Így néznek ki majd a gyerekeid!

Szerző: Narin

Mint az már ismeretes, a szülők genetikai jellemzői alapján jó megközelítéssel kiszámolható, hogy fog kinézni a világra érkező poronty. Természetesen a föld lakosságának már pusztán a létszáma miatt – de kevertsége miatt is – bőven van lehetőség kutyulni a géneket, megnehezítve ezzel az eredményes spekulálást. Mégis létezik több minta, ami alapján agyalhatsz.

Először is, van egy bevett séma, amely szerint az egyes tulajdonságok öröklődésének valószínűségét alapvetően meghatározza, hogy az adott ismérv (például szem-, vagy hajszín) gyengének vagy erősnek számít. Ez alapján az alábbi csoportokat lehet felállítani:

GYENGE GÉNEK

  • vörös és világos haj
  • egyenes haj
  • szürke vagy kék szemek
  • világos bőr
  • balkezesség

ERŐS GÉNEK

  • sötét haj
  • hullámos/göndör haj
  • sötét bőr
  • sötét szem
  • nagy orr
  • széles áll
  • vastag ajkak

Ez nyilván nem jelenti azt, hogy a fentiek ismeretében 100 százalékos bizonyossággal megjósolhatók az utód paraméterei, de következtetni azért lehet.

A szemszín

Ez például egy kellemes zöldesbarna.

Ez például egy kellemes zöldesbarna.

Ehhez a táblázathoz hasonló (sőt, egészen konkrétan ugyanez, csak más dizájnnal) rengeteg van a neten, de az igazat megvallva a beautyFY-nál erős a gyanúnk, hogy az ábra fake, vagy szimplán téves. Ha a gyerekeitek várható szemszínére vagy kíváncsi, akkor célszerűbb egy profibb eszközhöz folyamodni. Az alábbi linken találtok egy elég kafa kis valószínűség-tesztet, ami nem csak a ti szemszíneteket, de még a szüleitek és a tesók vonatkozó adatait is figyelembe veszi annak megállapításakor, melyik eshetőség a legvalószínűbb. Mi is megcsináltuk, az eredménye íme:

eye_colou_probability

Profi szemszín-kalkulátor. Látható, hogy kék és barna párosítása esetén (ha a szülők közül 3-1 a barnák aránya, akkor zöld szemű is ugyanolyan eséllyel lesz az utód, mint kék.

 

Az a legdurvább, hogy – néhány egyértelműbb esetet számba véve – a kék szemszínnek az esélye még akkor is csak kb. 13%, ha az egyik ágról a nagyszülőkig visszamenőleg full kék, a másikon pedig full barna gének érkeznek. Másrészt azonban, kék színre még akkor is van valami egészen minimális (3,4%) esély, ha a full barna felmenők a másik ágon teljesen zöld nagyszülőkkel találkoznak. Ki érti ezt? Persze ilyenkor gyanakodni azért már lehet.

 

Hajszín

justin_bieber_hair

Csillogó, bársonyos, csodaszép hajkorona.

A barna és a fekete a legáltalánosabb hajszín a földgolyón, szőkéből és sötétszőkéből (pláne vörösökből, akiknek minden kétséget kizáróan van lelkük) jelentősen kevesebb akad. A vörös hajúak például egyes kalkulációk szerint az embereknek hozzávetőleg az 1-2 százalékát teszik ki a világon, de talán még ezzel is túlbecsülték a számot. Az Egyesült Államokban mindenesetre 2-6%-ra mondják őket, ezzel lényegében ott élnek a legtöbben ezzel a hajszínnel. Második Mozambik Skócia, harmadik Burkina Faso Írország. A hajszínek közötti eltérést egyébként a különböző pigmentsejtek (az eumelanin és a pheomelanin) mennyiségének eltérése okozza. A természet látványos játékában a szőkék ezekből kevesebbet, a barnák és feketék többet, a vörösek pedig aránytalanul elosztott mennyiséget kapnak. Mivel az emberi hajjal kapcsolatos génekkel összefüggésben még számos kérdés megválaszolatlan, ezért az öröklésre sincsen egyértelmű és pontos adat. Annyi bizonyos, hogy szőke és vörös, eltérő hajszínű szülők esetén bizony kisebb valószínűséggel lesz a gyerekből, mint sötét hajú. Hogy mit jelent ez konkrétabban? Barna és szőke párosítás alapján (ha a szülőknél is ugyanez volt a felállás), akkor kevéssel, de a barna a valószínűbb, fekete és szőke haj párosítása esetén pedig tovább nőnek az esélyek a sötét öröklődésére. Találtunk egy olyan algoritmust is, ami szőke és fekete szülők esetén 100%-ra mondta, hogy nem lesz tök szőke a gyerek (konkrétabban barnát valószínűsít), de azért pereket ne kezdjetek el indítani erre hivatkozva.

Fun fact: a szőke haj feketebőrű népcsoportoknál sem teljesen kizárt, még ha ritka is. Bizonyos észak-afrikai berber törzseknél például akár 10-11% is lehet a szőkék aránya, Ausztrália északi részém pedig a kimondottan sötét bőrű bennszülötteknél éppen, hogy a szőkeség a domináns!

Szokatlan látvány? Ausztráliában nem annyira.

Szokatlan látvány? Ausztráliában nem annyira.

 

Általános jóslatok

A legtöbb esetben tehát már előre sejthető, milyen külső jegyek fognak továbböröklődni a domináns génekkel – és melyek nem jutnak érvényre az elnyomott recesszív génekkel. Egy kis leegyszerűsítéssel:

Domináns gének

Domináns gének_2

Domináns gének_3

Természetesen génállományod nem csak a közvetlen utánad következő generáció küllemét fogja befolyásolni, elképzelhető ugyanis, hogy az átörökítés során csak unokáidon fognak kiütközni a korábban továbbvitt, gyengébb gének által előhívható jegyek. Sőt, az is lehet, hogy csak dédunokáidon, úgyhogy légy türelmes!

Örökölt fizikai jellemzők

Génhömpölygés a generációk között, avagy: nem is a postásé, csak a nagyapjára ütött.

Lassan a tudomány eljut arra a szintre, hogy pusztán a DNS-ed alapján meg tudják jósolni, hogy fognak kinézni utódaid. Mára már legalább annyira pontosan meg lehet mondani a jövő generáció csontszerkezetének milyenségét, ahogy azt is, hogy melyik régióból származik – és ehhez pusztán a szülők csekkolására van szükség.

Természetesen nagy vita van a génmanipulációs kérdéskör körül, mert bár kipurgálhatunk mindennemű betegséget a gyerkőcből még mielőtt a világra jönne, ugyanakkor elég egy hiba a kotnyeleskedés során, és máris csúnya, buta, életképtelen stb. ember lesz a végeredmény. Úgyhogy ha kotyvasztani akarsz valamit, egyelőre be kell érned a gasztronómiával (vagy valami hasonlóval). De majd!

Cook

Itt van még jó kis kontent