve a pórusok eltömődéséhez vezethet. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a párnán maradt sminknyom sem éppen higiéniai szépségfolt. Megoldás: tegyél sminklemosót az éjjeliszekrényedre, nehogy olyan is az ágyadba kerüljön, ami nem oda való.

Kávé

Kávé

A kávé szárítja a bőrt és mélyíti a ráncokat. Ha szép bőrt akarsz, igyál sok vizet. Ha számodra a víz csak egy ízetlen tréfa, apríts bele citromot vagy narancsot és vedd komolyan.

Arcnyomkodás

Mindig ügyelj a kezed tisztaságára, mert az ujjaidon lévő baktériumok könnyen bekerülhetnek a pattanások kinyomása közben keletkező kráterekbe.

Koplalás

Az étkezések kihagyása öregítheti és száradékonyabbá teheti a bőrt. Minden étkezéshez próbálj meg bevinni C-vitamint (narancsot), B3-vitamint (mogyorót), E-vitamint (avokádót) és A-vitamint (édesburgonyát), hogy egészségesen tartsd a bőröd.

Hosszú, forró zuhany

Zuhany

Meglepő, mi? Sajnos a forró víz bántja a felső hámréteget és pikkelyes, száraz bőrt okozhat. Ha a melegtől már pirul a bőröd, célszerű rövidre zárni a tusolást!

Pipereteszt

Légy óvatos a különböző termékek – szépítkezés, tisztítószerek – használatával, először mindig ellenőrizd le, hogyan reagál a bőröd rájuk. A karod egy eltakarható pontján teszteld, így ha például allergiás vagy a szerre, elfedhető helyen pirul ki a bőröd.

Ivás

Szokták mondani, hogy amit a szádon keresztül juttatsz a szervezetedbe, azzal mindig intenzívebb hatást érsz el, mint azzal, amit a bőrödön keresztül. Az iménti mondat perverz áthallásától eltekintve igaz, hogy a hidratáltság nagyon fontos, ezért minden nap igyál megfelelő mennyiségű vizet. Ez nem csak a bőr öregedését lassítja, de egészségesen is tartja azt. Már-már közhely, mégsem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet: egy ember külsejéről szinte kapásból meg lehet állapítani, iszik-e eleget nap mint nap. Ne ezen bukj el!

Telefonálás

A telefon is, mint sok más, napi szinten használt eszköz, hemzseg a baktériumoktól, amiket beszélgetés közben az arcodhoz nyomsz, elősegítve ezzel a pattanások kialakulását. Persze egy ilyen eszközt folyamatosan markolászni más tekintetben is rejt veszélyeket, úgyhogy lehetőleg használj antibakteriális törlőkendőt a telefonod tisztán tartására!

Hajápolási termékek az arcon

Legközelebb, mikor hajlakkot használsz, takard el az arcod egy tiszta zsebkendővel, hogy a permet ne kerüljön az arcodra, rongálva ezzel a bőrödet. Óvatosságból edzéshez is használj homlokpántot, hogy kivédd az izzadtsággal az arcod felé folyó hajlakkot. Ez lányokon jól mutat, fiúk inkább hanyagolják…

Koszos napszemüveg

Talán még sosem gondoltál erre, de a piszkos napszemüvegről ugyanúgy átvándorolhatnak az arcodra a baktériumok, mint a telefonról, növelve a bőrirritáció és a pattanások kialakulásának kockázatát. A törlőkendő újfent megoldást jelenthet!

Ingadozó fogyókúra

A felváltott súlyvesztés és hízás szintén rányomhatja bélyegét a bőrödre. Ha már belekezdtél, légy kitartó, tartsd a diétát, hogy elkerüld a bőrráncokat a tested különböző pontjain.

Elegendő alvás

Ismeretes, hogy célszerű tartani magunkat a nyolc óra alváshoz minden nap. Hogy miért? Mert az elegendő mennyiségű, megfelelő minőségű alvás segít a bőrnek hidratálódni. A kialvatlanságtól fakó lehet a bőröd és eltömődve maradhatnak a pórusaid. Fakó bőr rossz, sok alvás jó.

Sok alvás FTW

Sok alvás FTW

Túl sok nátrium

A felesleges nátriumos diéta egy hadjárat, amit a bőröd hidratáltsága ellen indítasz. Ügyelj a bevitt só mennyiségére, és szerezz be egy jó hidratálót!

Kerüld a hunyorgást!

Ráncok

Ez szintén egy kevesek által ismert tény, de a fölösleges hunyorgás szintén elősegíti a ráncok kialakulását. Piszkos Harry ezt nyilván nem tudta (bár valószínűbb, hogy egyszerűen nem érdekelte), de neked azért erre érdemes tekintettel lenned. Napos időben használj mindig napszemüveget és évente egyszer (vagy legalább akkor, ha érzed, hogy akár minimálisan is tompul a látásod) menj el szemészhez a megfelelő dioptriás szemüveg (vagy kontaktlencse) érdekében.

Gyantázás

A gyantázás elég nagy próbatétel a bőrnek, hiszen a szőrszálakat téped ki a folyamat során. Két gyantázás között várj három hetet, hogy legyen ideje a bőrödnek regenerálódni.

Vegyszerek a vízben

Nem csak a víz hőmérséklete és a zuhany hossza lehet kártékony, ugyanúgy számít, hogy mik vegyülnek a vízzel. Hogy a vízvezetékekből a vízbe kerülő kémiai anyagok ártalmas hatásait kivédd, szerezz be egy szűrőt a zuhanyfejedhez.

Ajkak

Ne hagyd kicserepesedni az ajkaidat, mert a szárazság öregíti a bőrt. Használj vazelines és glicerines rúzst és ajakápolót!

Koszos párna

Párnák

A bőrödnek jó lehetőség a regenerálódásra az alvás, ám ezek után rengeteg elhalt sejtet hagysz magad után az ágyban baktériumok és méreganyagok társaságában. Hogy ez ne okozzon gondot, minimum kéthetente húzz tiszta ágyneműt!

Bőrradír

Ne feledd, a bőrradír túl gyakori használata leszedi a bőröd számára jótékony olajokat is, ezért célszerű hetente legfeljebb csak egyszer használni!

Homlokráncolás

Ez újfent egy mulatságos szabály, és nyilván kivédhetetlen, de az arcizmok túl gyakori használata (grimaszolás, homlokráncolás, hunyorgás stb.) szintén igénybe veszik az arcbőrt és elmélyíthetik a ráncokat. Tenni ellene nem sokat lehet, de legalább így már van magyarázat arra, miért van képes olyan kevés fiatal színésznő drámai szerepet eljátszani. A lényeg: ha már mindenképp használod valamire az arcod, inkább a mosoly legyen az!

Stressz

A stressz nem pusztán a pattanásos bőrhöz, de a negatív érzelmek kifejezése során keletkező mimikai ráncok elmélyüléséhez is vezethet. Ne stresszelj: olvass, jógázz, sportolj, főzz…

Cukor

Cukor

A túl sok cukor felgyorsítja a kollagének lebontását, amik szintén öregedéshez vezethetnek. Küzdj az édesszájúság ellen, egyél inkább gyümölcsöket!

Kevés mozgás

A mozgás jó hatással van a vérnyomásra és egészséges ragyogást ad az arcnak (nem, nem az izzadtság miatt!). Ha ez nem lenne elég, a mozgás kisajtolja a testedből a méreganyagokat, helyet adva ezzel a szervezet regenerálódásának. Fontold meg!

Védőfólia a vegytisztított ruhákon

Ruhák

Ha szoktad a ruháidat tisztítóba vinni: miután hazavitted őket onnan, mielőbb vedd le róluk a védőfóliát, hogy kiszellőzhessenek. Vegyi anyagokkal megszórt öltözéket nem bölcs dolog felvenni, mert bőrirritációt is okozhat.

 

Dorbézolás

Az alkohol dehidratáló hatású, márpedig a dehidratált test dehidratált bőrhöz, az pedig ráncokhoz vezet. Ha piálsz, mindenképp vigyél be mellé alkoholmentes folyadékot is, vagy egyszerűen kerüld az ipari mennyiségű szeszt.

Szaunázás

Ne szaunázz többet az előírtnál, mert a nagy hő miatt a bőr veszíthet rugalmasságából.

Túl sok légkondi

Ne járasd folyamatosan maximumon a légkondicionálót, mert az csökkenti a levegő páratartalmát, megvonva a bőrödtől a környezetedben lévő szükséges nedvességet!

Passzív dohányzás

Nemcsak a dohányzás, hanem a passzív dohányzás is ártalmas, hiszen a füsttől idővel megereszkedhet, ráncosodhat a bőröd.

Sok smink

Nőknél a sok smink csak árthat (férfiaknál is…), hiszen nem engedi arcbőrödet lélegezni. Gondolkodj hosszú távon, használj kevesebb sminket!

Gyakori szemöldökszedés

A túl gyakori szemöldökszedés szintén káros lehet. Kezdésnek mindig tisztítsd le alaposan a csipeszt. Ezt követően egy forró törölközővel készítsd elő az érintett arcbőrt, hogy kitáguljanak a pórusaid. Végezetül használj bőrnyugtató aleo krémet, nehogy benőjön pár kósza szőrszál.

Itt van még jó kis kontent