Ballonkabát vs. irha – öltözz be télire!

Szerző: Sue

Az időjárás idén nem szeszélyes, hanem valami sokkal furcsább. Talán ki kellene találni rá egy új szót. A nyár augusztus végi elbúcsúztatásával mintha kikerültünk volna a kontinentális éghajlat gondoskodó és viszonylag kiszámítható szárnyai alól, hol didergünk, hol ver minket a víz a váratlanul visszatérő melegtől.

Az egyetlen ésszerű megoldás ismét csak az, amit már anno a nagyi is mondogatott: „gyerekem, öltözz rétegesen!” Ha trend-közelben akarunk maradni a változó időjárási viszonyok között is, szükségünk van egy tökéletes, klasszikus, időtálló és – nem utolsó sorban -testhőmérsékletünk megőrzésében is hasznos kabátra.

trench_coag_gif

Einstand!

Mivel azonban a kabát-vásárlás alapvetően egy költséges dolog, a divat pedig – hasonlóan az időjáráshoz – hol ilyen, hol olyan, hadd ajánljunk a figyelmetekbe két kabáttípust, aminek a múltja régre nyúlik vissza, de manapság is király. Sőt, a sikerük a megjelenésük óta oly töretlen, hogy sokan némi kutakodás után megtalálják szüleik szekrényében is. EINSTAND!

Nézzük miről is van szó!

1. Ballonkabát (trench coat)

Brit katonatiszt ballonkabátban az első világháborúban.

Brit katonatiszt ballonkabátban az első világháborúban.

Egy Thomas Burberry nevű angol szabó 1879-ben feltalálta a gyapjú alapú, gabardin nevű anyagot, amelyből a 19. század végén meg is tervezte az első ballonkabátot. Burberry (aki egyben az ismert divatlánc alapítója is volt) a 20. század elején kezdte el népszerűsíteni a trendet, de tömeggyártásban akkor került, amikor az angol hadsereg is felfigyelt a viseletre.

Az első világégés lövészárok-háborúja ugyanis különleges igénybevételnek tette ki a katonák ruháját, a cucc pedig jó vízlepergető tulajdonsága miatt alkalmas volt arra, hogy a nehéz körülmények között szárazon és melegen tartsa a bakákat. Innen a kabát eredeti „trench coat” (vagyis árok kabát) neve is.

Gerald Ford amerikai elnök gólyóálló bélésű ballonkabátja. Azt tudtátok, hogy elnöksége alatt Fordot kétszer próbálták megölni, mindkétszer nő volt a tettes?

Gerald Ford amerikai elnök gólyóálló bélésű ballonkabátja. Azt tudtátok, hogy elnöksége alatt Fordot kétszer próbálták megölni, mindkétszer nő volt a tettes? WTF

 

A dizájn hamarosan a nők körében is népszerű lett, ami tulajdonképpen garantálta a piaci sikert. A praktikus viselet a háború után is divatban maradt, a Burberry pedig a hagyományokra büszkén, továbbra is kézzel készíti őket Észak-Angliában. Rohadt drágán (500 rugó körül van egy darab).

 

Tradicionális színű trench coat az eredeti gyártótól, a Burberry-től.

Tradicionális színű trench coat az eredeti gyártótól, a Burberry-től.

 

Ez a fekete annyira menő, hogy még ilyen szájtartásra sincs szükség hozzá.

Ez a fekete annyira menő, hogy még ilyen szájtartásra sincs szükség hozzá. Egyébként ez bőr, tehát nem a hagyományos garbardin anyagú.

Miért is szeretjük? Teljesen uniszex, mindkét nem képviselője hordhatja bátran. Igazi örök klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Mindenféle outfithez, alkalomhoz passzol. Színben, szabásban a határ a csillagos ég, megtalálhatják számításukat benne a bézs-imádó konformisták csakúgy, mint a merészebb színvilágot vagy matériákat kedvelő vadócok. Humphrey Bogart és Columbo rajongók pláne.

Női verzió. Réteges öltözködés fail.

Női verzió. Réteges öltözködés fail.

Columbo persze soha nem tűrte volna föl.

Columbo persze soha nem tűrte volna föl.

kép7

 

2. Irha dzseki

Bár nem túl szerencsés ez a matéria (már, ami az elnevezésének csengését illeti), mégis, ha beáll a zimankó, legjobb barátunk lehet az irhakabátunk (hö-hö-hö). Színeiben inkább a pasztell hatás dominál – elvégre mégis csak egy természetes anyagról van  szó -, a szabása lehet egészen hosszú, vagy térd felett érő, de megtalálható közöttük a pilóta-dzsekit idéző típus is. Hasonlóan a ballonkabáthoz, erről is elmondható, hogy nincs olyan összeállítás, amihez ne tudnád magabiztosan felvenni, ráadásul mivel hibátlanul melegít, simán aláveheted a legvékonyabb parti-szerelésedet is, a fagyvédelem garantált. Pontosan ezért, ha egyszer belebújsz,biztosan a szívedbe zárod majd, és a téli ruhatárad alapdarabja lesz.

kép11

683-yellow-b

 

Az irha dzseki gangsta is. Fotó: Myles Aronowitz

Az irha dzseki gangsta is.
Fotó: Myles Aronowitz

Az állatvédelem miatt eddig fanyalgóknak: keep calm, mi is imádjuk az állatokat: a műirha is ugyanilyen szuper, sőt olcsóbb és mivel a nagy divatházak tömegesen használják, a legtrendibb darabok műirhából vannak.

 

Itt van még jó kis kontent