Az óceán szemetéből készül a 3D cipő

Szerző: beautyFY

Magyarországon sokat nem kell ezen a problémán témáznunk, de a helyzet az, hogy az óceánok szemétügyileg eléggé készen vannak. Egyes becslések szerint vannak olyan szemétfoltok, amiknek a kiterjedése eléri a 15.000.000 négyzetkilométert, ami akkor is durván hangzik, ha egyébként sokat nem értünk a földrajzhoz (egyébként ez másfélszer akkora, mint az Egyesült Államok). A legnagyobb gondot általában a műanyag okozza, mert valami egészen nevetségesen lassan bomlik le – egy vékony zacsinak is legalább 20 év kell ehhez, egy szilárd műanyag palacknak meg már vagy 400.

adidas_ocean2

Annyira futurisztikus, mint egy 3D animáció… wait, what?

Lehet, hogy az Adidas mostani kezdeményezése inkább csak PR fogás, nem pedig valódi megoldás, de arra azért jó lehet, hogy felhívja a figyelmet erre az igen komoly, globális problémára. Azt találták ki ugyanis, hogy az óceánokból visszanyert műanyag szemétből fognak cípőket készíteni, az alábbi megjelenéssel:

adidas_ocean

 

Hogy még innovatívabb és még futurisztikusabb legyen a projekt, a gyártó az eljárás során 3D nyomtató-technológiát használ, aminek az előnye, hogy a termék sokkal könnyebben testreszabható a felhasználó egyéni igényeinek megfelelően. Elég vagány húzás volt tőlük, hogy a projektet éppen a Párizsi klíma-konferencián jelentettek be, ami körül egyébként is elég nagy most a hírverés.

via iflscience

Itt van még jó kis kontent